147 άνθρωποι, εκ των οποίων 68 ανήλικοι, έφτασαν με μία ειδική πτήση στην Ιταλία και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Στέφανο Καντιάνι, υφυπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχθηκε ο Στέφανο Καντιάνι, υφυπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης Κόντε. Πρόκειται για ανθρώπους που χρειάζονται ανθρωπιστική προστασία. Μέχρι τώρα βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης της Λιβύης. Ανάμεσά τους βρίσκονται 68 ανήλικα, εκ των οποίων τα 46 είναι ασυνόδευτα. Στην Αιώνια Πόλη έφτασαν συνολικά 87 άνδρες και 60 γυναίκες.

Ένας μικρός ανθρωπιστικός διάδρομος: Η ιταλική κυβέρνηση είχε αναλάβει και στο παρελθόν παρόμοιες, περιορισμένης βέβαια έκτασης, πρωτοβουλίες – ακόμη κι αν η γραμμή του υπουργού εσωτερικών και γραμματέα της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό παραμένει σκληρή. Ο ίδιος δε βρήκε τον χρόνο πάντως να πάει στο αεροδρόμιο λόγω «ανειλημμένων υποχρεώσεων».

Η κίνηση αυτή έγινε σε συνεργασία με εκκλησιαστικές οργανώσεις και με διάφορες νομαρχίες. Αίτημα της καθολική και της προτεσταντικής εκκλησίας της Ιταλίας ζητούν τώρα είναι να εγκριθεί ένας ευρωπαϊκός ανθρωπιστικός διάδρομος. Πολλά παιδιά αποκάλυψαν ότι πουλήθηκαν από τους διακινητές σε ένοπλες ομάδες που εκμεταλλεύονται μετανάστες και πρόσφυγες. Κάθε φορά τους ζητούσαν χρήματα, τα έδερναν και η ζωή τους ήταν διαρκώς σε κίνδυνο.

Δεν έλειψε πάντως η πολιτική σύγκρουση: η υπουργός άμυνας από τα Πέντε Αστέρια Eλισαμπέτα Τρέντα δήλωσε:

«Χαίρομαι που ο Σαλβίνι τελικά στήριξε την θετική αυτή πρωτοβουλία. Κι αυτό διότι λίγες μόλις μέρες πριν, όταν μίλησα για την ανάγκη προστασίας των προσφύγων, δέχθηκα πολιτικές επιθέσεις. Αυτό συνέβη απλά και μόνο επειδή υπενθύμισα, ότι όποιος προσπαθεί να σωθεί από πολέμους, μπορεί να ζητήσει την αναγνώριση του στάτους του ως πρόσφυγα”.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr