Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας : Ζητώ την εμπιστοσύνη του λαού στις 26 Μαΐου

Τσίπρας : Ζητώ την εμπιστοσύνη του λαού στις 26 Μαΐου

Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την Βουλή την Παρασκευή και από τον ελληνικό λαό στις 26 Μαΐου.

Μια καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα ομιλία, όχι από «μπαλκόνι» αλλά από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή τώρα, αλλά και από τον ελληνικό λαό στις 26 Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το πακέτο προεκλογικών παροχών -που ανακοίνωσε εσπευσμένα χθες προκειμένου να ανατρέψει την αρνητική εις βάρος του εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τις σκαφάτες διακοπές του και τους χειρισμούς του με τους νεκρούς στο Μάτι- είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα ελαφρύνσεων και ταυτόχρονα ενίσχυσης της Οικονομίας για την επόμενη 4ετία, το οποίο αναμένει να εγκρίνει ο ελληνικός λαός.

Παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι για την ευρωβουλή και την τοπική αυτοδιοίκηση και άρα ουδεμία σχέση έχουν με την έγκριση κυβερνητικού προγράμματος, o Αλέξης Τσίπρας ήθελε να παρουσιάσει το νέο αφήγημα της κυβέρνησης: παρέλαβε καμένη γη, αλλά κατέστησε την Οικονομία ισχυρή και τώρα υλοποιεί όλα τα κοινωνικά μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το δικό της μυστικό πρόγραμμα που επιχειρεί να κρύψει από τον ελληνικό λαό είναι η αντιλαϊκή πολιτική του ΔΝΤ που ακολούθησε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πίσω από τις κορώνες αυτές ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προσπαθεί να κρύψει ότι κι εκείνος έφερε μνημόνιο και εφάρμοσε πολιτικές σκληρής λιτότητας, παρά τα όσα υποσχόταν προεκλογικά το 2015. Απλά, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εφάρμοζαν μνημόνια ήταν οι αντιλαϊκές πολιτικές του ΔΝΤ, ενώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε μνημόνιο, αφού έκανε κωλοτούμπα με το «Όχι» του δημοψηφίσματος, ήταν απλά -όπως είπε ο πρωθυπουργός- «ένα βήμα πίσω για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά».

Και έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πολλά βήματα μπροστά με το μνημόνιο που εφάρμοσε, καταφέροντας να ξεπεράσει σε λιτότητα ακόμη και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα που πέτυχε τα χρόνια της διακυβέρνησή του κατέστρεψε τη μεσαία τάξη, στραγγάλισε τους αδύναμους και μπλόκαρε την ανάπτυξη της Οικονομίας, όπως παραδέχονται πια και οι θεσμοί ακόμη. Όχι όμως για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο «δημοσιονομικός χώρος» που δημιούργησε με τις θυσίες του ελληνικού λαού ήταν για να μπορέσει τώρα να εξαγγείλει ένα πακέτο παροχών, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το προσωπικό του σωσίβιο από τον καταποντισμό του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες πολλαπλές κάλπες.

Και όπως ομολόγησε χθες κατά την ανακοίνωση του προεκλογικού πακέτου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τα υπερπλεονάσματα δεν ήταν στόχος της κυβέρνησης αλλά ήταν αναγκαία για να δημιουργήσει η κυβέρνηση κεφάλαιο αξιοπιστίας, που τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την όποια αξιοπιστία είχαν πετύχει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, συμφώνησε με τους θεσμούς στην αφαίμαξη των πολιτών προκειμένου να δημιουργηθούν τα υπερπλεονάσματα που ζητούσαν οι εταίροι δεδομένου ότι δεν εμπιστεύονταν πλέον την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ομολόγησε ότι φοροαφαίμαξε τους πολίτες και έπληξε την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας μόνο και μόνο για να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία της έναντι των εταίρων.

Και τώρα ο Αλέξης Τσίπρας θυμήθηκε μόλις 20 ημέρες πριν από τις εκλογές ότι υπάρχει περιθώριο για να επιστρέψει στους έλληνες πολίτες ένα φιλοδώρημα από αυτά που τους πήρε. Βάφτισε το προεκλογικό πακέτο «αναπτυξιακό» και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει για παράδειγμα τη μισή 13η σύνταξη και να καταψηφίσει τη ΝΔ και τον «ανθέλληνα» υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ που μιλά για ανέφικτα και λαϊκίστικα μέτρα.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη κατά του οποίου κατέθεσε πρόταση μομφής η ΝΔ, λέγοντας ότι το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι το ήθος και ύφος του Παύλου Πολάκη, αλλά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε εκ νέου debate από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «κρυπτόμενο», παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση…

Only in

«Πόλεμο» κατά της στεγαστικής κρίσης, του υπερτουρισμού και των άπιαστων ενοικίων κηρύττουν οι ευρωπαϊκές πόλεις

«Όσο περισσότερα είναι τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τόσο αυξάνονται τα ενοίκια» σύμφωνα με τον Konstantin Kholodilin, ερευνητή στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024