Αντίθετη προς το Σύνταγμα χαρακτήρισε την κυβερνητική απόφαση για αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ξενοφών Κοντιάδης.

«Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία οιωνεί προεκλογική περίοδο στον διορισμό της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αντίθετη προς το Σύνταγμα γιατί έχουμε μία καταστρατήγηση. Το Σύνταγμα στη συγκεκριμένη διάταξη για την προαγωγή έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό, να νομιμοποιείται η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων από μία κυβέρνηση που έχει την πολιτική νομιμοποίηση», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα».

«Έχουμε μία κυβέρνηση που η πολιτική της νομιμοποίηση αμφισβητείται. Είμαστε σε μία οιωνεί προεκλογική περίοδο από μία κυβέρνηση που δεν έχει αυτή τη νομιμοποίηση και από τη στιγμή που θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία, τίθεται ένα θέμα ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης»πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την κριτική που άσκησε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε συνταγματολόγους τους οποίους κάλεσε να «εκφράζουν το Σύνταγμα και όχι τις πολιτικές τους θέσεις», ο κ. Κοντιάδης είπε: «Οι συνταγματολόγοι όπως και κάθε πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να εκφράζει όποια άποψη θέλει. Ζούμε σε μία φιλελεύθερη χώρα, έχουμε κάποια στοιχειώδη δικαιώματα, ελευθερία της έκφρασης. Εμείς οι συνταγματολόγοι που είμαστε καθηγητές στο πανεπιστήμιο έχουμε και μία ακαδημαϊκή ελευθερία και έχουμε υποχρέωση να λέμε τη γνώμη μας για τα ζητήματα του αντικειμένου μας. Αν σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσουν αυτές οι απόψεις και τις χαρακτηρίζουν »πολιτικές» επειδή δεν συμφωνούν με τις δικές τους, είναι μία αυταρχική αντίληψη του πως πρέπει να διεξάγεται ο διάλογος σε μία ανοικτή κοινωνία».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο