Πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά από ερώτηση για το τι θα πράξει ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όταν έρθει το Σχέδιο Διατάγματος για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου υπογεγραμμένο από το υπουργικό Συμβούλιο, τόνιζαν ότι «όταν έρθει το Σχέδιο θα μάθετε τι θα κάνει ο ΠτΔ».

Όπως είναι γνωστό ό,τι σκοπεύει να πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει επισήμως η θητεία του σημερινού Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πέππα και της νυν εισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

Οι ανακοινώσεις για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου έγιναν μετά την μαραθώνια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία εκφράστηκαν και ηχηρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είτε για τον χρόνο των ανακοινώσεων, είτε για τα πρόσωπα αντέδρασαν -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Διαφοροποίηση σε ήπιους τόνους φέρεται να υπήρξε και από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Ο ίδιος χαρακτήρισε μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ «χυδαιότητες και αθλιότητες», τις αναφορές περί κάθετης διαφωνίας του με την επιλογή του υπουργικού συμβουλίου.

ΝΔ : Έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία επέκρινε σφόδρα, η ΝΔ έστρεψε το ενδιαφέρον της στο τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

Συγκεκριμένα, η ΝΔ τόνισε: «Η απερχόμενη κυβέρνηση, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση που της απηύθυνε η αντιπολίτευση, ότι δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει καμία απόφαση πέραν των τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών που η ίδια προκήρυξε, προχώρησε σήμερα στον αντισυνταγματικό διορισμό νέου προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

«Πρόκειται για θεσμικά πρωτοφανή απόφαση, η οποία μάλιστα εμπλέκει – κατά τρόπο απαράδεκτο – και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς εκείνος πλέον καλείται να αποφασίσει, αν θα εγκρίνει μια θεσμικά παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια, όπως την έχει χαρακτηρίσει σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας.

Η ΝΔ προφανώς έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Μέγαρο Μαξίμου : Η ΝΔ παίζει με το θεσμό του ΠτΔ

Το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στη ΝΔ ότι επιχειρεί να εμπλέξει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε «αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια».

«Η Νέα Δημοκρατία, αφού έπαιξε αντισυνταγματικά και αντιθεσμικά παιχνίδια, πλήττοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα να εμπλέξει στις μεθοδεύσεις της και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας του να παραβεί τις συνταγματικές του υποχρεώσεις.

Η στάση της ΝΔ είναι πρωτοφανώς αλαζονική, αντισυνταγματική και επιβεβαιώνει ότι επιχειρεί μία ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και τους θεσμούς, που όμοιά της δεν έχει υπάρξει ποτέ στο μεταπολιτευτικό παρελθόν» αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου

Από τον δικαστικό κλάδο και μάλιστα από την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου προέρχονται και οι δύο γυναίκες δικαστικοί λειτουργοί, που επελέγησαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για την ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ειρήνη Καλού θα διαδεχθεί τον σημερινό πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και η νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη θα διαδεχθεί τη νυν εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Η Ειρήνη Καλού, στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη θέση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου ισοψήφησε με 15 ψήφους η Αρεοπαγίτης Διονυσία Μπιτζούνη, ενώ τρίτη με 13 ψήφους αναδείχθηκε η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου  Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κα Καλού, αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου θεωρείται υψηλής ποιότητας δικαστική  λειτουργός και έγινε ευρύτερα γνωστή από την θέση της εφέτη – ανακρίτριας στην πολύκροτη υπόθεση του Βατοπαιδίου.

Η κυρία Καλού γεννήθηκε το 1954, εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Φεβρουάριο του 1981 και προήχθη στο βαθμό του αρεοπαγίτη, επίσης, τον Ιανουάριο του 2014 και στο βαθμό της αντιπροέδρου τον Οκτώβριο του 2018.

Για τη θέση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Δικαστηρίου Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε συγκεντρώσει  15 ψήφους, τα 4/5 της διάσκεψης των προέδρων.

Παρόλα αυτά, αποφασίστηκε από το υπουργικό Συμβούλιο η επιλογή να γίνει από τον Δικαστικό και όχι τον εισαγγελικό κλάδο και έτσι μετά από πολλά χρόνια στη θέση του εισαγγελέα επιλέχθηκε να πάει μια αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, η κα Δήμητρα Κοκοτίνη.

Η κυρία Κοκοτίνη   γεννήθηκε το 1954, στο παρελθόν είχε εκλεγεί με τη ψήφο των συναδέλφων της στη διοίκηση του Εφετείου της Αθήνας, ενώ πριν από λίγες μέρες  ήταν πρόεδρος στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου που έκρινε το ζήτημα της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Γράψτε το σχόλιο σας