Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίδραση της ΕΕ για τις επιδρομές Ρωσίας - Συρίας στην Ιντλίμπ

Αντίδραση της ΕΕ για τις επιδρομές Ρωσίας – Συρίας στην Ιντλίμπ

Τα πλήγματα στη βορειοδυτική Συρία, ιδίως σε σχολεία και νοσοκομεία, αποτελούν «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», κατήγγειλε χθες Τετάρτη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μέσα σε μία εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 152.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν σε περιοχές ελεγχόμενες από τζιχαντιστές στην επαρχία Ιντλίμπ και εδάφη γύρω από αυτή, που έγιναν στόχος βομβαρδισμών από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου του.

«Στοχεύουν σχολεία και νοσοκομεία»

«Η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη βορειοδυτική Συρία, με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού να στοχεύουν σχολεία και νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαρελιών με εκρηκτικά, αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ανακοίνωση των υπηρεσιών της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπενθυμίζει ότι η Ρωσία και η Τουρκία, ως εγγυήτριες της συμφωνίας του Σότσι, έχουν υποχρέωση να εγγυώνται την εφαρμογή της», προστίθεται στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη αφότου η Ρωσία και η Τουρκία — η δεύτερη ως προστάτιδα δύναμη ορισμένων οργανώσεων ανταρτών — συνήψαν τον Σεπτέμβριο του 2018 συμφωνία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», που υποτίθεται θα διαχώριζε τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες από τις περιοχές υπό κυβερνητικό έλεγχο και θα εγγυούνταν την αναστολή των εχθροπραξιών.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η συμφωνία απέτρεψε την έναρξη επιχείρησης ευρείας κλίμακας του καθεστώτος στην Ιντλίμπ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκτάκτως κεκλεισμένων των θυρών αύριο Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024