Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H νίκη της Λέγκας φέρνει τριγμούς στην κυβέρνηση Κόντε

H νίκη της Λέγκας φέρνει τριγμούς στην κυβέρνηση Κόντε

Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές αναδείχθηκε η Λέγκα του Βορρά προκαλώντας ερωτήματα για το μέλλον της συγκυβέρνησης με τα Πέντε Αστέρια που υπέστησαν απώλειες. Κλειστά λιμάνια και τέλος της λιτότητας ζητά ο Ματέο Σαλβίνι.

Ο Ματέο Σαλβίνι ξεπέρασε ουσιαστικά όλες τις προβλέψεις των περασμένων εβδομάδων ξεπερνώντας το 34% των ψήφων. Η Λέγκα είναι πρώτο κόμμα στην βόρεια Ιταλία, ξεπερνά το 20% στις κεντρικές περιφέρειες και δεν είναι πλέον, περιθωριακή δύναμη στον Νότο. «Δεν θέτουμε σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Αλλά θέλουμε άμεση εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήσαμε πριν ένα χρόνο», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.

Στην αρχή της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε φίλησε ένα μικρό, ξύλινο σταυρό, και «ευχαρίστησε τον Θεό για την βοήθειά του».Τώρα σε ό,τι αφορά την πολιτική, θα επιμείνει στην σκληρή γραμμή για τους μετανάστες και σε μείωση των φόρων.

«Τα λιμάνια μας θα μείνουν κλειστά, ισχύει το μοντέλο Λαμπεντούζα», πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκας. Και επέμεινε ότι «η λιτότητα πρέπει να τελειώσει διότι η Ιταλία δεν θα δεχθεί πρόστιμα από τις Βρυξέλλες». Μένει να φανεί εάν ζητήσει και πάλι την αύξηση του ελλείμματος, όπως είχε κάνει προεκλογικά προκαλώντας την άμεση αύξηση του σπρεντ.

Θα μπορέσει η κυβέρνηση Κόντε να συνεχίσει;

Τα δε Πέντε Αστέρια από την πλευρά τους είναι σε σαφώς δύσκολη θέση. Προς το παρόν, δικαιολογούν το αποτέλεσμα με την μεγάλη αποχή στην Νότια Ιταλία. Είναι σαφές όμως ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, αφού δεν τους βοήθησε ούτε το κοινωνικό εισόδημα για τους άνεργους, που έπρεπε να στηρίξει τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Αλλά ο υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο προς το παρόν δεν θα παραιτηθεί από την ηγεσία. Προαναγγέλλει αναδιοργάνωση του κινήματος «με ισχυρότερη δράση στις τοπικές κοινωνίες».

Το βασικό ερώτημα, είναι αν η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θα μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της. Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερους υπουργούς, αλλά τις μισές ψήφους των πολιτών. Και ο πρωθυπουργός κατά βάση ήταν επιλογή του Ντι Μάιο και των συνεργατών του.

Όσο για το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Νικόλα Τζινγκαρέτι, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα θετικό αφού απέδειξε ότι μετά τον Ματέο Ρέντσι δεν οδεύει προς εξαφάνιση. Θα πρέπει να αποφασίσει όμως με ποιους θα συνεργαστεί στο μέλλον.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024