Η συνταγή για κάθε επιτυχία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία σειρά από κανόνες, μεράκι και πολύ αγάπη για το εγχείρημα. Οι Ιταλοί εδώ και χρόνια έχουν αποδείξει το πάθος τους για τον καφέ, δίχως όμως να αμελούν τους βασικούς κανόνες.

Στους τελευταίους συμπεριλαμβάνεται και εκείνος που απαγορεύει την κατανάλωση καπουτσίνο μετά τις έντεκα το πρωί ή αυστηρώς μετά την μία το μεσημέρι. Συγκεκριμένα φημολογείται πως αν κάποιος παραγγείλει καφέ με το παραμικρό ίχνος γάλακτος, πριν ή κατόπιν ενός κύριου γεύματος στην Ιταλία, οι αντιδράσεις θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές.

Αυτές σαφώς, δεν οφείλονται στην αγένεια ή σε κάποια εμμονή των Ιταλών στους κανόνες αλλά πολύ περισσότερο στην σωματική υγεία. Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι τόσο ο καφές αλλά το γάλα.

Ο αστικός μύθος αποδεικνύεται τελικά αληθινός, αναλογιζόμενοι πως η κατανάλωση γάλακτος – και μάλιστα ζεστού – λίγο πριν ή μετά το φαγητό είναι ό,τι χειρότερο για το στομάχι, καθώς το γάλα όχι μόνο δεν βοηθάει την πέψη αλλά μάλλον την δυσκολεύει.

Η πέψη, όπως και ο καφές, για τους Ιταλούς είναι μεγάλο ζήτημα και βρίσκονται διαρκώς στην προσπάθεια βελτίωσής της όχι μόνο μέσω των κανόνων αναφορικά με τον καφέ, αλλά επεκτείνονται και στη δράση άλλων τροφίμων.

Γι’αυτό λοιπόν η κατανάλωση ενός καπουτσίνο περιορίζεται στις πρωινές ώρες, με τον εσπρέσο ευτυχώς να σώζει την κατάσταση.

Γράψτε το σχόλιό σας