Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βροχή στη Βουλή από ρουσφετολογικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Βροχή στη Βουλή από ρουσφετολογικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογίες, μεταξύ των οποίων, είναι και μία η οποία αφορά το ... ύψος της στέγης των σπιτιών στην εκλογική της περιφέρεια

Για πρωτοφανείς και προσβλητικές για το Ελληνικό Κοινοβούλιο καταστάσεις κατηγορεί η αντιπολίτευση την κυβέρνηση, η οποία δρομολογεί μια εξπρές διαδικασία νομοθέτησης, λίγες μόνο ημέρες πριν ο πρωθυπουργός επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει επισήμως τη διάλυση της Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές την 7η Ιουλίου -ημερομηνία που όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα αλλάξει.

Η κυβέρνηση επιδεικνύει πρωτόγνωρη πολιτική βούληση αξιοποίησης έως και του τελευταίου λεπτού λειτουργίας της Βουλής για να «περάσει» με κατεπείγουσες διαδικασίες νομοθετήματα που -κατά γενική ομολογία- έχουν χαρακτήρα εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Χαρακτηριστική του παράδοξου της κατάστασης η δήλωση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κανονικότητα της Βουλής». Παρά όμως το ιδιότυπο της κατάστασης ο κ. Βούτσης επιβεβαίωσε ότι έως την ερχόμενη Παρασκευή θα ψηφιστούν δύο Κυρώσεις, οι Κώδικες της Δικαιοσύνης και η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιαρχος, υπογραμμίζοντας πως «δεν αποκλείω να υπάρξει και μικρός αριθμός τροπολογιών»

«Ευελπιστώ» έσπευσε να προσθέσει ο πρόεδρος της Βουλής, «ότι δεν θα έρθουν πολλές τροπολογίες και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι αναγκαίες και θα αφορούν επείγοντα ζητήματα και συγκεκριμένο πληθυσμό».

Όμως η ελπίδα του κ. Βούτση -που πάντως εκ της θέσεως του δεν θα έπρεπε να περιορίζεται απλώς στις ευχές, αλλά αξιοποιώντας τα εργαλεία που του δίνει ο Κανονισμός και το Σύνταγμα θα μπορούσε να μην κάνει δεκτές «περίεργες» τροπολογίες-  μάλλον θα αποδειχθεί φρούδα, αφού ήδη έχει αρχίσει η βροχή τροπολογιών, βουλευτικών και υπουργικών, που συμπεριλαμβάνονται στα προς ψήφιση αργοπορημένα νομοσχέδια, που τέσσερα χρόνια δεν έφθασαν στην κυβέρνηση για να τα καταθέσει.

Μάλιστα, με ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να ξεκαθαρίζουν ότι θα αποχωρήσουν από τις συζητήσεις αυτής της εβδομάδας, κάνοντας λόγο για «απονομιμοποιημένη Βουλή» που άνοιξε μόνο για διευθετήσεις και ρουσφετολογικές τροπολογίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε το βράδυ της Τρίτης σε μια μάλλον «εκβιαστική» κίνηση, για να τους αναγκάσει να προσέλθουν στην Βουλή.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα φέρει προς ψήφιση την τροπολογία για κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από 1/1/2020, θέμα για το οποίο η ΝΔ έφερε τροπολογία και καλούσε την κυβέρνηση να την ψηφίσουν από κοινού πριν από τις ευρωεκλογές.

Προκλητικές τροπολογίες

Η αρχή έγινε με την κατάθεσης τριών βουλευτικών τροπολογιών που κατέθεσε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και αφορούν την εκλογική της περιφέρεια την Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα, η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, κατέθεσε στην Κύρωση της διεθνής συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν που εισάγεται αύριο για ψήφιση στην Ολομέλεια, μία τροπολογία για «Παράταση προθεσμίας καταβολής δαπανών Περιφερειών για την αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς στις 26.1.2014 και 3.2.2014» (αφορούν το νομό Κεφαλληνίας).

Η δεύτερη τροπολογία αφορά την «τροποποίηση όρων δόμησης παραδοσιακών οικισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης».

Η τρίτη τροπολογία αφορά την «Διαδικασία τροποποίησης ρυμοτομικού σχεδίου μετά από άρση ρυμοτομικής απαλλοτρίωσης ή δέσμευσης».

Ο αριθμός των τροπολογιών δε αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες.

Οι Κυρώσεις

Το μεσημέρι της Τετάρτης θα εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια δύο διεθνείς Κυρώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η μία αφορά την «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος» και η δεύτερη την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου της Ναγκόγια σχετικά με την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους και τον δίκαιο και ισότιμο καταμερισμό των οφελών που απορρέουν από τη χρησιμοποίησή τους, στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα».

Ακολούθως την Πέμπτη θα εισαχθούν για ψήφιση στην Ολομέλεια οι Κυρώσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, ενώ την Παρασκευή θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που όμως ακόμα δεν έχει κατατεθεί στην Βουλή.

ΚΙΝΑΛ: Θα αποχωρήσουμε καταγγέλλοντας την διαδικασία

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσαν πως θα μπαίνουν στις επιτροπές και στην Ολομέλεια και στην αρχή των συνεδριάσεων θα αποχωρούν καταγγέλλοντας την διαδικασία.

Αντίθετα, με επιφυλακτικότητα θα προσέλθει στη νομοθέτηση το Ποτάμι, το οποίο όμως  εάν δει ότι έρχονται πολλές ή σοβαρές και ύποπτες τροπολογίες τότε μπορεί να αποχωρήσει.

Τροπολογία και στο αφορολόγητο στις 14 Ιουνίου

«Η Βουλή θα μείνει ανοιχτή μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου ίσως και το Σάββατο. Πρέπει να περάσουν τροπολογίες που αφορούν ανάγκες και ζητήματα των πολιτών» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ επιβεβαιώνοντας πως δεν έχουν τέλος τα προεκλογικά νομοσχέδια και ρουσφέτια.

Παράλληλα σημείωσε πως την τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής θα υπάρχει νομοσχέδιο για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, και κάλεσε την Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την ψηφίσουν.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η μεγάλη νίκη της ΝΔ «ανοίγει» την όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης και στον Μάνφρεντ Βέμπερ ώστε να περάσει κι άλλες πολιτικές λιτότητας.

«Πριν τις Ευρωεκλογές είχα πει στον Ελληνικό λαό πως είναι δημοψήφισμα για το αν στηρίζει τα μέτρα που περάσαμε η όχι. Ο πολιτικός μου αντίπαλος δεν δεσμεύτηκε ότι θα τα κρατήσει, και το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν έδειξε μια στήριξη στα μέτρα αυτά. Έχουμε εξαγγείλει κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Sports in

Μπάλντοκ: Πίσω από μια επικείμενη μεταγραφή

O Παναθηναϊκός επιδιώκει να προσεγγίζει οτιδήποτε καλό υπάρχει στην αγορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024