Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανός αξιωματικός δεν βλέπει αυξημένο κίνδυνο από το Ιράν

Βρετανός αξιωματικός δεν βλέπει αυξημένο κίνδυνο από το Ιράν

Ο στρατός των ΗΠΑ επαναλαμβάνει ότι ανησυχεί για αυτές που αποκαλεί δυνητικές άμεσες απειλές του Ιράν, τις οποίες, ωστόσο, δεν συμμερίζεται βρετανός ανώτερος αξιωματικός που διοικεί δυνάμεις ενταγμένες στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο στρατός των ΗΠΑ επανέλαβε χθες Τρίτη ότι ανησυχεί για αυτές που αποκαλεί δυνητικές άμεσες απειλές τις οποίες εγείρουν δυνάμεις στην επικράτεια του Ιράκ, τις οποίες υποστηρίζει το Ιράν και έχουν πλέον τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Ωστόσο, νωρίτερα χθες, βρετανός ανώτερος αξιωματικός που διοικεί δυνάμεις ενταγμένες στον διεθνή συνασπισμό υπό την Ουάσιγκτον ο οποίος καταδιώκει τα υπολείμματα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην ιρακινή και στη συριακή επικράτεια δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει πως υπάρχει ουδεμία αύξηση της απειλής από μέρους παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Σε διαμετρική αντίθεση

Η δήλωση αυτή του βρετανού υποστράτηγου Κρις Γκίκα φάνηκε να έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τις προειδοποιήσεις σε ολοένα υψηλότερο τόνο από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αξιωματούχοι της οποίας λένε πως η ιρανική απειλή μεγεθύνεται.

Η Ισλαμική Δημοκρατία κρίνει ότι η Ουάσιγκτον διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο». Ανώτερος αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι το Ιράν θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ κάνουν επιθετικές ενέργειες.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωσε χθες ότι η Τεχεράνη δεν θέλει πόλεμο, παρά την κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πέρυσι αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, κλιμακώνει τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις που επανέφερε σε ισχύ σταδιακά και αναπτύσσει περισσότερες δυνάμεις στην περιοχή του Κόλπου.

Αντικρούουν τις βρετανικές δηλώσεις

Το μικτό διοικητήριο του στρατού των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, η Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), έκρινε σκόπιμο να δώσει στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία αντικρούει τις δηλώσεις του Γκίκα, υποδιοικητή των δυνάμεων του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού.

Τα σχόλια του υποδιοικητή «έρχονται σε αντίθεση με τις εξακριβωμένες αξιόπιστες απειλές που έχουν εντοπίσει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» και προέρχονται από «δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν στην περιοχή», ανέφερε ο Μπιλ Ερμπαν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης.

Ο Ερμπαν πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού «βρίσκονται τώρα σε υψηλό επίπεδο συναγερμού».

Υπαναχώρηση

Ο υποστράτηγος Γκίκα αρχικά δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε.

«Οχι, δεν υπάρχει καμία αυξημένη απειλή από δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, στο Ιράκ και τη Συρία. Είμαστε, σαφώς, ενήμεροι για την παρουσία τους και τις παρακολουθούμε, μαζί με πολλές άλλες [δυνάμεις], διότι αυτό είναι το [επιχειρησιακό] περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε», ανέφερε αρχικά ο βρετανός αξιωματικός.

Αργότερα, απέφυγε να επαναλάβει αυτή την εκτίμηση, όταν πιέστηκε από δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024