Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Podemos και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα είναι ο νικητής των εκλογών στην Ισπανία και με τη συνεργασία των Podemos και άλλων μικρότερων αριστερών κομμάτων αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών για να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας. Την ίδια ώρα, βαριά ήττα γνωρίζει το Λαϊκό Κόμμα, ενώ η ακροδεξιά επιστρέφει στην ισπανική Βουλή, μετά από 40 χρόνια.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 91,48% των ψήφων, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ εξασφαλίζουν 122 έδρες (σε σύνολο 350 εδρών), χωρίς να συγκεντρώνουν αυτοδυναμία, ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) με 65 έδρες, οι Ciudadanos με 57 έδρες, οι Podemos με 42 έδρες και το ακροδεξιό Vox με 24 έδρες.

Στις εκλογές του 2016, το PSOE είχε συγκεντρώσει 85 έδρες, ενώ το PP είχε κερδίσει 137 έδρες.

Το PP δεν παίρνει έδρα στη Χώρα των Βάσκων και παίρνει μόνο μια έδρα στην Καταλονία, στην επαρχία της Βαρκελώνης. Σε ό,τι αφορά το Vox κατέγραψε τελικά χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ανέμενε.

«Το μπλοκ της Αριστεράς κερδίζει αυτό της Δεξιάς», γράφει η εφημερίδα El Pais και προσθέτει ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλη πτώση του Λαϊκού Κόμματος.

Την ίδια ώρα, η συντηρητική εφημερίδα ABC επισημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα καταγράφει το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990 σε εθνικές εκλογές. Πρόκειται για θεαματική κατάρρευση, ένα μήνα πριν από τις δημοτικές, περιφερειακές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1990 καταγράφει το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Πάμπλο Κασάδο στις σημερινές εκλογές στην Ισπανία και πλεον βρίσκεται μπροστά σε μια εσωτερική κρίση» επισημαίνει η ABC.

«Στη συνέντευξη που είχε δώσει προεκλογικά στην ABC, ο Κασάδο είχε τονίσει πάντως ότι δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, αν αποτύχει σε αυτές τις εκλογές, καθώς είχε εκλεγεί πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος μόλις εννέα μήνες πριν», γράφει η ABC και προσθέτει: «Ο Κασάδο διατηρούσε την αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας να λάβει ένα επαρκές ποσοστό μαζί με τους Ciudadanos και το Vox για να κυβερνήσει, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο στην ιστορία του ΡΡ, από το 1990».

Στις γενικές εκλογές το 1993, με ηγέτη τον Χοσέ Μαρία Αθνάρ, το PP ήταν δεύτερο με 141 βουλευτές. Το 1996, κέρδισε τις εκλογές με 156 έδρες. Το 2000 πέτυχε την πρώτη απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή με 183 βουλευτές. Το 2004, με υποψήφιο τον Ραχόι, επέστρεψε στην αντιπολίτευση, με 148 βουλευτές. Το 2008, ο Ραχόι έχασε πάλι, αλλά με 154 έδρες. Το 2011 ο Ραχόι απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των 186 βουλευτών. Η πλειοψηφία αυτή μειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, σε 123 βουλευτές. Στις τελευταίες εκλογές, στις 26 Ιούνη 2016, το Λαϊκό Κόμμα αναδείχτηκε πρώτο με 33,03 % των ψήφων και συνολικά 137 έδρες.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές, ανήλθε στο 75,41%, αυξημένο κατά σχεδόν 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr