Ο Κεχίντε Ουάιλι (Kehinde Wiley) σταρ της αμερικανικής καλλιτεχνικής σκηνής έχει ζωγραφίσει τα πορτρέτα των Μάικλ Τζάκσον, Notorious B.I.G. και του Μπάρακ Ομπάμα.

View this post on Instagram

#Process #kehindewiley

A post shared by Kehinde Wiley (@kehindewiley) on

Στην έκθεσή του με τίτλο «Tahiti» (Ταϊτή) που φιλοξενείται στη γκαλερί Templon, στο Παρίσι ο γεννημένος στο Λος Άντζελες ζωγράφος στρέφει την προσοχή του στην κοινότητα Mahu (Māhū).

Πριν από τον αποικισμό, οι Mahu («στη μέση»), παραδοσιακή πολυνησιακή κατηγοριοποίηση των ανθρώπων τρίτου φύλου, αποτελούσε ένα ιδιαίτερα αξιοσέβαστο τμήμα της κοινωνίας .

Μετά την άφιξη καθολικών και προτεσταντών ιεραποστόλων οι Mahu απαγορεύτηκαν.

Στη σειρά των πολύχρωμων πορτρέτων του ο Κεχίντε αμφισβητεί μια συλλογή έργων του 20ου αιώνα του Πολ Γκογκέν, ο οποίος πήγε στην Ταϊτή το 1890, αφαιρώντας στοιχεία, τα οποία θεωρεί προβληματικές παρενέργειες της αποικιοκρατίας.

Στους πίνακες της σειράς ενσωματώνει φυλετικά χαρακτηριστικά, φωτεινά χρώματα, φυτά και πόζες, όλα εμπνευσμένα από το έργο του Γκογκέν, αλλά αυτά τα διακριτικά στοιχεία επιλέχθηκαν από τα ίδια τα μοντέλα ως ένα είδος «αυτο-παρουσίασης».

Η έκθεση «Tahiti» στο Παρίσι, επανεξετάζει την αποικιακή κληρονομιά της Γαλλίας, εξετάζει και εξυμνεί την ταυτότητα της τρανς κοινότητας της Ταϊτής, αμφισβητώντας το κοινωνικό κατασκεύασμα του φύλου, σύμφωνα με το hypebeast.

Η έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου είναι η πρώτη του Ουάιλι στη γαλλική πρωτεύουσα από το 2016 όταν παρουσίασε έργα του στο Petit Palais.

Η έκθεση στη γκαλερί Templon περιλαμβάνει μια εγκατάσταση βίντεο που απεικονίζει τον χρόνο που πέρασε στην Ταϊτή, εκτός από τα έργα ζωγραφικής.

Ο Κεχίντε Ουάιλι γεννήθηκε στο Λος Άντζελες και σόλο εκθέσεις του έχουν φιλοξενηθεί στο Σεντ Λούις, τη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες. Σε προηγούμενα έργα του έχει απεικονίσει θέματα από όλο τον κόσμο, εστιάζοντας στις περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Ασίας και της Δυτικής Αφρικής.

Το 2018 δημιούργησε το πορτρέτο του Μπάρακ Ομπάμα. Έγινε ο πρώτος Αφρο-Αμερικανός καλλιτέχνης που ζωγράφισε επίσημο πορτρέτο του προέδρου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας