Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Τασία και τα ρουσφέτια «σκότωσαν» τις ελπίδες - Πολύ βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

H Τασία και τα ρουσφέτια «σκότωσαν» τις ελπίδες – Πολύ βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Η επικοινωνιακή αντεπίθεση Τσίπρα με το αφορολόγητο και την ενίσχυση της μεσαίας τάξης έπεσε στον ύφαλο των ρουσφετιών και των φωτογραφιών τροπολογιών προς εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων

«Καθόμαστε στη γωνία και τους βλέπουμε να καταρρέουν. Δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε εμείς».

Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν στη Νέα Δημοκρατία τις… τελευταίες ημέρες της Πομπηίας του ΣΥΡΙΖΑ. Η καταστροφική εβδομάδα που πέρασε για την κυβέρνηση ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο της Βουλής για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όμως, είναι φανερό πλέον ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Το έδειξε και η δημοσκόπηση της Metron Analysis μία εβδομάδα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εδειξε ότι είναι αδύνατο να «γυρίσει το ματς» και απλά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει διαχείριση της ήττας.

Η διαφορά των 7 και πλέον μονάδων στην πρόθεση ψήφου ή των 10 και πάνω μονάδων με την αναγωγή, και τα σενάρια αυτοδυναμίας της ΝΔ, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει την ψαλίδα, δεν μπορεί να «μηδενίσει το κοντέρ».

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παρατάνε τα όπλα στην Κουμουνδούρου και το Μαξίμου, αυτό που φαίνεται πιο εφικτό για το κυβερνών κόμμα είναι να ηττηθούν με τη δυνατότερη μικρή διαφορά και παράλληλα να κόψουν το δρόμο προς την αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα με τη γνωστή, προσφιλή του τακτική. Θα υποσχεθεί και πάλι τα πάντα στους πολίτες, θα κάνει επικοινωνιακό μπαράζ με στόχο τη μεσαία τάξη και θα προσπαθήσει να αναδείξει τη διαφορά μεταξύ του δικού του προγράμματος και του «νεοφιλελεύθερου της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται να γκρεμίσει τα πάντα».

Ερχονται νέες υποσχέσεις

Μεθαύριο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, από του χρόνου, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, νέες μειώσεις φόρων.

Θα αναφερθεί στα γεμάτα ταμεία που έχει το κράτος χάρη στα υπερπλεονάσματα και θα αναδείξει το σχέδιο της ΝΔ που όπως θα πει είναι αντιλαϊκό, συντηρητικό και θα διαλύσει το κοινωνικό σύστημα, την υγεία, το ασφαλιστικό.

Πόσο όμως μπορεί να περάσει αυτό στον κόσμο; Πόσοι μπορούν να πειστούν από τον Τσίπρα και τα στελέχη του για τις αγαθές προθέσεις του, όταν επί τέσσερα χρόνια γέμισε με ψέματα τους πολίτες; Όταν επί τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνώνυμο της αναξιοπιστίας;

Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό. Ότι πλέον δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες για το πολιτικό του σχέδιο για τη χώρα. Και το κυριότερο: Στο Μαξίμου ακόμη και σήμερα δεν έχουν καταλάβει πως μεγάλη μερίδα του πληθυσμού είναι εξοργισμένη, θυμωμένη και απογοητευμένη για μια σειρά από ψέματα και ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Καταστροφική εβδομάδα

Η εβδομάδα που πέρασε κατέστρεψε τις όποιες ελπίδες είχε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ένα δυνατό come back. Το… σάλπισμα αντεπίθεσης που ξεκίνησε με την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου χάθηκε στο χάος που επικράτησε στη Βουλή.

Το… έφαγε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία κατάφερε να κλέψει την παράσταση με τις δηλώσεις της για τον διορισμό της θυγατέρας στη Βουλή και με την παραίτησή της από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το εξαφάνισε και ο Νίκος Βούτσης με τις αλαζονικές δηλώσεις του περί ηθικής κι ότι αυτός δεν έχει να απολογείται για τίποτε. Κι αυτό που έμεινε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα άλλαζε το πολιτικό σύστημα και θα πολεμούσε το παλιό, έγινε κι αυτός μέρος της Μαυρογιαλούρικης νοοτροπίας που βολεύει τους πάντες και τα πάντα και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Εκεί που έδωσε τα ρέστα της η κυβέρνηση, πάντως, ήταν οι τροπολογίες – φωτογραφία για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Λίγες ώρες προτού κλείσει η Βουλή πέρασε στα κρυφά διαγραφές προστίμων εκατομμυρίων, είτε στη ΣΕΚΑΠ, είτε σε εταιρείες εμπορίας πετρελαίου. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την ποινικοποίηση της παρακώλυσης κυκλοφορίας του Τύπου, μια φωτογραφική διάταξη που μάλλον την έγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης και την παρέδωσε στο γραφείο του Ν. Παππά και του Λ. Κρέτσου για να την καταθέσουν στη Βουλή.

Οι τροπολογίες – φωτογραφία ανέδειξαν για άλλη μια φορά την υποκρισία της κυβέρνησης που από τη μια πολεμά στα λόγια την ελίτ κι από την άλλη κάνει «δουλίτσες» κι εξυπηρετήσεις με τους λίγους, με επιχειρηματίες που η ίδια θέλει να βολέψει.

Το βαρύ κλίμα από την ήττα στις ευρωεκλογές και τη συντριβή στις αυτοδιοικητικές κάλπες έγινε πιο βαρύ με τα όσα συνέβησαν στη Βουλή. Ο κόσμος είδε ένα κόμμα που κυβερνά να αναβάλει τις εκλογές για μία εβδομάδα προκειμένου να αλλάξει το ίδιος την ηγεσία της Δικαιοσύνης και να κάνει τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής. Ακόμη κι αν κυριαρχεί το συναίσθημα ότι «όλοι είναι ίδιοι», αυτή την ώρα μεγάλη ζημιά έχει γίνει σ’ αυτόν που κυβερνά.

Κάτι που αποτυπώνεται στη χθεσινή δημοσκόπηση: με αναγωγή η ΝΔ παίρνει 37-42,4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στο 27-32,2%. Το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί με 6,2-9,2%, το ΚΚΕ με 3,6-6%, η Χρυσή Αυγή με 3,5-5,9, το ΜΕΡΑ25 με 2,5-4,5% και η Ελληνική Λύση με 1,6-3,4%.

Μάλιστα η αντιπολίτευση δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην αυτοδυναμία, ειδικά αν τα ποσοστά της κινηθούν κοντά ή πάνω από 40%.

Τι θα κάνει ο Τσίπρας

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κάτι άλλο να κάνει παρά μόνο να πολώσει το κλίμα. Ο επόμενος μήνας θα κινείται σε ρυθμούς σκληρού ροκ με τον ΣΥΡΙΖΑ να βγάζει μπροστά πιο φρέσκα πρόσωπα όπως η Εφη Αχτσιόγλου και να αποσύρει όσους πιστεύει ότι κάνουν ζημιά στην εικόνα της.

Κι έτσι θα ελπίζει στο να περιορίσει τη συντριβή που στην παρούσα φάση είναι ορατή, με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Αλλωστε αυτό που θέλει ο Τσίπρας είναι να καθιερωθεί ως ο ένας και μοναδικός ισχυρός πόλος απέναντι στη Δεξιά, να κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά και αν είναι να κάνει ένα διάλειμμα από την εξουσία αυτό να είναι σύντομο και να επανέλθει πιο ισχυρός.

Βεβαίως για να τα πετύχει όλα αυτά και να μην υποστεί νέο Βατερλώ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα πρέπει να περιορίσει τις γκάφες που κάνουν τα στελέχη του, να «μαζέψει» τους ακραίους τύπου Πολάκη που προκαλούν και να προλάβει να πείσει τους πολίτες ότι… τα ψέματα τέλειωσαν, τώρα θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του με το βλέμμα στη μεσαία τάξη.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024