Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνομιλία Σάναχαν - Ακάρ σήμερα για τους S-400

Κρίσιμη συνομιλία Σάναχαν – Ακάρ σήμερα για τους S-400

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ για το καυτό θέμα της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν ανήγγειλε ότι θα συζητήσει σήμερα με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, από τον οποίο αναμένει ενημέρωση για την προγραμματιζόμενη απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας S-400.

«Να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον»

«Αύριο [σ.σ. σήμερα Τετάρτη] θα έχω τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό Ακάρ, ώστε να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον», είπε ο Σάναχαν. «Ελπίζω ότι (…) θα ανταλλάξουμε απόψεις και ενημέρωση για την πρόοδο που έχουμε σημειώσει», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, ο Σάναχαν με επίσημη επιστολή στον Ακάρ διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει παραγγείλει εάν προχωρήσει στην απόκτηση του συστήματος S-400.

Συμπλήρωσε ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στα F-35 την 31η Ιουλίου εάν η Αγκυρα ολοκληρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος.

Ο Σάναχαν διευκρίνισε χθες ότι το Πεντάγωνο δεν ανέστειλε την εκπαίδευση των συντηρητών.

«Τον Ιούλιο παραδίδουμε τους S-400»

Νωρίτερα, χθες, στέλεχος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσακόφ, τόνισε ότι η Μόσχα σκοπεύει να παραδώσει τις συστοιχίες των S-400 στην Αγκυρα εντός Ιουλίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Παράλληλα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ, τούρκος υφυπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία, διαμαρτυρήθηκε τη Δευτέρα διότι οι ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόταση της Τουρκίας να δημιουργηθεί κοινή ομάδα εργασίας για να διευθετηθούν οι διαφωνίες των δύο πλευρών για την απόκτηση των S-400.

Η Ουάσιγκτον ανέστειλε την εκπαίδευση των τούρκων χειριστών στην Αεροπορική Βάση Λουκ.

Προειδοποιεί ο Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Τρίτη ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα, η συναλλαγματική ισοτιμία της οποίας υποχωρεί ξανά από τον Μάρτιο, εν μέρει εξαιτίας των δημόσιων αντεγκλήσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος.

Αν η Τουρκία, που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, εξοβελιστεί από αυτό, θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο χωρών, συμμάχων στο NATO, στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί.

Η επανερχόμενη ένταση στη διμερή σχέση έχει κι άλλες αφορμές, πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων: τη διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών ως προς τη Συρία, τις κυρώσεις στο Ιράν, τη φυλάκιση μελών του προσωπικού αμερικανικών προξενείων από τις τουρκικές αρχές και άλλα ζητήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024