Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάρης Θεοχάρης: Η Ευρώπη που θέλουμε, περνάει μέσα από την ψήφο μας

Χάρης Θεοχάρης: Η Ευρώπη που θέλουμε, περνάει μέσα από την ψήφο μας

Σε μια περίοδο ανόδου ακραίων απόψεων και αντισυστημικών κινημάτων, δημαγωγίας και λαϊκισμού, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών για την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να μπορέσει να διεκδικήσει τον ρόλο και τον λόγο που της αναλογεί στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Γράφει ο Χάρης Θεοχάρης 

Σε μια περίοδο ανόδου ακραίων απόψεων και αντισυστημικών κινημάτων, δημαγωγίας και λαϊκισμού, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών για την κρισιμότητα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να μπορέσει να διεκδικήσει τον ρόλο και τον λόγο που της αναλογεί στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Στις 26 Μαΐου, η Ευρώπη ψηφίζει για το μέλλον της. Οι ευρωεκλογές αυτές χαρακτηρίζονται από όλους ως οι σημαντικότερες στην ιστορία μιας μοναδικής ενωτικής προσπάθειας, ειρήνης και ευημερίας, που άρχισε μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Είναι δεδομένο ότι οι δημοκρατίες στηρίζονται και αναπνέουν από τους πολίτες τους. Όμως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες στερούνται ενδιαφέροντος για την πολιτική, είναι πολλές φορές κακά ενημερωμένοι και όλο και πιο συχνά αρνούνται να συμμετέχουν στις εκλογές. Το φάντασμα της αποχής, πλανάται πάνω απο την Ευρώπη. Οι πολίτες αμφισβητούν την πολιτική και τους πολιτικούς, γοητεύονται από τους δημαγωγούς που εμφανίζονται ως οι “από μηχανής θεοί” και στρέφονται σε “λύσεις” που ξέρουν πώς να “χαϊδεύουν” τα αυτιά τους. Τα παραδείγματα των τεσσάρων τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα είναι νωπά. Το 2015 μπήκαμε σε μια μεγάλη περιπέτεια, που στοίχισε στον ελληνικό λαό, αλλά και στην Ευρώπη, πάρα πολλά. Η Ελλάδα πήγε πίσω. Οι Έλληνες πολίτες φτώχυναν και η χώρα έχασε μια κρίσιμη περίοδο οπισθοχωρώντας σε όλα τα επίπεδα. Τα αποτελέσματα αυτής της σκοτεινής περιόδου, δυστυχώς θα τα βιώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα.

Γι’ αυτό εν προκειμένω στην ιδιαίτερα κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, θα πρέπει η “σιωπηλή πλειοψηφία” των πολιτών, να κινητοποιηθεί για να στηρίξει, να υπερασπιστεί θα έλεγα, τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Κεκτημένα τα οποία στη χώρα μας αναδείχθηκαν και στηρίχθηκαν από τις ιστορικές κεντρώες φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου και φυσικά από το κόμμα που πολέμησε με νύχια και δόντια ώστε να γίνουμε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας: Τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα, οφείλουμε να αγωνιστούμε και να αποδείξουμε μία ακόμη φορά ότι δεν πήγαν χαμένοι οι αγώνες τόσων χρόνων. Σωτηρία για την Ευρώπη δεν υπάρχει παρά μόνον μέσα από τη δύναμη που μας προσφέρει η ‘Ένωση. Η διάλυση που οραματίζονται πολλοί, η επιστροφή σε εποχές που πραγματικά θα έπρεπε να τις ξεχάσουμε δεν οδηγούν στην ευημερία αλλά στην άβυσσο. Το μέλλον της Ευρώπης είναι μόνο περισσότερη Ευρώπη. Μόνο μία κοινή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης θα λύσει το πρόβλημα στην Γηραιά Ήπειρο. Μόνον όταν όλοι συμφωνήσουν, θα δοθεί πραγματική λύση σε ένα ρεαλιστικό πρόβλημα όπως οι μεταναστευτικές ροές. Κι επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη την κοινή εξωτερική και γιατί όχι την αμυντική πολιτική, έχει ανάγκη τη στενότερη σχέση στη ζώνη του ευρώ ώστε να επιμερίζονται οι κίνδυνοι. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερη Δημοκρατία, μεγαλύτερη συμμετοχή, λιγότερη γραφειοκρατία.

Χρειάζεται γενναιόττητα και διάθεση αλλαγών. Να μην κρυφτούν τα προβλήματα κάτω από το χαλί, να μην θεωρηθεί ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αυτόματα, χωρίς τις αναγκαίες ριζοσπαστικές αλλαγές. Οι επερχόμενες εκλογές είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια, υπάρχουν ως «καυτή πατάτα» μπροστά μας και ο λαός θα ορίσει εκείνους τους πολιτικούς που θα διαχειριστούν τις τύχες τους. Γι’ αυτό και χρειάζεται να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένοι και απόλυτα συνειδητοποιημένοι.

Ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει καλά ότι αυτή τη φορά με την ψήφο του διακυβεύονται οι ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες. Έννοιες και πράγματα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα για την πλειοψηφία των ανθρώπων, αύριο μπορεί να καταστούν απαγορευμένα. Η άνοδος των ξενοφοβικών και λαϊκιστικών κομματικών σχηματισμών δεν είναι μια απλή, συμβολική υπόθεση. Κόμματα που σπέρνουν το μίσος και το διχασμό δηλητηριάζουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Διαβρώνουν τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, απειλούν τις ελευθερίες μας. Η ενίσχυση των δημαγωγικών, λαϊκιστικών και ακραίων απόψεων αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον όλων. Στην Ελλάδα ζήσαμε αυτόν τον κίνδυνο στο πετσί μας περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Όμως ο κόμπος έφθασε στο χτένι.

Έχουν γνώση πλέον οι φύλακες… Η Ευρώπη που θέλουμε, περνάει μέσα από την ψήφο μας την 26η Μαΐου 2019.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024