Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μηνύματα μίσους του Ερντογάν από τραπέζια αφιερωμένα στην αγάπη

Μηνύματα μίσους του Ερντογάν από τραπέζια αφιερωμένα στην αγάπη

Στόχος του Ερντογάν να αποδείξει ότι η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα των παθογενειών της ίδιας της τουρκικής οικονομίας και των κενών που παρουσιάζει, αλλά επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνηση του από το εξωτερικό, στοχοποιώντας κυρίως τις ΗΠΑ

«Καμιά απειλή και κανένα εμπάργκο δεν θα μας σταματήσει» δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αρχίσαμε να διαλύουμε ένα ένα τα μαύρα σύννεφα που προσπαθούν να δημιουργήσουν πάνω από τη χώρα μας» δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα χαλάσει τα σχέδια όσων προσπαθούν να θέσουν σε αδράνεια το τουρκικό έθνος. Ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια του ιφτάρ, του γεύματος του Ραμαζανιού με πολλούς αποδέκτες. Απειλές από ένα τραπέζι «αγάπης», όπως υποτίθεται ότι πρέπει να είναι το ιφτάρ.

Πολλά τα μέτωπα και οι αποδέκτες

Το μήνυμα του τούρκου πρόεδρου έχει πολλές ερμηνείες και αφορά πολλά επίπεδα.

Ξεκινώντας από την οικονομία το πλέον αδύνατο σημείο του Ρ. Ερντογάν που προκαλεί και τις ηχηρότερες αντιδράσεις εναντίον του με αποτέλεσμα να χάσει και μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και η Σμύρνη, ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να δείξει ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα που τη βύθισαν στην κρίση της λίρας και από την οποία δεν μπορεί να συνέλθει εδώ και ένα χρόνο.

Στόχος του Ερντογάν να αποδείξει ότι η κρίση δεν ήταν αποτέλεσμα των παθογενειών της ίδιας της τουρκικής οικονομίας και των κενών που παρουσιάζει, αλλά επιθέσεων που δέχεται η κυβέρνηση του από το εξωτερικό, στοχοποιώντας κυρίως τις ΗΠΑ.

Για αυτό και η φράση του ότι όσοι δεν μπορούν να βρουν άλλους τρόπους να σταματήσουν την Τουρκία επιτίθενται στην ελπίδα τους.

Συντηρεί τον εθνικισμό

Την ίδια στιγμή, συντηρεί την ένταση και το πολεμικό κλίμα με την Ελλάδα και την Κύπρο, επιχειρώντας να ενισχύσει το εθνικιστικό αίσθημα, σε μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού και αλλαγής της ατζέντας.

Ο τουρκικός λαός είναι έτοιμος να πεθάνει για τις ιερές του αξίες δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «αυτό το δείξαμε σε κάθε ευκαιρία, από τα Δαρδανέλια μέχρι τον πόλεμο για την Ανεξαρτησία, από την Κύπρο μέχρι τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τώρα στις 15 Ιουλίου».

Μία δήλωση που τα είχε όλα από απειλές εναντίον της Κύπρου, μέχρι πυρά εναντίον των γκιουλενιστών, που κατηγορούνται για το πραξικόπημα του 2016.

Ο Ρ. Ερντογάν δεν χάνει ευκαιρία να επιτεθεί και στην ΕΕ, σε κάθε περίπτωση που επιχειρείται η προάσπιση έστω και υπό τη μορφή δηλώσεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, λέγοντας ότι «δεν θα λυγίσουμε αυτούς που προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι τους θεσμούς της ΕΕ για τις δικές τους φιλοδοξίες. Πλέον ας δουν όλοι αυτή την πραγματικότητα. Η ΕΕ έχει μεγαλύτερη ανάγκη την Τουρκία παρά η Τουρκία την ΕΕ».

Ντονμέζ: Ο ιερός λαός δεν τρομοκρατείται – Κοιτάξτε την Ιστορία

Τον Ρ. Ερντογάν συμπληρώνουν καθημερινά και σειρά αξιωματούχων της Τουρκίας, όπως ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέγρειας της Τουρκίας, ο οποίος προέτρεψε εκείνους που νομίζουν ότι η Τουρκία θα λυγίσει να «κοιτάξουν την ιστορία».

«Αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο» δήλωσε ο Ντονμέζ, στοχεύοντας ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία για να προσθέσει ότι ο «μεγάλος και ιερός λαός» δεν  θα φοβηθεί ούτε θα λυγίσει μπροστά σε μια- δυο απειλές…

Και αυτές οι απειλές εκτοξεύθηκαν από ένα ιφτάρ, ένα τραπέζι αγάπης του Ραμαζανιού…

«Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε ποτέ τις δηλώσεις που γίνονται σε σχέση με τις δραστηριότητες που η Τουρκία πραγματοποιεί στη δική της αδειοδοτημένη περιοχή. Ιδιαίτερα ο διεθνής Τύπος διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα βγάζει δημοσιεύματα που αμφισβητούν τη δίκαιη στάση της Τουρκίας. Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης των πλοίων μας Μπαρμπαρός και Πορθητή βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι δραστηριότητές μας. Όπως έχει δηλώσει και ο ΓΓ του ΟΗΕ τα αποθέματα στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές και πρέπει να πραγματοποιείται ένας δίκαιος διαμοιρασμός. Αναμένουμε από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης μας που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας» ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Οι πραγματικοί στόχοι

Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως όλοι γνωρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας σε αυτό το θέμα.

Στόχος της Τουρκίας, όπως εκτιμούν αναλυτές, ωστόσο είναι η πρόκληση και όχι η καθεαυτού γεώτρηση. Η πρόκληση που θα οδηγήσει σε νέα τετελεσμένα, εξασφάλιση – όπως επιδιώκει ο Ερντογάν – συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το αν η κατάληξη του παζαριού θα είναι αυτή, μένει να φανεί και να κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν τελικά οι ΗΠΑ απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Η Κύπρος στρέφει το βλέμμα στη Γαλλία

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία δείχνει να επενδύει σημαντικά και στη σχέση της με τη Γαλλία, καθώς πέρα από τη σειρά διευκολύνσεων τις οποίες έχει συμφωνήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με το γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της συνόδου των MED -7 στη Λευκωσία, η γαλλική Total προχωρά άμεσα σε επέκταση της εμπλοκής της στην κυπριακή ΑΟΖ, μπαίνοντας σε νέα οικόπεδα ως συνδιαχειριστής με την ιταλική ΕΝΙ και εξασφαλίζοντας το «τεμάχιο» 7, το οποίο εμπίπτει και στις τουρκικές διεκδικήσεις.

Μετά και την επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι, μέσα στην εβδομάδα οι συμφωνίες που δρομολογούνται ενεργοποιούν πλήρως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο αυτό να χρησιμοποιηθεί και σαν ασπίδα – κατά κάποιο τρόπο – ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κύπρος εξασφάλισε διαβεβαιώσεις κατά την επίσκεψη Χριστοδουλίδη, ότι η Total θα προχωρήσει κανονικά  στις έρευνες και τις γεωτρήσεις, όπως έχει ήδη συμφωνήσει με το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας, επιταχύνοντας μάλιστα το πρόγραμμα της. Σε αυτό το πλαίσιο κατά τη Σύνοδο Κορυφής, πληροφορίες θέλουν τον Εμανουέλ Μακρόν να δεσμεύεται για την αποστολή γαλλικών πλοίων, τα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε περίπτωση έντασης για να υποστηρίξουν τις γαλλικές γεωτρήσεις, δρώντας υποστηρικτικά.

Στην ανατολική Μεσόγειο άλλωστε βρίσκονται και σκάφη του αμερικανικού στόλου, με αφορμή άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν τελικά θα υπάρξει η οποιαδήποτε παρέμβαση σε ενδεχόμενη εμπλοκή την οποία όλοι απεύχονται.

Δεν θα μας σώσουν ξένοι στόλοι

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεωφύτου σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι δεν πρέπει κανείς να περιμένει το γαλλικό  ή τον αμερικανικό στόλο να σώσει την Κύπρο, καθώς η λύση θα πρέπει να δοθεί πολιτικά.

Στο επίκεντρο ξανά το Κυπριακό

Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποιούνται παρασκηνιακά και συντονισμένες προσπάθειες επανέναρξης διαλόγου «διευθέτησης» του Κυπριακού, με στόχο να πάψει να υφίσταται ως πρόβλημα και να δημιουργούνται εξαιτίας του προσχώματα και εντάσεις στην εξέλιξη των συμφερόντων των ενεργειακών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024