Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Αιγύπτου

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου

Η ηλεκτρική διασύνδεση θα είναι μία άλλου είδους ειρηνική επανάσταση των χωρών Κύπρου και Αιγύπτου, που με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελούν πλέον μία γροθιά για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής που επιφέρει και τη γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή, δήλωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Αιγύπτου υπογράφηκε σήμερα στο Κάιρο. Τη συμφωνία υπέγραψε η πρόεδρος της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Sabah Mashali και ο διευθύνων σύμβουλος του EuroAfrica Interconnector Νάσος Κτωρίδης.

Η υπογραφή έγινε στην παρουσία του πρωθυπουργού Μουστάφα Μαντμπούλι και του υπουργού Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου, ενώ στην τελετή υπογραφής παρών ήταν και ο πρόεδρος του EuroAfrica InterConnector, τέως υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

Πρόκειται για ένα έργο που αναμένεται να ξεκινήσει στην πράξη άμεσα, καθώς αυτό αποτελεί όχι μόνον επιθυμία της Κύπρου αλλά και του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κασουλίδης.

Το έργο, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μόλις χρόνια, το 2021, συμπίπτοντας με ένα συμβολικό τρόπο με τους μεγάλους εορτασμούς για την Ελληνική Επανάσταση, καθώς η ηλεκτρική αυτή διασύνδεση θα είναι μία άλλου είδους ειρηνική επανάσταση των χωρών Κύπρου και Αιγύπτου, που με την Ελλάδα και το Ισραήλ, αποτελούν πλέον μία γροθιά για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής που επιφέρει και τη γενικότερη ασφάλεια στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Νάσος Κτωρίδης τόνισε ότι μέσα σε δέκα μόλις μέρες αναμένεται να ξεκινήσει ο σχεδιασμός όλου αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου, που θα ενώσει μέσω δύο αγωγών μήκους 480 χιλιομέτρων τις δύο χώρες. Ο κ. Κτωρίδης επεσήμανε ότι ο «θεμέλιος λίθος» του έργου αναμένεται να τοποθετηθεί πριν από το τέλος του έτους 2019 και για το έργο αυτό θα απασχοληθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, κυρίως από τις ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν τη βύθιση των αγωγών ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, το έργο αυτό δεν ενέχει μόνο ιδιαίτερη πολιτική σημασία, γιατί φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες, αλλά γιατί ουσιαστικά, μέσω αυτού, η Κύπρος θα αποτελεί πλέον τον σημαντικότερο κόμβο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ενώνει την Αφρική με την Κρήτη και γενικότερα την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Και αναφέροντας αυτό το γεγονός, ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά και σε έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν που αφορά την παροχή φθηνότερου πλέον ηλεκτρικού ρεύματος για τους Κυπρίους και γενικότερα τους Ευρωπαίους καταναλωτές, και μάλιστα ρεύμα προερχόμενο σε πολλές περιπτώσεις από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Αίγυπτο, πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και στη διατήρησή του.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τη μεγάλη σημασία, μέσω του έργου αυτού, της εξασφάλισης περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας για την Κύπρο, στοιχείο πολύ σημαντικό, καθώς θα εξοικονομηθούν στο μέλλον σημαντικοί πόροι από την παραγωγή και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, που ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανάγκες είναι πολύ πιο αυξημένες.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024