Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Serial killer «Ορέστης»: Αποκαλύφθηκε η σκοτεινή πλευρά της Κύπρου

Serial killer «Ορέστης»: Αποκαλύφθηκε η σκοτεινή πλευρά της Κύπρου

Οσοι έχουμε καταγωγή και σχέσεις με την Κύπρο έχουμε σίγουρα ακούσει ιστορίες για κοπέλες (οικιακές βοηθούς) που εγκατέλειψαν το σπίτι που εργάζονταν. Ο εργοδότης δήλωσε την εξαφάνιση, γιατί έχει και νομική ευθύνη για την παρουσία τους στο νησί, αλλά μετά τι έγινε;

Μια σκοτεινή πλευρά της ζωής στην Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε η υπόθεση του «Ορέστη», που συγκλονίζει το νησί. Ο κατά συρροήν δολοφόνος, ένας 35χρονος λοχαγός της Εθνικής Φρουράς, κατά κόσμο Νίκος Μεταξάς, ομολόγησε τη δολοφονία επτά ανθρώπων, στο σύνολο τους μετανάστριες, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά.

Η ιστορία της φρίκης

Πιο συγκεκριμένα τα επτά θύματα του από τα όσα μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει είναι: Η 38χρονη Marry Rose Tiburcio, η 6χρονη κόρη της Sierra Graze Seucalliuc, η 28χρονη Arian Palanas Lozano, η 29χρονη Maricar Valtez Arquiola, η 36χρονη Livia Florentina Bunea, η 8χρονη κόρη της Elena Natalia Bunea και ακόμα μία γυναίκα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων.

Τα τέσσερα θύματα κατάγονται από τις Φιλιππίνες, δύο από τη Ρουμανία και ένα ακόμα από το Νεπάλ.

Κοινό στοιχείο όλων των γυναικών και των παιδιών δύο εξ αυτών ότι είναι μετανάστριες στην Κύπρο. Και μία βεβαιότητα, που έδωσε αυτοπεποίθηση στο δράστη και αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό αληθής: Δεν θα τις έψαχνε κανείς.

Ο δράστης συλλαμβάνεται τυχαία όταν γερμανοί τουρίστες βλέπουν την πρώτη σορό στο μεταλλείο του Μιτσερού…

Ο Νίκος Μεταξάς ομολογεί και περιγράφει χωρίς αιδώ με λεπτομέρειες πώς αφαίρεσε τη ζωή των θυμάτων του.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα συνέχιζε τη δράση του ανενόχλητος, όπως αποδείχθηκε, αφού κάποιες από τις γυναίκες αυτές ήταν εξαφανισμένες για χρόνια και κανείς δεν ασχολήθηκε.

Η απάντηση στο γιατί, εύκολη: Μπορεί να έχουν περάσει στα κατεχόμενα, να εκδίδονται, να έχουν βρει άλλη δουλειά στα τούρκικα, να έχουν βρει εραστή, να, να, να… Και τελικά ποιος ασχολείται μωρέ τώρα και γιατί να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα… Κάποιες από αυτές τις απαντήσεις δόθηκαν και σε όσους κατήγγειλαν τις εξαφανίσεις, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, on camera:

Σκληρό; Ναι. Πραγματικό; Ναι. Μοναδικό; Όχι. Όσοι έχουμε καταγωγή και σχέσεις με την Κύπρο έχουμε σίγουρα ακούσει ιστορίες για κοπέλες (οικιακές βοηθούς) που εγκατέλειψαν το σπίτι που εργάζονταν. Ο εργοδότης δήλωσε την εξαφάνιση, γιατί έχει και νομική ευθύνη για την παρουσία τους στο νησί, αλλά μετά τι έγινε; Βρέθηκαν; Τις έψαξε κανείς; Ισχύουν τα περί κατεχομένων, πορνείας και όλες οι άλλες δικαιολογίες;

Η «κοπέλα» ή η «κορού»

Και τελικά πόσο ρατσιστές είμαστε; Ο Κύπριος είναι, Κύπριος, αλλά η Φιλιππινέζα, η Κινέζα, η Νεπαλέζα κοκ είναι απλά η «κοπέλα», η «κορού»…

Η «κοπέλα» ως επί του πλείστον εργάζεται σε καθεστώς εσωτερικής, με τον εργοδότη να είναι υποχρεωμένος να της παρέχει – ανάλογα με τη συμφωνία – στέγη, τροφή και τα απαραίτητα για τη διαβίωση της, συν το μισθό της. Η συμφωνία προβλέπει οκτάωρη εργασία, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις οι εργοδότες ξεπερνούν τα νόμιμα τόσο σε ώρες όσο και σε συμπεριφορές, με αποτέλεσμα κάθε δικαίωμα να καταστρατηγείται.

Ο καθρέφτης λέει την αλήθεια

Και μόνο όταν αυτή η κοπέλα δολοφονείται με τόσο άγριο τρόπο, τόσες φορές, μαζί με το παιδί της, το σοκ και οι αποκαλύψεις γίνονται ένας καθρέφτης, σκληρός, αληθινός, τρομακτικός που κάνουν την κοινωνία να νιώθει φρίκη και αποτροπιασμό. Και να αντιδρά. Γιατί η αυτή η φρίκη τους αφορά όλους. Δεν εξαιρεί κανένα. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κράτος, αστυνομία, πολίτες, εργοδότες αυτής της κοπέλας ή μη.

Όταν ο δράκος απειλεί θεσμούς και κυβέρνηση

Το θέμα κάνει το γύρο του κόσμου και η αποκρουστική εικόνα γιγαντώνεται. Ο «δράκος» του «Ορέστη» απειλεί την κυβέρνηση και τους θεσμούς. Απειλεί την εμπιστοσύνη στο κράτος.

Τα ξένα ΜΜΕ

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα του BBC που έκανε λόγο για συνθήκες «σύγχρονης δουλείας» με αφορμή τις δολοφονίες στην Κύπρο, καθώς και σημερινό ρεπορτάζ των New York Times, που υπογραμμίζει ότι η σύλληψη του Νίκου Μεταξά, αντί να καθησυχάσει την κοινή γνώμη, δημιούργησε πολλά ερωτήματα σε σχέση με τον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών που εργάζονται στη νησί της Μεσογείου και πυροδότησε παράλληλα την έντονη κριτική εναντίον του τρόπου διαχείρισης της κατάστασης από την Αστυνομία, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι «είναι κατάφωρα ανεπαρκής».

Παραιτήσεις και παύσεις

Πρώτο «πολιτικό θύμα» του «Ορέστη», ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου. Παραιτήθηκε υπό το βάρος της γενικής κατακραυγής για λόγους «πολιτικής ευθιξίας». Έδειξε ως υπεύθυνη την αστυνομία.

Σήμερα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, έπαυσε με επιστολή του και τον Αρχηγό της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου.

Πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ξεκάθαρα την πεποίθηση τους ότι αν ένα από τα θύματα ήταν Κύπρια, η αστυνομία θα είχε άλλη αντιμετώπιση και μάλλον δεν ε΄χουν άδικο.Συγγνώμη στους πρέσβεις από τον Αναστασιάδη

Η υπόθεση «Ορέστης» θα συγκλονίζει την Κύπρο για πολύ καιρό ακόμα, ενώ ήδη ρίχνει βαριά τη σκιά της στην πολιτική ζωή του νησιού.

Μετά τις διεθνείς διαστάσεις που πήρε το ζήτημα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε διπλωματικές αποστολές από την Ινδία, τις Φιλιππίνες, τη Σρι Λάνκα και το Βιετνάμ, στο προεδρικό, προκειμένου να εκφράσει τη θλίψη του για τα τραγικά θύματα των στυγερών εγκλημάτων που αποκαλύφθηκαν και τη συγγνώμη εκ μέρους της Πολιτείας για τυχόν παραλείψεις στο χειρισμό των σχετικών υποθέσεων.

Ενημέρωσε ακόμα και για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση των μηχανισμών και διαδικασιών χειρισμού τυχόν παραπόνων που υποβάλλονται από αυτές τις εργαζόμενες, ενώ διαβεβαίωσε για την προστασία των αλλοδαπών και τη δημιουργία γραφείου υπό την Επίτροπο Προστασίας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ύπατου Αρμοστή της Ινδίας ο οποίος ανέφερε πως πρότειναν στον Πρόεδρο να καταμετρηθούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, καθώς δεν έχουν ιδέα για τους ακριβής αριθμούς.

Και τώρα;

Και τελικά το θέμα είναι να καταλάβουμε όλοι, κράτος, θεσμοί, πολίτες, όλοι, ότι η «κοπέλα» είναι ένας από εμάς. Και μέσα στο σπίτι μας και στη χώρα…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024