Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ: Απάντηση σε δημοσίευμα περί των εγγυήσεων για την εξαγορά της EDS στα Σκόπια

ΔΕΗ: Απάντηση σε δημοσίευμα περί των εγγυήσεων για την εξαγορά της EDS στα Σκόπια

Η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι κατέβαλε εγγυήσεις στις τράπεζες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από την EDS, σημειώνοντας πάντως ότι οι τράπεζες δεν ενεργοποίησαν τις εγγυήσεις.

Απάντηση σε δημοσίευμα που αναφέρει ότι για την εξαγορά της EDS στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας η ΔΕΗ «κατέβαλε εγγυήσεις 25 εκατ. ευρώ» δίνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση της Επιχείρησης.

Η ΔΕΗ αφού εξηγεί πώς λειτουργεί η διαδικασία επισημαίνει ότι «κατά συνέπεια η ΔΕΗ δεν έδωσε στην EDS € 25 εκατ. όπως προκύπτει παραπλανητικά από το δημοσίευμα, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης καταστροφολογίας σε βάρος της επιχείρησης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα. Ο όποιος δανεισμός είχε η EDS κατά την εξαγορά ελήφθη προφανώς υπόψη στην αποτίμηση από το διεθνή έγκριτο οίκο που τη διενήργησε».

Η ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Σε ραδιοφωνικό σταθμό και στην ιστοσελίδα του, αναφέρθηκε σήμερα η ‘είδηση’ ότι για την εξαγορά της EDS της Βόρειας Μακεδονίας, η ΔΕΗΔΕΗ -3,56% ‘κατέβαλε εγγυήσεις € 25 εκατ.’.

Όπως αναφέρει η ΔΕΗ σε σχετική ανακοίνωση, η πραγματικότητα έχει ως εξής:

H EDS είναι εμπορική εταιρεία με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των €100 εκατ.

Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καταβάλλοντας άμεσα το τίμημα, και προμηθεύει τους πελάτες της εισπράττοντας το αντίτιμο αργότερα, μετά την κατανάλωση της ενέργειας και τιμολόγησή της.

Ως εκ τούτου χρειάζεται γραμμή χρηματοδότησης από τις Τράπεζες για κάλυψη μέρους του απαιτούμενου κεφαλαίου κίνησης. Προφανώς για την εν λόγω γραμμή χρηματοδότησης οι Τράπεζες θέλουν εγγυήσεις, τις οποίες παρείχε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, και μετά την πώληση παρέχει η ΔΕΗ.

Επισημαίνεται ότι λόγω της καλής πορείας της EDS οι τράπεζες ποτέ δεν χρειάστηκε να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις.

Πρόκειται για συνήθη για κάθε επιχείρηση πρακτική. Κατά συνέπεια η ΔΕΗ  δεν έδωσε στην EDS € 25 εκατ. όπως προκύπτει παραπλανητικά από το δημοσίευμα, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης καταστροφολογίας σε βάρος της επιχείρησης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα.

Ο όποιος δανεισμός είχε η EDS κατά την εξαγορά ελήφθη προφανώς υπόψη στην αποτίμηση από το διεθνή έγκριτο οίκο που τη διενήργησε.

Πέραν αυτών το δημοσίευμα αναφέρει και μάλιστα σαν «απίστευτο» γεγονός ότι η EDS είχε κέρδη το 2018 ύψους € 500.000 που οφείλονται στα χρήματα που κατέβαλε η ΔΕΗ για την εξαγορά.

Πρόκειται για αναφορά στα όρια της φαιδρότητας, καθώς είναι γνωστό και στους πρωτοετείς φοιτητές των ΤΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης ότι τα λειτουργικά αποτελέσματα μιας εταιρείας είναι εντελώς ανεξάρτητα από το τίμημα εξαγοράς της», καταλήγει η ΔΕΗ.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024