Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατατέθηκε η τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά και των αντίμετρων

Κατατέθηκε η τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά και των αντίμετρων

Κατατέθηκε και ψηφίζεται την Παρασκευή η τροπολογία με την οποία ακυρώνεται η μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά και τα συνοδευτικά θετικά αντίμετρα.

Κατατέθηκε και ψηφίζεται την Παρασκευή η τροπολογία με την οποία ακυρώνεται η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020, αλλά και τα συνοδευτικά αντίμετρα.

Πρόκειται για την τροπολογία την οποία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξή στην ΕΡΤ μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, σε μια προσπάθεια να μειώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τα μέτρα, αλλά και να πιέσει την Αντιπολίτευση να προσέλθει στη Βουλή.

«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων«, αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11,12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:

ί) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 417272013) και

(ιι) τα φορολογικά, αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς καθώς και της κλίμακα: βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το έτος 2020 εκτιμάται στο ποσό των 1.920 εκατ. ευρώ περίπου και για το έτος 2021 και εφεξής στο ποσό των 2.058 εκατ. ευρώ περίπου.

2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των ανωτέρω φορολογικών αντίμετρων η οποία ανέρχεται σε:

* 209 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.

* 877 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το έτος 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.

* 368 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024