Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά τράβηξαν το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Τελικά τράβηξαν το αυτί του Ταγίπ Ερντογάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες;

Στην καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησαν οι ηγέτες της ΕΕ, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στη Ρουμανία, με το θέμα να τίθεται από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στην καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, στην κυπριακή ΑΟΖ, προχώρησαν οι ηγέτες της ΕΕ, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στη Ρουμανία, με το θέμα να τίθεται από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κύπριος πρόεδρος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα στους οποίους υπογράμμισε την ανάγκη, εκτός από τα μηνύματα τα οποία η Τουρκία δεν λαμβάνει υπόψη της, να προχωρήσει η ΕΕ σε μεθοδευμένα μέτρα.

Στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, ο κύπριος πρόεδρος επανέλαβε ότι οι τουρκικές ενέργειες συνιστούν μία «δεύτερη εισβολή». Πρόκειται όπως είπε για «την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τουσκ μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ανέφερε ότι «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της», ενώ ο Γιούνκερ προσερχόμενος στο Συμβούλιο ερωτηθείς σχετικά με τις τουρκικές ενέργειες απάντησε: «Είμαι Κύπριος».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε σε δήλωση στο διεθνή γεωπολιτικό ρόλο της Ευρώπης λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος αν «δεν διασφαλίζει την τήρηση του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό της. Την τήρηση του διεθνούς δικαίου στην περιοχή της, στα κράτη-μέλη της» ενώ στήριξε πλήρως τις θέσεις Αναστασιάδη. Ο Τσίπρας ζήτησε όπως είπε, μετά τις ευρωεκλογές να εξεταστούν και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εάν η Τουρκία συνεχίσει τη μονομερή προκλητική συμπεριφορά και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Επιμονή

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επιμένει στους υψηλούς τόνους, λέγοντας σε φοιτητές της τουρκικής σχολής Ευελπίδων: «Εσείς θα σταματήσετε τις αυξανόμενες προσπάθειες παραβίασης των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Ωστόσο ακόμα και αν η Τουρκία αυτή τη στιγμή εμφανίζεται να είναι απομονωμένη σε επίπεδο ΕΕ το ερώτημα είναι εάν η απομόνωση της θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και αν τελικά οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να προχωρήσουν σε εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την Άγκυρα, που θα την υποχρεώσουν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές το κλίμα «Είμαι Κύπριος», που εκφράστηκε με τη δήλωση Γιούνκερ, υπήρχε και στην αίθουσα της Συνόδου. Τόνιζαν δε μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι: «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ψυχραιμία και τα πράγματα δεν πρέπει να εξεταστούν με προσοχή».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η Τουρκία δεν έχει – όπως τονίζουν και τουρκοκύπριοι αναλυτές – τα μέσα να πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τα σκάφη που στέλνει εκεί, δεν έχουν την απαιτούμενη τεχνολογία. Παράλληλα τα σημεία τα οποία δείχνει να επιλέγει προς το παρόν, εκτός των οριοθετημένων οικοπέδων, δεν εκτιμάται ότι έχουν κοιτάσματα. Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται ότι μοναδικός στόχος είναι η πρόκληση έντασης και ίσως η επιδίωξη ενός ατυχήματος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα ντόμινο εξελίξεων. Η Άγκυρα θέλει να πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα επιβάλει τα τετελεσμένα της και θα εκβιάσει εξελίξεις στην κατεύθυνση της συνδιαχείρισης. .Όπως υπογραμμίζουν κυπριακές πηγές η περίοδος είναι εξαιρετικά κρίσιμη και οριακή και δεν πρέπει να δοθεί η ευκαιρία εκμετάλλευσης της στην Άγκυρα, για αυτό και επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.

Να τονίσουμε τέλος ότι η όλη κατάσταση φέρνει αναπόφευκτα και εξελίξεις στο Κυπριακό. Χαρακτηριστική ήταν χθες η δήλωση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις. Ο Χαντ επέλεξε την πολιτική ίσων αποστάσεων λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση από όλα τα μέρη και μία «διευθέτηση» του Κυπριακού υπό το πρίσμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, δίνοντας το στίγμα για το τι θα επακολουθήσει.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024