Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν: Πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας για το χρέος

Κομισιόν: Πειθαρχική διαδικασία κατά της Ιταλίας για το χρέος

Η Ρώμη έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών συστάσεων και έχει κάνει πίσω όσον αφορά τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο συμπέρασμα ότι η Ιταλία παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες λόγω του αυξανόμενου χρέους της, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώνοντας ότι μία τέτοια κατάσταση δικαιολογεί την εκκίνηση μιας πειθαρχικής διαδικασίας σε βάρος της χώρας.

«Είναι δικαιολογημένη μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω του χρέους», ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, εάν τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστηρίξουν αυτή την άποψη στις επόμενες δύο εβδομάδες, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα μπορούσε στη συνέχεια να συστήσει την έναρξη της διαδικασίας, μία κίνηση που αναμένεται πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, στις αρχές Ιουλίου.

Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ της Ιταλίας, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ.

Η Κομισιόν τονίζει ότι η Ιταλία έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση των οικονομικών συστάσεων και έχει κάνει πίσω όσον αφορά τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό «μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη αναπτυξιακή δυναμική της Ιταλίας», δηλώνει η Επιτροπή.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από 131,4% του ΑΕΠ το 2017, στο 132,2% το 2018, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 133,7% φέτος και στο 135,2% το 2020, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να υποχωρεί.

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται στα ιταλικά ομόλογα, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν. Οι αποδόσεις ενισχύονται περίπου επτά μονάδες βάσης, με του 10ετούς να κυμαίνεται στο 2,59%.

ΔΝΤ: Μεγάλος κίνδυνος για την ευρωζώνη το ιταλικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο θεωρεί πως το χρέος της Ιταλίας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την οικονομία της ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και το ενδεχόμενο ενός «σκληρού» Brexit, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters.

Όπως σημείωσε η συγκεκριμένη πηγή, το ΔΝΤ θα πει στην ΕΕ πως το χρέος της Ιταλίας συνιστά δυνητικά μεγάλη παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, ενώ, σε ό,τι αφορά το Brexit, θα τονίζει πως δεν έχουν ακόμα προετοιμαστεί όλοι οι τομείς της οικονομίας για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόκειται να παρουσιάσει στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο στο Eurogroup την έκθεση επί του άρθρου IV για την ευρωζώνη, σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας πως τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης.

Ντι Μάιο: Αδικη η μεταχείριση της Ιταλίας από την Κομισιόν

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λούιτζι ντι Μάιο δήλωσε την Τέταρτη ότι η Ιταλία θέλει να έχει εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά διαμαρτυρήθηκε ότι οι Βρυξέλλες συμπεριφέρθηκαν με άδικο τρόπο στη Ρώμη.

«Θα πάμε στην Ευρώπη και θα καθίσουμε στο τραπέζι να συζητήσουμε με υπευθυνότητα, όχι να καταστρέψουμε αλλά να χτίσουμε», ανέφερε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Αλλά είναι πολύ ενοχλητικό ότι κάθε μέρα εφευρίσκεται ένας νέος τρόπος για να μιλήσουν άσχημα για την Ιταλία και την κυβέρνησή της» τόνισε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε ότι και άλλες χώρες είχαν οδηγήσει τα ελλείμματά τους υψηλότερα από το όριο που προβλέπει η Ε.Ε. αλλά δεν υπέστησαν κυρώσεις όπως η Ιταλία.

Πρόσθεσε πως η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αλλάξει τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, την οποία έχουν επικρίνει οι Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024