Ο Μπαρνάμπα Φορνασέτι και η Βαλέρια Μάντζι παρουσίασαν, με αφορμή την Μπιενάλε Τέχνης 2019 στη Βενετία, μια site-specific εγκατάσταση για το lifestyle πολυκατάστημα Fondaco dei Tedeschi.

Οι επισκέπτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, καλούνται να βυθιστούν στις αναρίθμητες σιλουέτες χεριών και τις πολλές εκφράσεις της αοιδού του 19ου αιώνα Λίνα Καβαλιέρι, της οποίας το γοητευτικό πρόσωπο έγινε η κύρια πηγή έμπνευσης του οίκου Fornasetti και το οποίο μπορεί κανείς να το δει κρεμασμένο στα προστώα ή να ρίχνει μια κλεφτή ματιά πάνω από τα μπαλκόνια στο εσωτερικό.

Με το πρόσωπο της Καβαλιέρι να βγάζει παιχνιδιάρικα τη γλώσσα της ή να έχει καλυμμένο το ένα μάτι ή να φορά γυαλιά με χοντρό σκελετό, η έκθεση «Ο Κανόνας του Ονείρου» υπογραμμίζει τον ρόλο αυτής της διαχρονικής εικόνας στον ιταλικό οίκο (400 διαφορετικές ερμηνείες του προσώπου της αοιδού, έως σήμερα).

Η έκθεση απλώνεται από τον τέταρτο όροφο του πολυκαταστήματος μέχρι την εσωτερική αυλή και την είσοδο που βλέπει στο Gran Canale της Βενετίας.

Ως διάλογο με το ίδιο το κτίριο, φέρνει δύο από τα πιο εμβληματικά στοιχεία της αφήγησης Fornasetti:

Σιλουέτες βραχιόνων και χεριών καθώς και μαϊμούδες. «Όχι χυδαιολογίες ή προσβολές, όχι τζόγος, σάλος ή καυγάς. Πέρα απ’ αυτά, κάντε τη δουλειά σας, όπως επιθυμείτε»: Αυτοί οι αυστηροί κανόνες, χαραγμένοι σε μάρμαρο στην είσοδο του Fondaco dei Tedeschi, επιβάλλοντο από τη Γαληνοτάτη στους ταξιδιώτες εμπόρους. Αυτοί οι κανόνες επιβάλλονται και σήμερα στους επισκέπτες της έκθεσης από τις μαϊμούδες, που αιωρούνται από πάνω τους και μοιάζει να τους κοροϊδεύουν.

Η έκθεση «Ο Κανόνας του Ονείρου», θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 24 Νοεμβρίου.