Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυγή Μπέσκα : Βασική μας προτεραιότητα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του

Αυγή Μπέσκα : Βασική μας προτεραιότητα ο άνθρωπος και οι ανάγκες του

Άρθρο της Αυγής Μπέσκα - Θεοδόση, υποψήφιας δημάρχου Αθηναίων, με τη στήριξη της ΛΑΕ

Η Αθήνα χρειάζεται μια δημοτική Αρχή που θα ζει και θα αναπνέει για τα προβλήματα της πόλης, που θα στηρίζει τους κατοίκους και θα ενθαρρύνει ουσιαστικά τη συμμετοχή τους.

Χρειάζεται δήμαρχο ο οποίος δεν θα περπατά στις γειτονιές μόνο προεκλογικά για το θεαθήναι, αλλά θα είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται με τον «Καλλικράτη» και τον «Κλεισθένη» στραγγαλίζοντας το αυτοδιοίκητο, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 30% την κρατική επιχορήγηση, εκχωρώντας στους ιδιώτες την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό, το πράσινο, όλες τις βασικές υπηρεσίες του δήμου, συρρικνώνοντας τις θέσεις εργασίας.

Αυτές τις πολιτικές υποβάθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε απλό διοικητικό υποκατάστατο έχουν ενστερνιστεί οι συστημικά προβαλλόμενοι υποψήφιοι, που ανακάλυψαν ξαφνικά τις γειτονιές και την καθημερινότητα, όχι για να δώσουν λύσεις, αλλά για να αποκρύψουν την αποδοχή του στραγγαλισμού της ΤΑ, και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας, της οποίας, για εμάς, είναι βασικός της πυλώνας.

Ο Δήμος Αθηναίων, δίνοντας πρώτος το παράδειγμα, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκεντρώσει αρμοδιότητες και να τις μεταφέρει στα επτά κοινοτικά συμβούλια με ταυτόχρονη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Βασική μας προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Κανείς συνάνθρωπός μας άστεγος, κανείς χωρίς ρεύμα, νερό, τροφή. Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από τον δήμο.

Η πόλη μας μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Για το σοβαρότατο πρόβλημα της καθαριότητας απαιτούνται άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι οκτάμηνες συμβάσεις, εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού και εφαρμογή σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και εθνικό σχεδιασμό.

Ο δήμος οφείλει να ενεργοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει – και διαθέτει πολλά – για την ενημέρωση και την ενθάρρυνση των κατοίκων για τη μείωση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή.

Η αδυναμία της πολιτείας να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα σε σημεία του κέντρου αλλά και των συνοικιών ευνοεί την καλλιέργεια του φόβου και της ανασφάλειας. Το παράδειγμα των Εξαρχείων με την εγκατάλειψη από τον δήμο και την πολιτεία, που επιτρέπει τη δράση σε μικρές και μεγάλες μαφίες, δείχνει το πρόβλημα, που δεν λύνεται με «σκούπες», «στρατό» και λουκέτο στο Πολυτεχνείο.

Οι κάτοικοι αντιστέκονται και στις μαφίες και στην επέλαση του κερδοσκοπικού real estate. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους υπερασπιστούμε.

Η Αθήνα πρέπει να γίνει φιλική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, λειτουργική για όλους, με υποδομές για ομαλή πρόσβαση των ΑμεΑ.

Απαιτείται συντονισμός και δράση για το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενίσχυση των δράσεων των επτά κέντρων πρόληψης της Αθήνας. Κάλυψη των προνοιακών αναγκών των εξαρτημένων σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς των εξαρτήσεων. Ο δήμος οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία δομών, στέγασης και στις πολιτικές επανένταξης. Δημιουργία κέντρων αποτοξίνωσης.

Ανακούφιση των επαγγελματιών που δίνουν ζωή στις γειτονίες και το κέντρο με προσαρμογή των τελών τραπεζοκαθισμάτων, χωρίς προκαταβολικά χαράτσια.
Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού και σχολείου. Αύξηση της χρηματοδότησης για σίτιση, θέρμανση, καθαρισμό, φύλαξη, αθλοπαιδιές.

Δομές, ειδικά πάρκα, δημοτικά κτηνιατρεία, κλινικές για τα αδέσποτα ζώα. Πρόγραμμα καταγραφής αδέσποτων, τοποθέτηση τσιπ, στείρωση, προώθηση υιοθεσίας, φιλοξενία με κίνητρα, με συνεργασία δήμου και φιλοζωικών οργανώσεων.

Βασική μας θέση η ενίσχυση του πολιτισμού. Δημιουργία βιβλιοθηκών σε όλα τα διαμερίσματα και με παιδικά τμήματα, ένας ζωντανός πολυχώρος!

Δημιουργία Δημοτικού Μουσείου της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας στον χώρο του πρώην εργοστασίου της Columbia.

Η προστασία του περιβάλλοντος, η προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων, η ανάπτυξη του πρασίνου: μητροπολιτικό πάρκο Γουδή, Ακαδημία Πλάτωνα, Ελαιώνας, Κουντουριώτικα, ΒΙΟΠΑ Προμπονά, Βίλλα Δρακόπουλου στα Πατήσια, Προστασία του ρέματος Ποδονίφτη…

Όμως, μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης της πόλης με κέντρο τον άνθρωπο χωρίς ένα ισχυρό πολεοδομικό εργαλείο δεν μπορεί να υπάρξει. Οποιος αποφεύγει να μιλήσει για το θέμα αυτό, προσπαθεί να κρύψει την επιλογή του για ad hoc εξυπηρετήσεις συμφερόντων.

Ο δήμος οφείλει να συμβάλει στον αστικό σχεδιασμό με γνώμονα το κοινό συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος, του πολιτιστικού αποθέματος – όλων των εποχών – και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

*της Αυγής Μπέσκα – Θεοδόση, υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων με τη στήριξη της ΛΑΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024