Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-Benz GLC και GLC Coupe: Ζωτικός χώρος

Mercedes-Benz GLC και GLC Coupe: Ζωτικός χώρος

Oι ανανεωμένες GLC και GLC Coupe υπερβαίνουν τα εσκαμμένα με καλώς νοούμενο τρόπο καθώς η Mercedes-Benz επέλεξε να ακολουθήσει μια ιδιαιτέρως επιθετική προσέγγιση στη διαδικασία ανανέωσης τους, προσφέροντας μια σημαντικά βελτιωμένη προς κάθε κατεύθυνση εκδοχή του εαυτού τους.

Από την εμφάνιση της μονοσήμαντης GLK εν έτει 2008 έως την προσφάτως ανανεωμένη  και εξαιρετικά πληθωρική προς πάσα κατεύθυνση GLC έχει κυλίσει πολύ νερό στο τεχνολογικό -και όχι μόνο- αυλάκι της Mercedes–Benz.

Εκτός ωστόσο από την εξέλιξη που επιβάλλει η χρονική απόσταση και οι περιστάσεις μιας αυτοκινητοβιομηχανίας κατακυριευμένης από την SUV φρενίτιδα αλλά και την υφέρπουσα «απειλή» των εκπομπών ρύπων, η Mercedes–Benz φρόντισε να ακολουθήσει, μια τυπική των συνηθειών της αλλά παρ’ όλα αυτά θεαματική λογική αφθονίας, ως προς τα χαρακτηριστικά όσο και τις επιλογές του SUV που βρίσκεται στην καρδιά της περιπετειώδους γκάμας της.

Η συσσώρευση περισσότερων από 1,5 εκατομμυρίου πωλήσεων έως το 2018, ανήγαγε  αυτομάτως την GLC στο δημοφιλέστερο SUV μοντέλο της γερμανικής φίρμας δικαιώνοντας, εξίσου αυτομάτως, την πληθωρική της λογική η οποία, καθιστά αυτό το SUV την πρόταση με την ευρύτερη γκάμα επιλογών στην κατηγορία του. Ενδεικτικά, σήμερα, συνυπολογίζοντας τις ανανεωμένες εκδοχές της δεύτερης γενιάς της, η γκάμα της GLC  περιλαμβάνει 14 εκδόσεις στον κλασικό SUV τύπο αμαξώματος και ακόμα 10 στην coupe–SUV και πιο δυναμική παραλλαγή της, μη εξαιρετέων των πανίσχυρων εκδόσεων με την υπογραφή της AMG.

Στις «υποδιαιρέσεις» του εντυπωσιακού -ακόμα και για τα premium μέτρα- αριθμού εκδόσεων συνυπολογίστε τη διαθεσιμότητα έξι διαφορετικών επιλογών αναρτήσεων, τριών συστημάτων για την μετάδοση της κίνησης, 11 αποχρώσεων αμαξώματος, επτά τύπων  καθισμάτων, 25 επιλογών για τις επενδύσεις, πέντε διαφορετικών τύπων τιμονιού, εννέα επιπέδων εξοπλισμού ενώ όταν ολοκληρωθεί η υπό εξέλιξη διαδικασία ανανέωσης, η γκάμα κινητήρων θα απαρτίζεται  από τετρακύλινδρους κινητήρες βενζίνης και diesel, εξακύλινδρους diesel και V8 βενζίνης, plug–in υβριδική επιλογή και έκδοση κυψελών καυσίμου (υδρογονοκίνητη).

Αν και η παραπάνω παράθεση ενδεχομένως θα ήταν αρκετή για να πείσει, αποτελώντας παράλληλα σαφή ένδειξη ότι η γερμανική φίρμα έχει ήδη αναπτύξει τον σκληρό πυρήνα των SUV της προς κατευθύνσεις που ίσως δεν έχουν περάσει καν από το μυαλό των δυνητικών αγοραστών, η ιστορία θα έχει και ανάλογη συνέχεια καθώς, η πρώτη επαφή μας στην Φρανκφούρτη με τις ανανεωμένες GLC σε SUV και coupe–SUV εκδόσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τεχνολογικά τη συνήθη εθιμοτυπία της διαδικασίας ανανέωσης.

Ο παράγοντας EQ Boost

Ξεκινώντας ανάποδα και εκ των έσω, η ανανέωση στην περίπτωση της GLC εισήγαγε στο portfolio της μια νέα γενιά κινητήρων diesel και βενζίνης και στο λεξιλόγιο των τελευταίων το σύστημα EQ Boost. Συνοπτικά, πρόκειται για ένα παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα 48 Volt το οποίο λειτουργεί επικουρικά στους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες, είτε πριμοδοτώντας τους με επιπλέον ισχύ 13,5 ίππων και εξαλείφοντας, στην πράξη, ακόμα και την υπόνοια υστέρησης του συστήματος υπερτροφοδότησης είτε αναλαμβάνοντας πολλαπλούς ρόλους προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας (απεμπλοκή του κινητήρα εσωτερικής καύσης όταν δεν απαιτείται η συνδρομή του σε υψηλές ή πολύ χαμηλές ταχύτητες, ανάκτηση ενέργειας κατά την επιβράδυνση) ενώ εξομαλύνει θεαματικά τη διαδικασία start/stop εξαλείφοντας θορύβους, κραδασμούς και μειώνοντας το χρόνο επανεκκίνησης.

Έτσι, πλην της απολύτως ορατής στο δρόμο συνεισφοράς του EQ Boost στον «πολιτισμό» των βενζινοκίνητων εκδόσεων της ανανεωμένης GLC, η συνδρομή του γίνεται εξίσου εμφανής και στα μεγέθη κατανάλωσης και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που για την εισαγωγική έκδοση βενζίνης στην τετρακίνητη μάλιστα εκδοχή της GLC 200 4Matic Coupe διαμορφώνονται σε 7,1 λίτρα/100 χλμ. και 161 γρ./ χλμ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι στην εγχώρια αγορά η έκδοση που θα αποτελέσει εφαλτήριο για τις επιλογές βενζίνης της GLC είναι η πισωκίνητη GLC 200, τα παραπάνω μεγέθη αναμένεται να είναι ακόμα χαμηλότερα, αν και επί του παρόντος η γερμανική φίρμα δεν έχει ανακοινώσει αναλυτικά στοιχεία.

Εκτός από τις GLC 200 και GLC 200 4MATIC με απόδοση 197+13,5 ίππων και 320 Nm ροπής, οι επιλογές βενζίνης του ανανεωμένου SUV σε «συμβατική» ή coupe SUV παραλλαγή αμαξώματος, συμπληρώνονται αρχικά από την ισχυρότερη και αποκλειστικά τετρακίνητη έκδοση GLC 300 4MATIC ισχύος 258 +13,5 ίππων και 370 Nm ροπής η οποία, παρά την γενναιόδωρη ισχύ της, χάρη στο EQ Boost εμφανίζει πανομοιότυπα μεγέθη κατανάλωσης και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με την GLC 200 4MATIC.

Αναλόγως αναβαθμισμένη είναι και η γκάμα πετρελαιοκινητήρων που εξακολουθεί να αποτελεί την αποδοτικότερη επιλογή και απαρτίζεται από τρεις τετρακύλινδρες επιλογές ισχύος από 163 έως 245 ίππους με επίκεντρο το νέας γενιάς diesel μοτέρ με την κωδική ονομασία OM 654 το οποίο έχει εκ των προτέρων εξασφαλίσει τη συμβατότητά του με τις νέες αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων που τίθενται σε ισχύ από το 2020.

Αναλυτικά, η νέα GLC θα είναι διαθέσιμη στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις 200 d ισχύος 163 ίππων και 360 Nm ροπής σε δικίνητη ή τετρακίνητη έκδοση, την 220 d επίσης με δύο επιλογές σε ό,τι αφορά την μετάδοση, ισχύ 194 ίππων και 400 Nm ροπής και την κορυφαία, αποκλειστικά τετρακίνητη 300 d με απόδοση 245 ίππους και 500 Nm ροπής. Ενδεικτικά, οι τιμές κατανάλωσης καυσίμου και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για τις εκδόσεις diesel ξεκινούν από τα 5,2 λίτρα/100 χλμ. και τα 137 γρ./χλμ., μεγέθη που θεωρούνται εντυπωσιακά φειδωλά ακόμα και για πολύ «ταπεινότερες» κατασκευές πολλώ μάλλον δε όταν αυτό που έχεις μπροστά σου είναι η GLC ή η ακόμα επιβλητικότερη Coupe με χρόνο επιτάχυνσης 0-100 χλμ./ώρα τα 8,9 δευτερόλεπτα (GLC 200 d 4MATIC).

Με πλήρη…. ανάρτηση

 Εκτός από τους νέους κινητήρες που έχουν αλλάξει εντελώς το «παιχνίδι» στην GLC, εξασφαλίζοντάς της χαρακτηριστικά που ξεπερνούν κατά πολύ τον όρο «ανανέωση», το γερμανικό SUV εντάσσει στον εξοπλισμό του δύο προαιρετικές επιλογές για την ανάρτηση που ανεβάζουν τον πήχη μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά με δεδομένη τη δυνατότητα αυξομείωσης του ύψους. Πλην της βασικής διάταξης η οποία αποτελείται από συμβατικού τύπου αμορτισέρ και ελατήρια και που όμως στην περίπτωση της Coupe έκδοσης προσφέρουν πιο σπορ ρύθμιση, η GLC προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στα συστήματα Dynamic Body Control και Air Body Control.

Στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ενεργά αμορτισέρ που συνδυαστικά με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους αισθητήρες αλλά και τις εκάστοτε συνθήκες, αναπροσαρμόζουν συνεχώς και αυτομάτως το βαθμό απόσβεσης για κάθε τροχό ξεχωριστά. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ενεργή αερανάρτηση με ανάλογες ιδιότητες αυτορύθμισης και την επιπλέον δυνατότητα αυξομείωσης του ύψους κατά 1,5 εκατοστό αναλόγως με τις απαιτήσεις της εκάστοτε διαδρομής και της συμπεριφοράς του οδηγού καθώς και την επιλογή στο σύστημα παραμετροποίησης των προγραμμάτων οδήγησης Dynamic Select, το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει επίσης διευρύνει, γεωμετρικά, το φάσμα παραμετροποίησης που προσφέρει.

Αν λοιπόν η GLC 300 ή η 300 d με το προαιρετικό σύστημα αερανάρτησης ή ακόμα και το Dynamic Body Control θα μπορούσε να θεωρηθεί εξόχως πολιτισμένη και άνετη στο εξίσου πολιτισμένο περιβάλλον των γερμανικών Autobahn είτε έχετε… αγωνιστικές βλέψεις είτε προσβλέπετε σε μια απλή μετακίνηση, η επίσης προαιρετική επιλογή του πακέτου Offroad Engineering θα προσθέσει και μια ακόμα επιλογή στο παραπάνω δίπολο -συν δύο ακόμα στο σύστημα  Dynamic Select.

Σε αναζήτηση off-road συγκινήσεων

Διαθέσιμο αποκλειστικά για τις τετρακίνητες εκδόσεις του μοντέλου, το Offroad πακέτο εξοπλισμού το οποίο συνδυάζεται και με ορισμένες οπτικές διαφοροποιήσεις και επιπλέον προστατευτικά περιμετρικά και κάτω από το αμάξωμα, προσθέτει στο παλμαρέ της GLC, σύστημα ελέγχου καθόδου (DSR), αυξημένη απόσταση από το έδαφος ενώ αυξάνει τις επιλογές του παραπάνω Dynamic Select από τις συνήθεις πέντε  (Comfort, Eco, Sport, Sport+ και Individual) σε επτά με την προσθήκη των Offroad και Offroad+ προγραμμάτων τα οποία μετατρέπουν την GLC από εκπρόσωπο μιας αστικής τεχνολογίας σε θηρευτή συγκινήσεων εκτός πεπατημένης.

Εν ολίγοις, χωρίς να προϋποτίθεται η παρουσία χωμάτινων ελαστικών, τα πρόγραμματα Offroad και Offroad+ επιτρέπουν, παραμετροποιώντας το traction control εν είδει ενεργού  μπλοκέ διαφορικού,  να φρενάρουν ξεχωριστά κάθε τροχό ανάλογα με την απώλεια πρόσφυσης. Παράλληλα το DSR (Downhill Speed Regulation) θα ανακόψει την οποιαδήποτε ξέφρενη κάθοδο σε κακοτράχαλα μονοπάτια, επιτρέποντας ακόμα και στον πλέον αδαή να ανεβοκατεβαίνει σε διαδρομές με άμμο, χαλίκι, χιόνι χωρίς δυσκολία ή την παραμικρή ενόχληση και να αντιπαρέλθει διαδρομές με κλίσεις που ίσως δεν θα σκεφτόταν ποτέ να «προσπελάσει».

Καθοριστικής σημασίας στις off–road αναζητήσεις οι πολυδιάστατες ή μάλλον επί το ακριβέστερο πολυπρισματικές, δυνατότητες του ολοκληρωμένου συστήματος καμερών και ραντάρ που προβάλλουν εικόνες και δεδομένα στην κεντρική οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, δίνοντας έτσι, τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικής γωνίας θέασης  και διασφαλίζοντας την ορθή πορεία ακόμα και αν ο οδηγός δεν μπορεί να έχει καμία οπτική επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο και, κυρίως, με τη διαδρομή που ακολουθεί.

Όπως και σε κάθε νεότερο μοντέλο της Mercedes–Benz, στα νέα χαρακτηριστικά των GLC και GLC Coupe συγκαταλέγεται το ευφυές σύστημα MBUX το οποίο εκτός από τη βασική διαμόρφωση με κεντρική οθόνη 17,8 ιντσών και αναλογικό πίνακα οργάνων με ενδιάμεση οθόνη 5,5 ιντσών, προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ενός πλήρους ψηφιακού πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών σε συνδυασμό με κεντρική οθόνη αφής 10,25 ιντσών.

Πλην των δεδομένων ευφυών ικανοτήτων του infotainment που άπτονται της ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι λειτουργίες του είναι διαχειρίσιμες με επτά τρόπους χειρισμού, συμπεριλαμβανομένων φωνητικού ελέγχου και νευμάτων. Επίσης οι κάμερες, εκτός από τη δυνατότητά τους να δείχνουν στην οθόνη του infotainment το «επόμενο βήμα» σε off–road διαδρομές,  έχουν τον πρώτο λόγο και στις μετακινήσεις εντός των ορίων της ασφάλτου, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην πλοήγηση. Αναλυτικότερα, η ανανεωμένη GLC επωφελείται από σύστημα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας το οποίο, εμφανίζοντας χρήσιμες κατευθυντήριες  πάνω στην εικόνα του περιβάλλοντος χώρου προκύπτει από τις κάμερες και προβάλλεται στην κεντρική οθόνη του infotainment, υπόσχεται να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες παρερμηνείες ως προς τις οδηγίες του συστήματος πλοήγησης.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, από την ανανέωση της GLC δεν λείπουν οι αισθητικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην οπτική αναβάθμιση των εκδόσεών της, ενώ πλέον η LED τεχνολογία αποτελεί κοινό παρονομαστή για όλα τα φωτιστικά σώματα, ανεξαρτήτως της θέσης τους στο αμάξωμα.

Λιγότερο εύκολα αντιληπτή με την πρώτη ματιά, αλλά απολύτως χειροπιαστή στην πράξη είναι επίσης η αναβάθμιση της σουίτας συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης μεταξύ των οποίων τα Distance Assist Distronic, Active Steer Assist και Active Brake Assist που υπόσχονται βελτιστοποιημένη λειτουργία με γνώμονα την αποφυγή ατυχημάτων. Παράλληλα,  η προσθήκη ορισμένων προαιρετικών εξοπλιστικών στοιχείων, όπως το Energizing Comfort, σε συνδυασμό με το γνώριμο πανταχού παρόν δίπτυχο πολυτέλειας και ποιότητας της Mercedes–Benz, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις των Γερμανών σε σχέση με την GLC.

Ίσως η καλύτερη μέθοδος για να αποκωδικοποιηθούν συνίσταται στον πληθωρικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ανανέωσή της: μην αφήνοντας ανέπαφη από τη διαδικασία βελτίωσης καμία παράμετρο του γερμανικού SUV και αποφεύγοντας μεθοδικά τα πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού. Το αποτέλεσμα, ασχέτως προτιμήσεων, είναι μια πολυσυλλεκτικά αναβαθμισμένη πρόταση σχεδιασμένη για να απαντήσει σε κάθε ζητούμενο και διεκδικώντας περισσότερο ζωτικό χώρο από ποτέ.

Στην χώρα μας οι παραγγελίες για την ανανεωμένη GLC αναμένεται να ανοίξουν από τα μέσα του καλοκαιριού με εφαλτήριο τα 52.250 ευρώ για την GLC 200 και τα 54.200 ευρώ για την GLC 200 Coupe. Οι τετρακίνητες εκδόσεις ξεκινούν από τα 57.000 ευρώ και 59.020 αντίστοιχα ενώ, η αρχική τιμή για τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις 200 d διαμορφώνεται σε 56.340 ευρώ (SUV) και 59.340 ευρώ (Coupe).

Sports in

Νότιγχαμ Φόρεστ: «Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών»

Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ανακοίνωσή της ζητάει να δοθούν στη δημοσιότητα οι συζητήσεις των διαιτητών στο χθεσινό παιχνίδι με την Έβερτον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024