Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέες πολεμικές κραυγές ΗΠΑ κατά του Ιράν

Νέες πολεμικές κραυγές ΗΠΑ κατά του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε ότι το Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη», ενώ ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον αμερικανό πρόεδρο προειδοποίησε για «συντριπτική στρατιωτική αντίδραση» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε χθες Δευτέρα ότι το Ιράν θα αντιμετωπιστεί με «μεγάλη δύναμη» εάν αποπειραθεί να κάνει οτιδήποτε εναντίον των συμφερόντων της χώρας του στη Μέση Ανατολή και έκρινε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία τηρεί πολύ εχθρική στάση έναντι της Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ πρόσθεσε μολαταύτα, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους καθώς αναχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για εκδήλωση στην Πενσιλβάνια, πως συνεχίζει να έχει την πρόθεση να αρχίσει συνομιλίες με τους ιρανούς ηγέτες «όταν είναι έτοιμοι» για αυτές.

«Συντριπτική στρατιωτική αντίδραση»

Στο μεταξύ, ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που θεωρείται στενά συνδεδεμένος με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες Δευτέρα ότι το Ιράν ευθύνεται για πρόσφατες εχθρικές ενέργειες στη Μέση Ανατολή και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «συντριπτική στρατιωτική αντίδραση» σε περίπτωση επίθεσης εναντίον αμερικανικών συμφερόντων.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε από τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, ο οποίος εδώ και χρόνια τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πολύ πιο σκληρής πολιτικής έναντι της Τεχεράνης.

«Είναι σαφές ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Ιράν επιτέθηκε σε πετρελαιαγωγούς και σε πλοία άλλων χωρών και βρίσκεται πίσω από τις απειλές εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ», υποστήριξε ο Γκρέιαμ μέσω Twitter.

«Εάν οι ιρανικές απειλές εναντίον αμερικανικού προσωπικού και [αμερικανικών] συμφερόντων υλοποιηθούν, θα προχωρήσουμε σε συντριπτική στρατιωτική αντίδραση», πρόσθεσε.

«Επιθέσεις με ενδιάμεσους»

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ιράν ότι βρισκόταν πίσω από επίθεση με τηλεχειριζόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον σαουδαραβικού πετρελαιαγωγού, την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η επίθεση αυτή έγινε μερικά εικοσιτετράωρα μετά τις «πράξεις δολιοφθοράς» στον Κόλπο, για τις οποίες δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, και είχαν στόχο μεταξύ άλλων και σαουδαραβικά δεξαμενόπλοια.

Επισήμως, η Ουάσιγκτον δεν προσάπτει την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές στην Τεχεράνη, αλλά έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι προετοιμάζει επιθέσεις, κυρίως, με ενδιάμεσους ή «συνεργούς» του σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024