Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για τη ρύθμιση χρεών νομικών προσώπων στην Εφορία
Αυξάνονται οι δόσεις που θα μπορούν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία, βάσει της νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία.
Σε 24 και 36 δόσεις θα μπορούν τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα να πληρώσουν τις οφειλές τους προς την Εφορία, βάσει της νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε Εφορία και Ταμεία, το οποίο θα ψηφιστεί αύριο, Τετάρτη.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κίνηση αυτή.
Ειδικότερα, ο αριθμός των δόσεων για τη ρύθμιση χρεών στην Εφορία για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα αυξάνεται σε 24 και 36 από 18 και 30 που ίσχυε. Για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα οι δόσεις φτάνουν έως και τις 120, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.
Όπως σημείωσε η υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή, η αποπληρωμή για τα Νομικά Πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα είναι αντίστοιχη με αυτή που προβλεπόταν στην προηγούμενη ρύθμιση για τις 18 δόσεις (για τακτικούς φόρους, όπως ΦΠΑ, εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και τις 30 δόσεις (για έκτακτους, όπως φόροι κληρονομιάς).
Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
- 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
- 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
- 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
- 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις
Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
- 100% για εφάπαξ εξόφληση
- 85% για 2 έως 6 δόσεις
- 70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
- 60% για 13 έως 18 δόσεις
- 40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
- 20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.
Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.
- Προπονητής Μπράιτον για Κωστούλα: «Είμαι ικανοποιημένος με την εξέλιξή του»
- Ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Ινδονησία: Αγνοείται τετραμελής οικογένεια από την Ισπανία
- Λάρισα: Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων – Στο νοσοκομείο 22χρονη τραυματίας
- Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για κεκαλυμμένη χρηματοδότηση της Χαμάς, ύψους άνω των 7 εκατ. ευρώ
- Αγρότες: Οι αποφάσεις κλιμάκωσης του μπλόκου της Νίκαιας – Συνεχίζει την προσπάθεια διάσπασης το Μαξίμου
- LIVE: Νότιγχαμ Φόρεστ – Μάντσεστερ Σίτι
- Μιχάλης Λεβεντογιάννης: «Θαυμάστρια μου έστειλε γλάστρα που μέσα είχε κοριό»
- Βαρδούσια: Σε εξέλιξη η ανάσυρση των ορειβατών από τα 2.000 μέτρα – Στο νοσοκομείο Ιτέας η πρώτη σορός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 27.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/patrick-schneider-mdtYgoLsfNk-unsplash-315x220.jpg)







































![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)










































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442