Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2019: Αλλη εικόνα δίνει η γνωστή Vox Pop για το αποτέλεσμα

Ευρωεκλογές 2019: Αλλη εικόνα δίνει η γνωστή Vox Pop για το αποτέλεσμα

Κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis για λογαριασμό του neaselida.gr

Με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές να καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες μικρό ή μεγαλύτερο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ωστόσο σαφές και ασφαλές προβάδισμα στη ΝΔ, η νέα δημοσκόπηση  της Vox Pop Analysis για λογαριασμό του neaselida.gr μιλά για πραγματικό ντέρμπι περιορίζοντας τη διαφορά μόλις στο 1,2%.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την εταιρεία που είχε αποκαλυφθεί ότι ιδρύθηκε από μεταπτυχιακό φοιτητή του Χριστόφορου Βερναρδάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο neaselida.gr, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis η ΝΔ προηγείται μόλις 1,2% του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Η έρευνα που διεξήχθη από την Τρίτη έως την Πέμπτη (21-23/5) δείχνει μείωση της ψαλίδας, αλλά και μεγάλη άνοδο του δικομματισμού. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από 65% του εκλογικού σώματος.

Η ΝΔ εμφανίζεται να συγκεντρώνει 33,2% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 32%. Η Χρυσή Αυγή φαίνεται να είναι τρίτο κόμμα με 7%. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 5.5%, και το ΚΚΕ με 4,5%. Ακολουθεί η Ένωση Κεντρώων 1,5%, το ΠΟΤΑΜΙ 1,3% ενώ οι ΑΝΕΛ 0,6%.

Δείχνει επίσης την επίδραση που είχε η προεκλογική καμπάνια του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ειδικά τις τελευταίες μέρες.

Επίσης σημαντικό στοιχείο που προκύπτει είναι ότι τα δυο κόμματα διαθέτουν “σκληρή” βάση, ένα υψηλό ποσοστό δηλαδή ψηφοφόρων που τους ακολουθεί κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Στην έρευνα της Vox καταγράφεται ακόμη ότι αυξάνεται η αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα ή μπορεί να πάνε καλύτερα το επόμενο διάστημα συνολικά για την οικονομία αλλά πλέον και σε προσωπικό επίπεδο.

Εκτίμηση ψήφου ευρωεκλογών για τα υπόλοιπα κόμματα

Στο παιχνίδι μπαίνουν το ΜεΡΑ 25 του Γ. Βαρουφάκη αλλά και η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου, αφού μπορεί να ξεπεράσουν το 3%.

Το ΜεΡΑ 25 καταγράφει μέση τιμή 2,4% αλλά μπορεί να πάει και πάνω και επίσης η Ελληνική Λύση έχει μέση τιμή 2,2% με τάση να ξεπεράσει το 3%.

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της έρευνας δείχνει την αναγωγή (δηλαδή οι αναποφάσιστοι κατανέμονται), που σημαίνει την εκτίμηση ψήφου.

Φαίνεται ότι η ΝΔ θα κινηθεί από 30,4% έως και το 36% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από το 29,2% έως το 34,8%.

H Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι θα κινηθεί από το 5,5% έως το 8,5%, το ΚΙΝΑΛ από 4,2% έως 6,8%, το ΚΚΕ από 3,3% έως 5,7%, το Ποταμι από 0,7% έως 1,9%, η Ένωση Κεντρώων από 0,8% έως 2,2% και οι ΑΝΕΛ από 0,2% έως 1%.

Το ΜεΡΑ 25 κινείται μεταξύ 1,4% και 3,4% ενώ η Ελληνική Λύση του μεταξύ 1,3% και 3,1%.

Η Λαϊκή Ενότητα (Π. Λαφαζάνης) έχει μέση τιμή 0,8% αλλά κινείται μεταξύ 0,3% και 1,3%.

Η Πλεύση Ελευθερίας (Κωνσταντοπούλου) κινείται μεταξύ 0,6% και 1,8% (πάνω δηλαδή από την Λαϊκή Ενότητα).

Ο Θάνος Τζήμερος με την Δημιουργία Ξανά κινείται μεταξύ 0,5% και 1,5%, ψηλότερα από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη που κινείται από 0,4% εως 1,3%.

Έχει ενδιαφέρον ότι οι οπαδοί του (φυλακισμένου) Σώρρα με την Ελλήνων Συνέλευσις καταγράφουν ποσοστά από 0,5% εως 1,5%.

Χαμηλά το Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος του Νότη Μαριά στο 0,5% αλλά και η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη επίσης στο 0,5%.

Η επιτυχία της προεκλογικής καμπάνιας

Στην δημοσκόπηση, προστίθεται στο άρθρο του neaselida.gr που αναλύει τα ευρήματά της, φαίνεται η απήχηση της καμπάνιας των δύο αρχηγών.

Υπάρχει η ερώτηση: Λαμβάνοντας υπόψη, όσα έχετε ακούσει ή δει για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ΝΔ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πόσο λιγότερο ή πόσο περισσότερο θα τους υποστηρίζατε;

Οι απαντήσεις δείχνουν ότι μάλλον ο Αλ. Τσίπρας πέτυχε να δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τελικώς να αυξήσει τη συσπείρωση στο κόμμα του. Έτσι εξηγείται και το κλείσιμο της ψαλίδας. Σε ότι αφορά τον Τσίπρα το 19,6% δηλώνει ότι θα τον ψήφιζε πολύ περισσότερο μετά τα όσα άκουσε ενώ το 17,2%, περισσότερο, με το 46,8% να είναι αρνητικό (λιγότερο/πολύ λιγότερο).

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 17,5% θα τον ψήφιζε πολύ περισσότερο (μετά τα όσα άκουσε) και 15,2% περισσότερο. Αρνητικά στέκεται το 48,1%.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024