Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όρμπαν: Να συνεργαστεί το ΕΛΚ με την ακροδεξιά στην Ευρώπη

Όρμπαν: Να συνεργαστεί το ΕΛΚ με την ακροδεξιά στην Ευρώπη

«Χρειάζεται να βρούμε άλλον δρόμο, μέσω της συνεργασίας με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η πολιτική ομάδα της κεντροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πρέπει να συμμαχήσει με λαϊκιστικές, εθνικιστικές παρατάξεις μετά τις ευρωεκλογές αυτού του μήνα.

Το κυβερνών κόμμα Φίντες του Όρμπαν τέθηκε εκτός ΕΛΚ τον Μάρτιο μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουγγαρία ως προς το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία, τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Ο Όρμπαν αρνείται ότι παραβιάζει θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και επιμένει πως θέλει το Φίντες να παραμείνει στο ΕΛΚ. Ωστόσο, σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη, εισηγήθηκε στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά να ξεπεράσει την απέχθειά της έναντι της άκρας δεξιάς. «Το ΕΛΚ ετοιμάζεται να διαπράξει πολιτική αυτοκτονία, σκοπεύει να συνδεθεί με την αριστερά», είπε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Την ίδια ώρα, ο Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς εθνικιστικής Λέγκας στην Ιταλία, σχηματίζει νέα ευρωπαϊκή συμμαχία εθνικιστικών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων. Ο Όρμπαν έκανε νύξη γι’ αυτό, δηλώνοντας στην ιταλική εφημερίδα ότι «χρειάζεται να βρούμε άλλον δρόμο, μέσω της συνεργασίας με την άκρα δεξιά στην Ευρώπη».

Σφοδρή ήταν η αντίδραση της επικεφαλής του CDU Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που προαλείφεται για να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. «Αν ο Όρμπαν επιλέγει να απομακρυνθεί κι άλλο από το ΕΛΚ, δεν θα υπάρξει κανένας δρόμος επιστροφής στο ΕΛΚ ούτε για τον ίδιο, ούτε για το Φίντες», εκτίμησε. Εξάλλου, αφότου το κόμμα του τέθηκε στο περιθώριο της πολιτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στο ΕΚ, «ο Όρμπαν και το Φίντες δεν έχουν πλέον καμία επιρροή στην πολιτική του ΕΛΚ», πρόσθεσε η Κραμπ-Καρενμπάουερ .

Οι ψηφοφόροι στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ θα κληθούν μέσα στον μήνα να εκλέξουν τα νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το ΕΛΚ αναμένεται να καταλάβει τις περισσότερες έδρες, αλλά χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία. Συνεπώς, θα χρειαστεί συμμαχίες με άλλες παρατάξεις για να πάρει τον έλεγχο του σώματος και να συμβάλλει στη χάραξη της πορείας της Ένωσης για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ έχει δηλώσει πως θα προτιμούσε να συμμαχήσει με τους Σοσιαλιστές ή με τους Φιλελεύθερους, παρά με τους ευρωσκεπτικιστές και τους εθνικιστές που προσελκύει το λάβαρο του Σαλβίνι. «Οι εθνικιστές θα είναι οι εχθροί μας», είπε ο Βέμπερ αρχίζοντας την εκστρατεία του ενόψει ευρωεκλογών τον περασμένο μήνα.

Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει συμμαχία με τον Όρμπαν. Συναντάται μαζί του στη Βουδαπέστη σήμερα.

Ο Όρμπαν ωστόσο, δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να εγκαταλείψει οριστικά το ΕΛΚ, που προσδίδει στο Φίντες κύρος και επιρροή που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι λαϊκιστές στερούνται. Όμως, ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν παύει να κολακεύει τον Σαλβίνι, να τον εξυμνεί κυρίως για τη διαχείριση στο προσφυγικό. Μόνο «γι’ αυτό, ο Σαλβίνι είναι το σημαντικότερο πρόσωπο στην Ευρώπη σήμερα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024