Η ιστορία έχει δείξει ότι ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας το 1999 ήταν απαραίτητος και θεμιτός, για να σταματήσει η βία και οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Και πρόσθεσε ότι οι KFOR βοηθούν το Κοσσυφοπέδιο για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής κοινότητας.

«Λυπούμαι βαθύτατα… »

Σύμφωνα με τη σερβική ραδιοτηλεόραση, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε:

«Ξέρω ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαράθεση στη Σερβία. Πολλοί έχουν οδυνηρές μνήμες της αεροπορικής επίθεσης του 1999. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για εκείνους που έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα. Κάθε απώλεια αθώων ζωών είναι τραγωδία. Και λυπούμαι βαθύτατα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ επανέλαβε αυτό που είχε πει κατά την επίσκεψή του στη Σερβία, τον περασμένο Οκτώβριο, ότι «αυτή η επίθεση δεν στρεφόταν κατά του σερβικού λαού».

«Αντίθετα. Ο στόχος ήταν να προστατευθούν οι άμαχοι στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να σταματήσει η δράση του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, η διεθνής κοινότητα το είχε καταδικάσει. Εμείς δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν, αλλά από αυτό πρέπει να μαθαίνουμε», τόνισε.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Σερβία είναι χρήσιμη και για την ευρύτερη περιοχή.

«Σεβόμαστε την ουδετερότητα της Σερβίας»

«Σεβόμαστε πλήρως την πολιτική της ουδετερότητας της Σερβίας. Οπως φαίνεται από την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η ουδετερότητα και η εταιρική σχέση με το ΝΑΤΟ δεν αλληλοαναιρούνται. Η συνεργασία μας είναι καλή για τη Σερβία, καλή για τα Δυτικά Βαλκάνια, καλή για το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμη ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας ολοένα και πιο απρόβλεπτης κατάστασης ασφάλειας στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά το ΝΑΤΟ, όπως είπε, αποτελεί θετική δύναμη για τη δημιουργία βιώσιμης διεθνούς τάξης, σημειώνει η RTS.

Πηγή: RTS και echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας