Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανία: Η Αριστερά αρνείται να καταθέσει τα όπλα στη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη

Ισπανία: Η Αριστερά αρνείται να καταθέσει τα όπλα στη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη

Η ισπανική Αριστερά αρνείται να καταθέσει τα όπλα στη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, υπό το φως των δυνητικών μετεκλογικών συνεργασιών, προκειμένου στη μεν πρωτεύουσα να μην αναλάβει τη διοίκηση η Δεξιά με τη συμπερίληψη του ακροδεξιού Vox, στη δε καταλανική πρωτεύουσα να μην περιέλθει η δημαρχία στα χέρια των αυτονομιστών

Η ισπανική Αριστερά αρνείται να καταθέσει τα όπλα στη διεκδίκηση της δημαρχίας στη Μαδρίτη και στη Βαρκελώνη, υπό το φως των δυνητικών μετεκλογικών συνεργασιών, προκειμένου στη μεν πρωτεύουσα να μην αναλάβει τη διοίκηση η Δεξιά με τη συμπερίληψη του ακροδεξιού Vox, στη δε καταλανική πρωτεύουσα να μην περιέλθει η δημαρχία στα χέρια των αυτονομιστών.

Η Μανουέλα Κάρμενα στη Μαδρίτη αναμένει ως πρώτο κόμμα να λάβει τη διερευνητική εντολή στις 15 Ιουνίου για το σχηματισμό μιας συμμαχίας που θα της επιτρέψει να ξαναδιοικήσει το δήμο. Η ίδια ευελπιστεί πως, εάν δεν υπάρξει μια άλλη συμμαχία κομμάτων, που θα ξεπερνά σε έδρες στο δημοτικό συμβούλιο τον αριθμό που συγκεντρώνει εκείνη μαζί με τους Σοσιαλιστές του PSOE (17+9), θα συνεχίσει τη δεύτερη θητεία της στην πρωτεύουσα.

Η Κάρμενα, παρά τις επίμονες ερωτήσεις για το σχετικό ενδεχόμενο, αρνήθηκε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους εάν υπάρχουν επαφές και με άλλες παρατάξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να τη στηρίξουν. Η ίδια πάντως μετά τις εκλογές της 26ης Μαΐου είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τους Ciudadanos (11 έδρες), ενώ στελέχη του περιβάλλοντός τους επέκριναν την άποψη που θέλει ως «τετελεσμένο γεγονός» τη σύμπραξη των δύο δεξιών κομμάτων (Λαϊκό Κόμμα-ΡΡ και Ciudadanos) με το ακροδεξιό Vox, για να εκπαραθυρώσουν την Κάρμενα από τη Μαδρίτη, τη στιγμή που υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές — όπως η συνεργασία Φιλελευθέρων και Πρασίνων στην Ευρώπη.

Η συμμαχία που δυνητικά θα σχημάτιζαν το ΡΡ (15 έδρες) και οι Ciudadanos (11) με το ακροδεξιό Vox (4 έδρες) θα ξεπερνούσε την 75χρονη πρώην δικαστίνα. Και μολονότι η υποψήφια των Ciudadanos, Μπεγόνια Βιλιαθίς, τόνιζε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί για συνεργασία με το PSOE, επισήμανε πως ο φυσικός της σύμμαχος είναι το ΡΡ.

Ωστόσο, η ίδια δε φάνηκε διατεθειμένη να συνεργαστεί με το Vox. Μάλιστα, όπως σημειώνει σήμερα και η εφημερίδα El Pais, η προοδευτική πτέρυγα του κόμματος έχει καλέσει τον αρχηγό του, Άλβερτ Ριβέρα, να συνεργαστεί όπου είναι δυνατόν με το κόμμα του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να κρηπιδωθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες από την είσοδο της ακροδεξιάς.

Πρακτικά, κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο και σε μια στήριξη της Κάρμενα στη Μαδρίτη.

Το ακροδεξιό κόμμα αντέδρασε, επίσης, μέσω ενός Twitter του υποψηφίου του Ιβάν Εσπινόσα ντε λος Μοντέρος, ο οποίος υπενθύμισε πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, στο δήμο θα διοικήσει η παράταξη με τις περισσότερες ψήφους» και προειδοποίησε τους Ciudadanos πως με την άρνησή τους να συμφωνήσουν τα τρία δεξιά κόμματα «μπορεί να αναστήσει την πολιτική καριέρα της Κάρμενα, μετά όλα όσα πέρασαν για να την ρίξουν!»

Στη Βαρκελώνη, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τη δημαρχία, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε χθες πως προσφέρει τις ψήφους των έξι δημοτικών συμβούλων του για να στηρίξουν για τη δημαρχία την απερχόμενη πρώτη πολίτιδα Άντα Κολάου «χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα».

Επίσης, στην αντίστοιχη περίπτωση, δεσμεύεται να στηρίξει και το σοσιαλιστή Τζάουμε Κολμπόνι, καθώς, όπως εξήγησε ο Βαλς, «στόχος είναι να αποτρέψουμε η Βαρκελώνη να γίνει το εφαλτήριο των αυτονομιστών».

Ο επικεφαλής της πλατφόρμας Barcelona pel Canvi (Βαρκελώνη για την Αλλαγή), που στήριξαν και οι Ciudadanos, πρόσθεσε πως την πρωτοβουλία οφείλουν να την αναλάβουν η ίδια η Κολάου και ο Κολμπόνι.

Όπως ανακοίνωσε, πάντως, ο Ζουάν Σουμπιράτς, δεύτερος τη τάξει στην παράταξη Barcelona en Comu’ της Κολάου, η παράταξή του έχει έλθει σε επαφές με τον νικητή με βραχεία κεφαλή Έρνεστ Μαραγάλ του κεντροαριστερού εθνικιστικού ERC, αλλά έως τώρα δεν έχουν συμφωνήσει ποιος από τους δύο επικεφαλής θα είναι ο δήμαρχος.

Ερωτηθείς για την πρόταση του Βαλς, ο Σουμπιράτς τόνισε πως ακόμη «δεν υπάρχει κάποια επίσημη συνομιλία μαζί του και ούτε προτιθέμεθα να ξεκινήσουμε εμείς κάποια», αλλά αρνήθηκε να απαντήσει εάν θα δεχόταν να προσμετρηθούν οι ψήφοι του ισπανογάλλου πολιτικού, προκειμένου να αναλάβει τη δημαρχία η Κολάου.

Ο ίδιος πρόσθεσε, αναφορικά με ενδεχόμενη συνδρομή του Κολμπόνι, πως «η συμφωνία για τη δημαρχία πρέπει να περιλαμβάνει και το PSC», μολονότι οι σοσιαλιστές δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με το ERC, ενώ απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με το δεξιό εθνικιστικό κόμμα JxCat.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024