Κατατέθηκαν και επισήμως στη Βουλή οι αλλαγές στον ΦΠΑ στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μετά τη θύελλα αντιδράσεων.

Βάσει της νομοτεχνικής βελτίωσης στον μειωμένο συντελεστή 13% από 24% εντάσσονται ο καφές και το τσάι στο ράφι.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε η υφυπουργός, Κατερίνα Παπανάτσιου, στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% εντάσσονται επίσης:

– προϊόντα καφέ, τσάι, μπαχαρικά, παρασκευάσματα καρπών, λαχανικών και φρούτων, εκχυλίσματα αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ.

Επίσης στον μειωμένο συντελεστή 6% από 13% εντάσσεται εκτός από το φυσικό αέριο που ίσχυε και η τηλεθέρμανση.

Βελτίωση έφερε το υπουργείο Οικονομικών και στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία σε ότι αφορά τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα.  Βάσεις αυτής ο αριθμός των δόσεων για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα αυξάνεται σε 24 έως 36 από 18 έως 30 που ίσχυε.

ΥΠΟΙΚ: Προσεχώς και άλλες θετικές εκπλήξεις

«Στον δημοσιονομικό χώρο που έχουμε φέρνουμε αυτά που θεωρούμε πολύ σημαντικά. Όχι ότι δεν θα θέλαμε να φέρουμε και την μείωση του καφέ στην εστίαση αλλά θέτουμε κάποιες προτεραιότητες», εξήγησε η κ. Παπανάτσιου.

«Αυτές μπορούμε, αυτές κάνουμε σήμερα. Θα συνεχίσουμε. Κάντε υπομονή. Στο επόμενο διάστημα θα έχουμε κι άλλες εκπλήξεις, χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρου που θα έχουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Στο 24% ο καφές ως ρόφημα

Παρά τις αντιδράσεις στην αγορά εστίασης το οικονομικό επιτελείο δεν προχώρησε στην άρση του διαχωρισμού του καφέ ως πρώτη ύλη και ως ρόφημα.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών το πρωί της Τρίτης, μειώσαμε τον ΦΠΑ του καφέ στο ράφι και όχι στις καφετέριες δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας διευκρινιστικά πως για τον σερβιριζόμενο καφέ «δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια» μείωσης του ΦΠΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την βελτιωτική τροπολογία «για μείωση στο 13% του ΦΠΑ για τον καφέ και άλλα ροφήματα που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ», λέγοντας ότι δυστυχώς δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να μειωθεί ο ΦΠΑ και για τα σερβιριζόμενα ροφήματα σε καταστήματα εστίασης.

Γράψτε το σχόλιό σας