Νομοσχέδιο που φέρνει σημαντικές αλλαγές στην στρατιωτική θητεία στην Τουρκία προωθεί το κυβερνών κόμμα AKP. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση της διάρκειας της θητείας σε έξι έναντι 12 μηνών που ισχύει σήμερα και δυνατότητα εξαγοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Όσοι στρατευμένοι το επιθυμούν θα μπορούν να υπηρετήσουν μόνον την περίοδο υποχρεωτικής προπαίδευσης, που θα διαρκεί έναν μήνα, και να εξαγοράσουν τους υπόλοιπους πέντε μήνες έναντι 31.000 τουρκικών λιρών (περίπου 4.500 ευρώ).

Με αυτά τα δεδομένα η Τουρκία κινείται προς σύστημα μόνιμου επαγγελματικού στρατού με καθαρά επικουρική συμμετοχή των στρατιωτών θητείας.

Προγενέστερα δημοσιεύματα στον τούρκικο Τύπο ανέφεραν πως το νέο σύστημα θα επιτρέπει και επέκταση της θητείας για έξι επιπλέον μήνες για όσους το επιθυμούν. Όσοι αποφασίσουν να επεκτείνουν την υπηρεσία τους θα δικαιούνται μισθό και θα έχουν προτεραιότητα στις αιτήσεις για τις θέσεις έφεδρων αξιωματικών.

Σύμφωνα με το Anadolu το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, αφότου περάσει από την επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας