Οι Αλβανοτσάμηδες της Ενωσης «τσαμουριά» πραγματοποίησαν εκδήλωση στη μνήμη του ιταλού στρατηγού Ενρίκο Τελλίνι, ο οποίος υπερασπίστηκε τα αλβανο-ελληνικά σύνορα κατά τα έτη 1922-1923, τα οποία σύμφωνα με αυτόν έπρεπε να πάνε κάτω από τα Ιωάννινα.

«Αλβανική γη»

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο πρόεδρος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων Σπετίμ Ιντρίζι, ο οποίος δήλωσε ότι η περιοχή νότια των Ιωαννίνων είναι «αλβανική γη».

Μιλώντας με φόντο χάρτη της Ηπείρου ισχυρίστηκε ότι αυτή είναι αλβανική και το ίδιο επεδίωκε ο ιταλός στρατηγός, να την παραδώσει, δηλαδή, στους Αλβανούς, πριν από εκατό περίπου χρόνια, όταν ήταν επικεφαλής της επιτροπής των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων.

«Πρέπει να ευχαριστήσω και είμαι ευγνώμων για το έργο που κάνει η Ενωση Τσαμουριάς σήμερα. Σήμερα τιμάται ένας άνθρωπος που σκοτώθηκε για την Αλβανία που έχουμε σήμερα.

»Είναι εντυπωσιακό που ο στρατηγός Ενρίκο Τελλίνι μαρτύρησε για την Αλβανία. Σκοτώθηκε από Ελληνες μαζί με τρεις ανώτερους αξιωματικούς, ως προεδρεύων της Επιτροπής Συνόρων Αλβανίας – Ελλάδας.

«Λησμονήθηκε από τις αλβανικές αρχές»

Ο ιταλός στρατηγός λησμονήθηκε από τις αλβανικές αρχές, οι οποίες παλαιότερα είχαν ανεγείρει άγαλμά του από το 1933 έως το 1945 (σ.σ.: Ο Τελλίνι ήταν μέλος του φασιστικού καθεστώτος της Ιταλίας), σε μια από τις κεντρικές πλατείες των Τιράνων. Η εξυπνάδα της αλβανικής πολιτικής κατάφερε έναν άνθρωπο που πρόσφερε τόσα πολλά να μην τον θυμούνται τώρα», είπε ο Ιντρίζι, όπως γράφει η Gazeta Mapo.

Ο ιταλός στρατηγός σκοτώθηκε στην Κακαβιά στις 27 Αυγούστου 1923 από τον Μίλο Μερκούρη που καταγόταν από το Πίλουρι της επαρχίας Αυλώνας και δύο φίλους του. Οι Ιταλοί είχαν σκοτώσει τον αδελφό του Μίλο στη μάχη της Αυλώνας.

Πηγή: Gazeta Mapo και echedoros-a.gr