Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε, χθες βράδυ, τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ με τον οποίο εξέτασαν θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Βελιγράδι στην περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας.

Αναφορά σε έργα υποδομών

«Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι η φόρμουλα της τετραμερούς συνεργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας αλλά και για την ανάπτυξη της Σερβίας σε οικονομικό και κάθε άλλο επίπεδο» αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Κατά τη συζήτηση, έγινε ειδική αναφορά σε έργα υποδομών, στους τομείς των συγκοινωνιών και της ενέργειας.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ότι το ερχόμενο Σάββατο θα δοθεί στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του πανευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου «Διάδρομος 10» που οδηγεί προς τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας και κυρίως η σύνδεση της Σερβίας στον αποκαλούμενο «βαλκανικό αγωγό» φυσικού αερίου, ο οποίος θα αποτελεί προέκταση του Turkish stream που μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας θα φτάνει μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Διασύνδεση με τον TAP

Οπως αναφέρει το ανακοινωθέν του γραφείου του Βούτσιτς, κατόπιν πρότασης του Μπόικο Μπορίσοφ εξετάστηκαν οι δυνατότητες να διοχετεύεται στον «βαλκανικό αγωγό» φυσικό αέριο που θα προέρχεται από διαφορετικές πηγές και όχι μόνο από τη Ρωσία.

Η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου για τον «βαλκανικό αγωγό» ανοίγει τον δρόμο για τη διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP που διασχίζει την Ελλάδα αλλά και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου που θα κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη, σχολιάζουν τα σερβικά ΜΜΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο