Όταν πριν από μήνες αποχωρούσα από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών και ανακοίνωνα τη διεκδίκηση του Δήμου Αμαρουσίου ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου και πολυσυλλεκτικού συνδυασμού, κάποιοι δύσπιστοι θεωρούσαν ότι δεν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε τις κομματικές μέγγενες.

Και όμως 60 Μαρουσιώτισσες και Μαρουσιώτες, νέοι σε ηλικία ή νέοι στα κοινά, αλλά με εμπειρία σε κρίσιμους τομείς και αγάπη για την πόλη μας, το τολμήσαμε και οι συνδημότες μας ανταποκρίνονται, στηρίζοντας το εγχείρημά μας.

Το ίδιο έκανα και εγώ με την ταυτότητα της πολιτικής οικολογίας και ουχί αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλου κόμματος, τις οποίες ουδέποτε κατείχα, μολονότι απεγνωσμένα πασχίζουν κάποιοι ανθυποψήφιοί μου να μου χρεώσουν ελλείψει ουσιαστικής αυτοδιοικητικής πρότασης.

Ολοι εμείς λοιπόν στο #Ενωμένο Μαρούσι καταθέτουμε ένα σοβαρό σχέδιο παρέμβασης, ένα πρόγραμμα αλλαγής για το Μαρούσι που έχει 10+1 βασικούς άξονες:

1. Καταρτίζουμε συμμετοχικό προϋπολογισμό με τους δημότες να συναποφασίζουν σε ποσοστό 2% του προϋπολογισμού για επιμέρους έργα και στις 17 γειτονιές.

2. Εκπονούμε Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για το κυκλοφοριακό, ενιαίο για όλες τις γειτονιές, αναβαθμίζοντας τη δημοτική συγκοινωνία, με πεζοδρομήσεις στο κέντρο και παράλληλη χρήση ποδηλάτων και ηλεκτρικών οχημάτων.

3. Ιδρύουμε ενεργειακή κοινότητα. Στηρίζουμε πραγματικά τους οικονομικά ασθενέστερους ιδρύοντας την πρώτη ενεργειακή κοινότητα σε δημοτικό επίπεδο, καλύπτοντας τις ενεργειακές τους ανάγκες με φωτοβολταϊκά τελευταίας γενιάς στις στέγες 58 δημοτικών κτιρίων και σχολείων αλλά και στις εργατικές πολυκατοικίες.

4. Κάνουμε το Μαρούσι ψηφιακή πόλη. Οριοθετούμε Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων στο Ανατολικό Μαρούσι (Κοκκινιά Σωρός) μέσω της ανάπτυξης δικτύων υποδομών. Φτιάχνουμε ψηφιακή κάρτα δημότη, Συμβούλιο Ψηφιακής Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας αλλά και εργαστήριο τεχνολογικών λύσεων (Μαρούσι Innovation Lab).

5. Επανασυστήνουμε τη Δημοτική Αστυνομία και εμπεδώνουμε το αίσθημα ασφάλειας της πόλης με led φωτισμό.

6. Δημοπρατούμε μελέτη για την εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου μετά την αβελτηρία μη τροποποίησης του γενικού πολεοδομικού σχεδίου από το 1997 έως σήμερα.

7. Συντηρούμε δρόμους και πεζοδρόμια με τριετή προγράμματα εκτεταμένων συντηρήσεων και αυτεπιστασία. Προχωρούμε σε νέες φυτεύσεις. Αναβαθμίζουμε τις αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις με χρήση τους και τα απογεύματα. Με συνέργειες χρησιμοποιούμε γήπεδα και πάρκινγκ στο ΟΑΚΑ.

8. Φτιάχνουμε μια ανθεκτική πόλη με αντιπλημμυρικά έργα. Αξιοποιούμε άμεσα τα 10 εκατομμύρια ευρώ της Περιφέρειας και με τροποποίηση του ρυμοτομικού δημοπρατούμε το έργο στο Ρέμα Σαπφούς.

9. Διαχειριζόμαστε τα απόβλητα με διαλογή στην πηγή, καφέ και κίτρινο κάδο για ανακύκλωση, κλαδοτεμαχιστές, κομποστοποίηση και κυκλική οικονομία.

10. Θέλουμε ένα νέο αποτύπωμα στον πολιτισμό. Φροντίδα για τα ΑμεΑ σε όλα τα επίπεδα με προσβασιμότητα σε υποδομές και υπηρεσίες, δημιουργούμε τμήμα αστικής πανίδας και εφαρμόζουμε ειδικά προγράμματα για τα αδέσποτα ζώα.

+1 Τακτοποιούμε τα οικονομικά του δήμου και επιδιώκουμε 100% απορρόφηση περιφερειακών και ευρωπαϊκών πόρων.

Το #Ενωμένο Μαρούσι και η πόλη μας έχει πλέον συμβατό σχέδιο με τις στρατηγικές κατευθύνσεις «πράσινη Ευρώπη», «εξυπνότερη Ευρώπη», «κοινωνική και πιο κοντά στους πολίτες Ευρώπη» που αντιστοιχούν στα περισσότερα από τα 21,6 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 για την Ελλάδα.

Θέλουμε λοιπόν οι Μαρουσιώτες να κάνουν όποια πολιτική ή κομματική επιλογή θελήσουν στην κάλπη των ευρωεκλογών ή της περιφέρειας, αλλά στην κάλπη για τις δημοτικές να σκεφτούν ποιοι έχουν την ικανότητα και τις προοπτικές να κάνουν μια σοβαρή αλλαγή και όχι να παρατείνουν τη στασιμότητα.

Ο Γιώργος Καραμέρος είναι υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου