Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Άρον - άρον οι 120 δόσεις: Το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα για να αντιστραφεί το κλίμα

Άρον – άρον οι 120 δόσεις: Το τελευταίο χαρτί του Τσίπρα για να αντιστραφεί το κλίμα

Ένα πλούσιο πακέτο προεκλογικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα από τις αποκαλύψεις για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και εν μέσω της πρότασης μομφής κατά του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Ένα πλούσιο πακέτο προεκλογικών μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Κυριακή σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα από τις αποκαλύψεις για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και εν μέσω της πρότασης μομφής κατά του Παύλου Πολάκη.

Η γενναία ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και δήμους κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και αποτελεί ένα καθαρό προεκλογικό δωράκι ελπίζοντας η κυβέρνηση ότι θα υφαρπάξει ψήφους.

Η διάταξη δίνει την ευκαιρία σε χιλιάδες δικαιούχους να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους σε εφορία, ταμεία και δήμους. Η οικονομική κρίση βρίσκεται ακόμη εδώ και όσοι επλήγησαν περισσότερο από αυτήν, πληρώνουν ακόμη το «μάρμαρο». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το νομοσχέδιο θα ανακουφίσει αρκετούς, πολλοί όμως, ακόμη δεν θα μπορέσουν να «μπαλώσουν» τα χρέη τους αφού δεν θα καταφέρουν να τα ρυθμίσουν έστω και κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Σημειώνεται ότι αύριο κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο και ο χρόνος  ψήφισής του θα εξαρτηθεί από το αν τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση μομφής κατά του κ.  Πολάκη που προτίθεται να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι θα ήταν λάθος να καθυστερήσει η συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και κάλεσε ουσιαστικά το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτα να περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο που περιμένει όλη η χώρα και μετά να γίνει η αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης στο πλαίσιο της πρότασης μομφής.

Η ρύθμιση για την εφορία

Τα φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις και η ρύθμιση αυτή αφορά όλους τους φορολογούμενους και για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές έως 31/12/2018.

Η ρύθμιση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς και συνταξιούχους. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ προβλέπονται 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ υπάρχει συντελεστής και ο αριθμός των δόσεων είναι σε συνάρτηση με το χρέος και τον αριθμό των τέκνων.

Εάν ο οφειλέτης αποφασίσει να καταβάλει εφάπαξ την οφειλή τότε θα διαγραφούν όλες οι προσαυξήσεις. Προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων κατά 90% αν ο οφειλέτης επιλέξει αριθμό δόσεων μικρότερο από αυτόν που προσφέρει το κράτος.

Στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής προβλέπεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων, ενώ για οφειλές έως 3.000 ευρώ και εισοδήματα έως 10.000 ευρώ δεν θα επιβάλλονται προσαυξήσεις στη διάρκεια της ρύθμισης. Ο ελάχιστος αριθμός των δόσεων όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι 18.

Για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα με οφειλές τακτικών φόρων οι δόσεις προβλέπονται έως 18 ενώ για φόρους που προέρχονται από έκτακτη αιτία οι δόσεις φτάνουν τις 30.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις έως 31/12/2018, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 14 Μαΐου για τα φυσικά πρόσωπα και από τις 16 Μαίου για τα νομικά εφόσον οι διατάξεις ψηφιστούν εντός της εβδομάδας.

Η ρύθμιση για τα ταμεία

Η ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει «κούρεμα» της βασικής οφειλής λόγω του υπολογισμού και των προσαυξήσεων κατά 85% για όλους. Με αυτή τη διπλή περικοπή, επέρχεται μεσοσταθμική μείωση κατά 65% στο σύνολο της οφειλής. Αυτή η οφειλή θα εξοφλείται σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται όλες οι οφειλές μέχρι και το τέλος του 2018.

Στη ρύθμιση εντάσσονται φυσικά και νομικά πρόσωπα χωρίς εισοδηματικά ή άλλα περιουσιακά κριτήρια ενώ στη ρύθμιση υπάγονται και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων, δεν θα υπάρχει κούρεμα αλλά διαγραφή προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% αν πληρώσουν σε δόσεις.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει για τις αιτήσεις αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Ειδικά οι αγρότες θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ και το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 100%, αλλά δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό. Για αυτούς αυξάνεται το όριο οφειλών έως το οποίο μπορούν όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να πάρουν σύνταξη, από 4.000 σε 6.000 ευρώ.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης ή αν δεν εξυπηρετούνται οι τρέχουσες οφειλές του 2019.

Η ρύθμιση για τους δήμους

Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες.

Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.

Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024