Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναζητώντας 600.000  χαμένες ψήφους

Αναζητώντας 600.000 χαμένες ψήφους

Αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στρέψει ένα ποσοστό ψηφοφόρων του στη ΝΔ και ένα άλλο σε κόμματα που βρίσκονται εξ αριστερών του

Η πρώτη ανάλυση για τη συντριβή ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ήταν παιδαριώδης και επιδερμική.

Έφτασαν στο σημείο να θεωρήσουν υπεύθυνους για τη διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων με τη ΝΔ χιλιάδες  ψηφοφόρους οι οποίοι δεν κατάλαβαν πόσο σημαντικά ήταν τα μέτρα ελάφρυνσης και τα επιδόματα στους συνταξιούχους στο παρά πέντε των εκλογών.

Λίγα 24ωρα αργότερα, άρχισαν οι ψίθυροι για τα πραγματικά αίτια του εκλογικού Βατερλώ. Άρχισαν να μιλούν περί υπερφολόγησης της μεσαίας τάξης, για τα πλεονάσματα – μαμούθ, για το αλαζονικό ύφος ορισμένων υπουργών. Για την Αριστερά που συμβιβάστηκε και πέρασε από τις πύρινες ομιλίες πάνω στα τρακτέρ για να ξεσηκώνει τους αγρότες, στην απομόνωση και τις ανέσεις της θαλαμηγού.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που διεξήχθη την Τετάρτη, κάποιοι λέει, κατηγόρησαν τον  υπουργό Οικονομικών ότι με την υπερφολόγηση της μεσαίας τάξης έστρεψε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην «αγκαλιά» της ΝΔ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν θυμάμαι καλά, δεν μπήκε στη Βουλή βάζοντας το πιστόλι στον κρόταφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τους φόρους.  Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές μιλούσαν για αυτή την αναγκαιότητα και την υπερασπιζόντουσαν στα τηλεοπτικά κανάλια.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πανηγύριζε για τα υπέρογκα πλεονάσματα, πιστεύοντας ότι ο ελληνικός λαός  θα του συγχωρήσει τα πάντα με λίγα ψίχουλα λίγο πριν τις κάλπες.

Κάποιοι, λέει, μίλησαν για το ύφος ορισμένων υπουργών που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, «φωτογραφίζοντας» μάλλον τον Παύλο Πολάκη.

Όταν όμως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας χυδαιολογούσε απέναντι  σε νεκρούς δημοσιογράφους, απέναντι σε ανθρώπους όπως ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, όταν έκανε χιούμορ με τους νεκρούς της πυρκαγιάς στην Καλιφόρνια προκειμένου να στηρίξει το «τιτάνιο» έργο της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής και κυρίως να βγάλει από πάνω της οποιαδήποτε ευθύνη για τη φονική πυρκαγιά, λίγοι ήταν αυτοί που τόλμησαν να πάνε κόντρα στον άνθρωπο τον οποίο ο πρωθυπουργός στήριξε μέχρι τέλους.

Όταν κάποιοι επιχείρησαν να ψελλίσουν ότι  πρόκειται για λάθος συμπεριφορές, όταν ζητήθηκε να βρεθεί ένας τρόπος  να ζητήσει συγνώμη ο υπουργός από τα Σφακιά, τότε η «ανταρσία» στο κυβερνών κόμμα καταπνίγηκε εν τη γενέσει της.

Έκλεισαν στόματα. ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πάνω του την υπόθεση. Έφτασε στο σημείο να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας κατά του Πολάκη σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Ίσως τώρα κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να καταλαβαίνουν πως χάθηκαν σχεδόν 600.000 ψήφοι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2015. Κλεισμένοι στον «γυάλινο» κόσμο τους πίστευαν ότι οι συνταξιούχοι θα ψήφιζαν και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα, ότι οι νέοι θα εναπόθεταν τις ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο στον Αλέξη Τσίπρα, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα  ήταν εσαεί στο  πλευρό του πρωθυπουργού, ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα έκανε τα… στραβά μάτια στις ψευτομαγκιές του Παύλου Πολάκη.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να στρέψει ένα ποσοστό ψηφοφόρων του στη ΝΔ και ένα άλλο σε κόμματα που βρίσκονται  εξ αριστερών του.

Κατάφερε με τη Συμφωνία των Πρεσπών να διαλύσει ή να φέρει στα όρια της διάλυσης κόμματα και να οδηγήσει τους ψηφοφόρους αυτών κυρίως στη ΝΔ.

Και το  ερώτημα είναι αν – όσο δεν καταλαβαίνει τα λάθη  του – μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει πίσω κάποιους από τους προδομένους ψηφοφόρους ή αν τις επόμενες ημέρες μέχρι τις εθνικές εκλογές, θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση των ποσοστών του.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024