Ο αρχηγός των Ενωμένων Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προτίθενται να διατηρήσουν συμμαχικές σχέσεις με την Τουρκία, παρά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα.

«Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις»

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν, αναζητούμε λύση στο πρόβλημα με τους S-400. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την άποψη ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται για να διατηρήσουν τις σωστές σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες υφίστανται μεταξύ των δύο συμμάχων», είπε ο Τοντ Γουόλτερς, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Ρωσία για την εκμάθηση της λειτουργίας του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας ανέφερε επίσης ότι η Αγκυρα συνεχίζει τον διάλογο με την Ουάσιγκτον σχετικά με την απόκτηση των S-400, αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζονται κυρώσεις από την πλευρά του υπερπόντιου εταίρου.

Η πρόταση για τους Patriot

Ο Ακάρ μίλησε, επίσης, για τη νέα πρόταση των ΗΠΑ που αφορά στην προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων Patriot (SAM), και πως διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την τιμή, τη μεταφορά τεχνολογίας και τη συμπαραγωγή τους.

Στις 16 Μαΐου, ομάδα βουλευτών των ΗΠΑ που εκπροσωπούσαν τόσο τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικάνους εισήγαγαν ψήφισμα σε διάφορες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ζητώντας «πλήρη εφαρμογή κυρώσεων» κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο του νόμου «Για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων» (CAATSA), καθώς και τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα για τη δημιουργία των F-35 στην περίπτωση της αγοράς από την Αγκυρα των ρωσικών συστημάτων S-400.

Τα ψηφίσματα της Βουλής

Τα ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, που λαμβάνονται χωριστά σε κάθε Επιτροπή του Κογκρέσου, δεν είναι νομικά δεσμευτικά και έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ετσι, οι βουλευτές εκφράζουν τις θέσεις τους σε συγκεκριμένο ζήτημα και το εκτελεστικό τμήμα έχει δικαίωμα είτε να ακούσει αυτές τις αποφάσεις είτε να τις αγνοήσει, σημειώνει το ρωσικό δημοσίευμα.

Πηγή: Tass και echedoros-a.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο