Μοναδικές είναι οι εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2019».

Εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Ας δούμε το πρόγραμμα από την Πέμπτη 9 Μαίου και μετά:

 

 

 

Πέμπτη 9 Μαΐου & Παρασκευή 8 Μαΐου

Το χρώμα και το περιβάλλον πρωταγωνιστούν. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας. Πρασινίζοντας τις ταράτσες φτιάχνουμε μια πιο όμορφη πόλη. Ενώ δημιουργώντας έργα τέχνης με χρώμα, φωτίζουμε την καθημερινότητά μας!

 

Πέμπτη 9 Μαΐου

Art Event της ΣΤ’ τάξης των 21ου, 28ου & 29ου Δημοτικών Σχολείων

Την Πέμπτη 09 Μαΐου και ώρα 11:00 στη πλατεία Αλεξάνδρας τα παιδιά γίνονται καλλιτέχνες! Οι μαθητές της έκτης δημοτικού του 21ου, 28ου, 29ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, φιλοτεχνούν έργα με τη βοήθεια των δασκάλων εικαστικών και με αφορμή τον εορτασμό των “Ημερών Θάλασσας”. Τα έργα θα μεταφερθούν στο σχολείο για να κοσμήσουν το χώρο.

Τα υλικά θα τα προμηθεύσει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιώς και η VITEX.

Ώρα: 11:00, Σημείο Εκδήλωσης: Πλατεία Αλεξάνδρας

 

Παρασκευή 10 Μαΐου

Εθελοντικός Καθαρισμός «Ας καθαρίσουμε την Ευρώπη» από τη Helmepa

Συμμετέχοντας για ακόμη μια χρονιά στο θεσμό «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA πραγματοποιεί εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας «Φρεαττύδα» από τα απορρίμματα, την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Θα λάβουν μέρος νήπια-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» του 14ου Νηπιαγωγείου Νίκαιας, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους, καθώς και όσοι άλλοι ευαισθητοποιημένοι εθελοντές επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια για έναν Καθαρό Πειραιά Χωρίς Πλαστικά. Εκτός από τον καθαρισμό της παραλίας, η δράση θα περιλαμβάνει επίσης καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία και διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων, ενημέρωση για το πρόβλημα και την ανάγκη μείωσης της ρύπανσης με πλαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τους μικρούς μας φίλους.

Ώρα: 10:00, Σημείο Δράσης: Παραλία Φρεαττύδας

 

«Συναντιόμαστε με χρώματα» και «Ζωγραφίζουμε με φυτά»

Η ΠΛΟΕΣ Ε.ΨΥ.ΜΕ. συναντιέται με τους μαθητές του Ζάννειου Πειραματικού ΓΕΛ Πειραιά για να δώσουν περισσότερο πράσινο στο χώρο! Η ομάδα κηπουρικής φυτεύει πολύχρωμα λουλούδια, ενώ ένας λευκός καμβάς περιμένει το αποτύπωμα κάθε παιδιού που θα συμμετάσχει για να δημιουργηθεί ένα μοναδικό έργο τέχνης.

Ώρα: 10:00, Σημείο Ζάννειο Πειραματικό Γελ Πειραιά

 

Σάββατο 11 Μαΐου

Μέρα για παιχνίδι, για βόλτες, για παραμύθια, για δράση και για χορό. Το Σάββατο πάντα είναι η αγαπημένη μέρα όλων των παιδιών!

Στη θάλασσα του Πειραιά, το παιχνίδι ξεκινά!

Το Σάββατο 11 Μαΐου στα δύο γήπεδα ποδοσφαίρου που βρίσκονται στα βοτσαλάκια, τα παιδιά και οι γονείς τους θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ένα δημιουργικό πρωινό με παιχνίδι και αθλητικές δραστηριότητες!

Στο πρώτο γήπεδο θα πραγματοποιηθούν οι  αθλητικές δραστηριότητες και το πρόγραμμα θα έχει ως εξής :

·         Κύκλος προθέρμανσης

·         Ασκήσεις συντονισμού και ιδιοδεκτικότητας

·         Αθλοπαιδιά, ποδόσφαιρο

·         « Τα βοτσαλάκια στη Λίμνη» στη Λίμνη στόχων και παιχνίδι ευστοχίας

·         Σκυταλοδρομία

·         Αθλοπαιδιά και μπάσκετ

Στο δεύτερο γήπεδο θα γίνουν:

Α.    Θεατρικό παιχνίδι με τις κάτωθι δραστηριότητες :

·         Τα παιδιά θα παίζουν με το αερόστατο της φαντασίας

·         Θα μεταμορφωθούν στο τούνελ των παραμυθιών

·         Θα ταξιδέψουν με το μαγικό καράβι

·         Θα αυτοσχεδιάσουν τη δική τους θαλασσινή ιστορία

Β.     Ομαδικά παιχνίδια

·         Δημιουργικός χορός με μαντήλια

·         Δύτης εναντίον καρχαρία

·         Οι περιπέτειες μιας μπουρμπουλήθρας και ο μπουρμπουληθροχορός

Στο χώρο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία για τα παιδιά!

Ώρα 10:00- 14:00, Σημείο Εκδήλωσης: Βοτσαλάκια, γήπεδα ποδοσφαίρου

Η δράση υλοποιείται από την διεύθυνση Βρεφονηπιακών Σταθμών Πειραιά σε συνεργασία με τον Ο.Π.Α.Ν. Πειραιά

 

Αφήγηση παραμυθιών με θέμα τη θάλασσα!

Στον παραμυθένια όμορφο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, η Παιδαγωγός Νατάσσα Θάνου και η Μουσικοπαιδαγωγός Ηλέκτρα Δημόγλου θα παρουσιάσουν  τα παραμύθια «Το Δελφινάκι» και «Ο γλάρος Ερμής» σε παιδιά.

Η Νατάσσα θα διηγηθεί τα παραμύθια και η Ηλέκτρα θα την συνοδέψει με μουσική! Φυσικά, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας», η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οργάνωση: Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά

Ώρα: 11:00, Σημείο Εκδήλωσης: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29)

 

Ξενάγηση εν πλω στα ναυάγια της Σαλαμίνας και θεατρικό δρώμενο «Ζωντανεύοντας τα ναυάγια»- Η ιστορία πριν και μετά

Το Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι του Πειραϊκού Συνδέσμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας», διοργανώνει Ξενάγηση εν πλω στα ναυάγια της Σαλαμίνας και Θεατρικό Παιχνίδι – Δρώμενο (από την Ομάδα Παιδιών του Θεατρικού εργαστηρίου) με θέμα «ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ-Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ».

Η Δράση αφορά παιδιά ηλικίας 8-12 ετών (με 1 συνοδό απαραίτητα) και απευθύνεται σε συνολικό αριθμό 100 ατόμων.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσης (∆ΩΡΕΑΝ) ∆ευτέρα έως Παρασκευή 12:00-15:00 στο τηλέφωνο 6973462799.

Ώρα: 14:30-16:30, Σημείο Συνάντησης: ΠΥΛΗ Ε8

 

Προσκοπισμός και Θάλασσα

Γνωριμία Μικρών και Μεγάλων με τον προσκοπισμό και την κωπηλασία από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Σαρωνικού. Στη Μαρίνα Ζέας στο σημείο του ρολογιού περιμένουν όλους τους ενδιαφερόμενους παραδοσιακές δεκάκοπες ναυτοπροσκοπικές λέμβοι, τύπου φαλενίδας, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν την εμπειρία της κωπηλασίας, εντός της Μαρίνας.

Ώρα: 10:00-14:30, Σημείο Δράσης: Μαρίνα Ζέας, Σημείο Ρολογιού

 

Χοροί της Θάλασσας

Οι παραδόσεις των τόπων σε μια χορευτική βραδιά! Στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Θάλασσας 2019, βρίσκονται στο Βεάκειο Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Πειραιά και παρουσιάζουν μουσικοχορευτικά δρώμενα από τους τόπους τους, με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν:
Σωματείο Ελληνικής Παράδοσης Δωδώνη, Τμήμα Πειραιά Διεθνους Συμβουλίου Χορού & Πολιτιστική Μουσικοχορευτική Ομάδα Καστελόριζου, Πανελλήνια Ένωση Λερίων “Η Παναγιά του Κάστρου”, Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, Ηπειρωτικός Σύνδεσμος Πειραιά, Ένωση Απανταχού Μανιατών “η Μάνη”, Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ΧΕΝ Πειραιά, Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης & Νήσων Αιγαίου, Αδελφότητα Κρητών Πειραιά “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”, Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, Λύκειο Ελληνίδων Πειραιά

Διοργάνωση από τον ΟΠΑΝ Πειραιά.
Ώρα: 19:00, Σημείο Εκδήλωσης: Βεάκειο (Λόφος Προφήτη Ηλεία)

 

Κυριακή 12 Μαΐου

Θάλασσα και παιχνίδι δίπλα στη θάλασσα! Διασκέδαση και εκπαίδευση με την καλύτερη διάθεση. Όπως ακριβώς θέλουν να μαθαίνουν τα παιδιά.

Προσκοπισμός και Θάλασσα (η δράση επαναλαμβάνεται, όπως το Σάββατο 11 Μαΐου)

Γνωριμία Μικρών και Μεγάλων με τον προσκοπισμό και την κωπηλασία από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Σαρωνικού.
Στη Μαρίνα Ζέας στο σημείο του ρολογιού περιμένουν όλους τους ενδιαφερόμενους παραδοσιακές δεκάκοπες ναυτοπροσκοπικές λέμβοι, τύπου φαλενίδας, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν την εμπειρία της κωπηλασίας εντός της Μαρίνας.

Ώρα: 10:00-14:30, Σημείο Δράσης: Μαρίνα Ζέας, Σημείο Ρολογιού
Διοργάνωση: Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Σαρωνικού

 

Επίδειξη Σκάκι, Παραδοσιακά Παιχνίδια και Χοροί της Σάμου

Επίδειξη παιχνιδιού Σκάκι, σε επιδαπέδια σκακιέρα από μαθητές τμημάτων Σκάκι του Συλλόγου. Το Σκάκι παίζεται παντού, από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Εξασκεί το μυαλό, απομακρύνοντας το άτομο από τις οθόνες, όπως η θάλασσα ηρεμεί και ταξιδεύει το μυαλό μακριά. Παράλληλα, στην εκδήλωση τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν παραδοσιακά παιχνίδια και χορούς της Σάμου, από τη χορευτική ομάδα Σάμου “Ο Κέρκης”.

“Το σκάκι είναι μια θάλασσα… όπου μια σκνίπα μπορεί να ξεδιψάσει και ένας ελέφαντας μπορεί να πλυθεί” (Ινδική παροιμία)

Διοργάνωση: Μ.Φ.Κ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΦΟΙΒΟΣ” ΠΕΙΡΑΙΑ

Ώρα: 18:00-20:00, Σημείο Δράσης: Πλατεία Αλεξάνδρας

 

Οι προηγούμενες εκδηλώσεις

 

Να θυμίσουμε ότι έχουν γίνει ήδη οι ακόλουθες εκδηλώσεις

Σάββατο 4 Μαΐου
Η ημέρα του θεάτρου σκιών είναι το Σάββατο 4 Μαΐου για τα πιτσιρικάκια, με δύο παραστάσεις Καραγκιόζη, με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Ημέρες Θάλασσας 2019″

Ο Καραγκιόζης Ψαράς

Στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας του Δήμου Πειραιά ο πειραιώτικος θίασος θεάτρου σκιών Αθανασίου, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και το Σωματείο ΔΙΟΝΥΣΟΣ παρουσιάζουν την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Ψαράς» για παιδιά από 5 ετών έως 100!

Ο Καραγκιόζης με τον φίλο του τον Χατζηαβάτη εργάζονται ως ψαράδες, ώσπου μια ξαφνική καταιγίδα θα αλλάξει την τύχη του ξυπόλητου Καραγκιόζη…

Μετά την παράσταση οι μικροί μας φίλοι θα φτιάξουν τη δική τους φιγούρα καραγκιόζη!

Ώρα προβολής 11:00, Σημείο: Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος (Ακτή Θεμιστοκλέους, Φρεαττύδα)

 

Κυριακή 5 Μαΐου
Αφορμές για βόλτες και δράσεις που θα χαρίσουν στα μικρά μας πολύχρωμες εικόνες και νέες γνώσεις!

Αργοναύτες – Εικονική Επιχείρηση

Ξύλινες και κεραμικές δημιουργίες από τα παιδιά του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης εκθέτονται στο χώρο που έχει στηθεί ένα κεφάτο πάρτυ από νωρίς το πρωί! Μουσική από dj, καλή διάθεση και εκπλήξεις! Πολύχρωμα, διαφορετικά και αγαπημένα σε μικρούς και μεγάλους «κλασικά αυτοκίνητα» μιας άλλης εποχής βρίσκονται στο χώρο για να τα γνωρίσουν οι μικροί και να αναπολήσουν οι μεγαλύτεροι. Επίσης, το ΕΕΕ ΕΚ Πειραιώς στηρίζουν με την παρουσία τους φίλοι της Harley Davison και του κλασικού ποδήλατου.

Ώρα εκδήλωσης: 09:00-14:00 , Σημείο Εκδήλωσης: Πλατεία Παπανικολη (μπροστά από το Ναυτικό Μουσείο)

 

Το Ηλιακό Ρολόι του Α. Γαλανάκη

Τι είναι και πώς δουλεύει ένα Ηλιακό Ρολόι; Ο Ανδρέας Γαλανάκης φέρνει το «Ναυτίλο», ένα ηλιακό ρολόι, δίπλα στη θάλασσα του Πειραιά σε συνεργασία με την Ε.ΨΥ.ΜΕ. Πλόες και μας προσκαλεί σε μια γνωριμία με τον «Αληθινό Ηλιακό Χρόνο». Με τον Ναυτίλο, ο παρατηρητής κατά τη μεσημβρία μπορεί να δει τα Ηλιοστάσια και τις Ισημερίες. Αλλά, κυρίως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναυτίλος στοχεύει στον πολικό αστέρα, σταθερό σημείο προσανατολισμού των ναυτικών. Την «ξενάγηση» στα μυστικά του Ηλιακού Ρολογιού θα την κάνει εκπαιδευόμενος της Ε.ΨΥ.ΜΕ Πλόες (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών).

Ώρα εκδήλωσης: 12:00 – 13:30, Σημείο Εκδήλωσης: Μαρίνα Ζέας (Μπροστά από τις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Σαρωνικού)

 

Θέατρο σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο

Ο Σύλλογος «Διογένη» οργανώνει δωρεάν παράσταση από το θέατρο σκιών του Σωτήρη Χαρίδημου, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου . Μια βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά και την παράδοση!

Ώρα προβολής 21:00, Σημείο Σύλλογος Διογένης, παραλία Τερψιχόρη

 

Δευτέρα 6 Μαΐου έως Τετάρτη 8 Μαΐου
Η ημέρα των τεχνών! Έκθεση εικαστικών και συναυλίες που μπορεί να εμπνεύσουν τους μικρούς μας φίλους και που σίγουρα θα θυμούνται για καιρό.

Δευτέρα 6 Μαΐου

Έκθεση Ζωγραφικής των Τμημάτων του Ο.Π.Α.Ν. Πειραιά

Ένα σύνολο εικαστικών έργων τέχνης που γίνεται έμπνευση για τους θεατές που ονειρεύονται να γίνουν καλλιτέχνες. Αρκεί vα θέλεις να προσπαθήσεις για να μάθεις να ζωγραφίζεις.  Η Έκθεση είναι ανοιχτή στο κοινό από την Κυριακή 5 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 6 Μαΐου 2019.

Ωράριο έκθεσης: 10:00-22:00, Σημείο: Φουαγιέ Α’, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου 32)

 

4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά από την Camerata Junior
«Από τον Astor Piazzolla στους Beatles»

Το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών, διοργανώνει το 4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Πειραιά «Από τον Astor Piazzolla στους Beatles».  Μια μουσική βραδιά που συνδυάζει τον ήχο της κλασικής κιθάρας με τα μουσικά ιδιώματα της Λατινικής Αμερικής και την pop κουλτούρα!

Η νεανική ορχήστρα εγχόρδων Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, υπό την διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα, θα συμπράξει με τους κιθαριστές Κωνσταντίνο Αλιμπινίση, Δημήτρη Ρετίκα και τον ακκορντεονίστα Βαγγέλη Παπαγεωργίου.

Η Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε το 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής». Στόχος της Ορχήστρας είναι η καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών και η ανάπτυξη συνεργασίας μουσικών δράσεων. Με τακτικά μαθήματα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα και συναυλίες , η Ορχήστρα εξελίσσεται σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο. Διευθυντής είναι ο Νίκος Χαλιάσας, ενώ βοηθός διδασκαλίας είναι ο Βασίλης Σούκας.

Την επιμέλεια του φεστιβάλ έχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά Βασίλης Μαστοράκης.

Ώρα 19:00, Σημείο Εκδήλωσης: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Τρίτη 7 Μαΐου
«Ζωντανές Χειροτεχνίες» & «Κινηματογραφικές Μαγειρικές Δημιουργίες» από τους εκπαιδευόμενους της ΠΛΟΕΣ Ε.ΨΥ.ΜΕ.

Μια ολόκληρη ημέρα γεμάτη έμπνευση, με χειροτεχνίες και μαγειρικές δημιουργίες. Το σκηνικό έχει στηθεί για να ξεκινήσουμε μια μέρα διαφορετική. Στην οθόνη παίζει η αγαπημένη «Πολίτικη Κουζίνα» και οι μουσικές που ακούμε μας ταξιδεύουν. Οι εκπαιδευόμενοι της ΠΛΟΕΣ Ε.ΨΥ.ΜΕ φτιάχνουν χειροποίητα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, αλλά και μαγειρεύουν μικρές νοστιμιές εμπνευσμένες από την ταινία.

Το σκηνικό είναι μια μεγάλη γιορτή και είναι όλοι ευπρόσδεκτοι για να γνωρίσουν τη διαφορετικότητα και να αναγνωρίσουν ότι όλοι μπορούν να πουν «ονειρεύομαι, θέλω μπορώ»!

Ώρα 12:00-18:00, Σημείο εκδήλωσης: Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29)

 

Τετάρτη 8 Μαΐου
Συναυλία – Αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο από τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού!

Και μόνο από το θέμα της συναυλίας μας φτιάχνει η διάθεση. Και φυσικά η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού κλέβει τις καρδιές μας και μας εντυπωσιάζει σε κάθε εμφάνισή της. Ο συνδυασμός της βραδιάς φτιάχνει αξέχαστες αναμνήσεις για κάθε παιδί: Υπέροχη μουσική, εντυπωσιακή εμφάνιση μουσικών, ήχος που όλους μας συνεπαίρνει. Ποιος δεν θέλει να δει την Μπάντα από κοντά και μάλιστα σε μια από τις πιο όμορφες πλατείες της πόλης, φυσικά, με θέα θάλασσα;

Ώρα 20:00, Σημείο Συναυλίας: Πλατεία Αλεξάνδρας