Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της «Ellinika Hoaxes» η κυβέρνηση

Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της «Ellinika Hoaxes» η κυβέρνηση

Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ellinika Hoaxes» η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Facebook να του αναθέσει τoν εντοπισμό ψευδών ειδήσεων που διακινούνται μέσω των αναρτήσεων στη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης

Κλιμακώνει τον πόλεμο κατά του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ellinika Hoaxes» η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Facebook να του αναθέσει τoν εντοπισμό ψευδών ειδήσεων που διακινούνται μέσω των αναρτήσεων στη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με εμφανή την κυβερνητική πρόθεση να έχει αυτή τον σχετικό έλεγχο.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θέμα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κρέτσος, εξαπέλυσε επίθεση στα «Ellinika Hoaxes» υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να παίξουν τον ρόλο που τους ανέθεσε η Facebook δηλαδή τον ρόλο τροχονόμου, τον ρόλο του μηχανισμού ο οποίος θα εντοπίζει ποια είδηση είναι ψευδής, αναληθής κλπ».

Ωστόσο σήμερα μιλώντας στο Euractiv, ο κ. Κρέτσος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει το θέμα στην ΕΕ:  «Στις 22 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών θα επικεντρωθεί στην παραπληροφόρηση […] Σχεδιάζω να θίξω το ζήτημα αν δεν λάβουμε απαντήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχική πρόθεση της κυβέρνησης όταν προέκυψε το θέμα, ήταν να ασκήσει πίεση προκειμένου τον συγκεκριμένο ρόλο ελέγχου των ειδήσεων και της πληροφόρησης, να ανατεθεί από την Facebook είτε στην ΕΡΤ είτε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκειμένου να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο της πληροφόρησης στο διαδίκτυο.

Ωστόσο στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει αφού απαιτείται ειδική πιστοποίηση από τον οργανισμό Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Ενημέρωσης (International Fact-Checking Network ή IFCN) που δεν διαθέτουν η ΕΡΤ και το ΑΠΕ, διαθέτουν όμως τα «Ellinika Hoaxes».

Για το λόγο αυτό ο κ. Κρέτσος, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση υποστηρίζοντας ότι «δεν θέλουμε να αναλάβει την υπόθεση η ΕΡΤ ή το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αλλά σε αυτήν τη χώρα, δεν έχουμε σοβαρούς δημοσιογράφους και αναλυτές, πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα;»

Πηγές του Facebook δήλωσαν στο Euractiv ότι τα «Ellinika Hoaxes» καθώς και όλοι οι άλλοι εταίροι που προσλαμβάνει η εταιρεία για τον έλεγχο γεγονότων από τρίτα μέρη, έχουν πιστοποιηθεί μέσω ενός αμερόληπτου Διεθνούς Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων (IFCN), που εγκρίνει τους εταίρους fact-cheking με βάση δέσμη κατευθυντήριων γραμμών δεοντολογίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι καθώς το Facebook δεν είναι διαιτητής της αλήθειας, βασίζεται στο Διεθνές Δίκτυο Ελέγχου Γεγονότων (IFCN), για να θέσει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές υψηλών προδιαγραφών και αν κάποιος από τους εταίρους βρεθεί να παραβιάζει τα πρότυπα αυτά, διακόπτεται η συνεργασία μαζί του.

Το Euractiv ήρθε επίσης σε επαφή με τον Baybars Orsek, διευθυντή του IFCN. Ο Orsek είπε ότι τα Ellinika Hoaxes είναι πιστοποιημένο υπογράφον μέρος του Κώδικα Αρχών του IFCN και ξεκαθάρισε ότι ο εν λόγω κώδικας εφαρμόζεται στις μονάδες ελέγχου αλήθειας, και όχι «θυγατρικοί ή συνεργαζόμενοι οργανισμοί». «Γι’ αυτόν το λόγο δεν έχω δικαίωμα να σχολιάσω τα περί Athens Voice», είπε, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς του κ. Κρέτσου ότι «η ιστοσελίδα Ellinika Hoaxes συνδέεται με το περιοδικό Athens Voice, το οποίο έχει συγκεκριμένο πολιτικό προσανατολισμό».

Σχετικά με τον αριθμό μελών του προσωπικού στα Ellinika Hoaxes, ο Orsek σχολίασε: «Βασιζόμαστε στις πληροφορίες που έχουμε από την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, που εμφανίζουν όλο το προσωπικό της ομάδας μέσω του πεδίου Ποιοι Είμαστε (Who We Are)».

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024