Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γκρίνιες και εσωκομματικά ... μαχαιρώματα φέρνει η επερχόμενη ήττα ΣΥΡΙΖΑ

Γκρίνιες και εσωκομματικά … μαχαιρώματα φέρνει η επερχόμενη ήττα ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτές αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης παρακολουθούν τις εναγώνιες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει το... παιχνίδι των εκλογών τάζοντας τα πάντα σε ομάδες ψηφοφόρων τις οποίες είχε φροντίσει να «ματώσει οικονομικά» προκειμένου να δημιουργηθούν τα υπέρογκα πλεονάσματα

Εσωκομματικούς τριγμούς και αναταράξεις στο κυβερνών κόμμα προκαλεί η δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ  καθώς ακόμη και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι η επερχόμενη ήττα στις εκλογές της 26ης Μαΐου, θα σημάνει την αρχή του τέλους για την επανεκλογή τους στις εθνικές εκλογές, είτε αυτές γίνουν το Φθινόπωρο είτε εντός του Ιουνίου.

Βουλευτές αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης παρακολουθούν τις εναγώνιες προσπάθειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει το… παιχνίδι των εκλογών τάζοντας τα πάντα σε ομάδες ψηφοφόρων τις οποίες είχε φροντίσει να «ματώσει οικονομικά» προκειμένου να δημιουργηθούν τα υπέρογκα πλεονάσματα.

Ωστόσο, όσο βλέπουν να παραμένει καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις των δημοσκοπήσεων, αρχίζουν να σκέφτονται την επόμενη ημέρα, δηλαδή τις εθνικές εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής του δύναμης.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας εσωκομματικός παρασκηνιακός «πόλεμος» στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν χαίρονται με την επιχείρηση «πασοκοποίησης» και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας αφενός ότι με αυτόν τον τρόπο το κόμμα χάνει τα ερείσματα που είχε σε αριστερούς ψηφοφόρους αλλά και τη φυσιογνωμία του και αφετέρου, επειδή μειώνονται οι πιθανότητες που θα έχουν αρκετοί νυν βουλευτές να επανεκλεγούν.

Η ομάδα των 53+ ρίχνει κατά διαστήματα προειδοποιητικά «πυρά» για την πορεία της κυβέρνησης και του κόμματος σε κρίσιμα ζητήματα ενώ άλλη μία σύγκρουση είναι σε εξέλιξη μεταξύ των εκσυγχρονιστών της «Γέφυρας» και της πολιτικής κίνησης «Πράττω» που ηγείται ο Νίκος Κοτζιάς.

Η μάχη της κάλπης

Μία βαριά ήττα στις επικείμενες ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα προκαλέσει περαιτέρω «γκρίνια» σε βουλευτές και υπουργούς που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα «μάχη» για την ανάκαμψη του κόμματος. Η γκρίνια για ένα κακό αποτέλεσμα, για μία «μη διαχειρίσιμη ήττα» θα φέρει στο προσκήνιο τον εσωκομματικό πόλεμο που μαίνεται ενόψει των εθνικών εκλογών.

Ειδικότερα, στις εκλογές αναμένεται να συμμετάσχει ένας ικανός αριθμός νέων υποψηφίων, πολλοί εκ των οποίων δεν θα έχουν άμεση σχέση με το κυβερνών κόμμα. Είτε αυτοί θα προέρχονται από όμορους πολιτικούς χώρους είτε από τα… ορφανά της Κεντροαριστεράς θα δημιουργηθεί ένας άτυπος «εμφύλιος» εντός του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη μάχη στις εκλογικές περιφέρειες.

Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, τότε η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβερνητικής «Βαβέλ» των 145 βουλευτών πιθανότητα θα πέσει στο μισό. Από τους 70 με 75 βουλευτές που θα προκύψουν, οι μισοί εκτιμάται ότι θα είναι νέα μέλη, είτε από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τους συνοδοιπόρους στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας, ως επί το πλείστον πασοκογενείς.

Ποιοι κατεβαίνουν πού

Πολλές συγκρούσεις, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής»,  έχουν ως υπόβαθρο την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, καθώς στις εκλογές θα συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών που προέρχονται από το ΠαΣοΚ (π.χ. Θάνος Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας, Χρήστος Κοκκινοβασίλης κ.ά.), εξέλιξη αρνητική για πολλούς Συριζαίους.

Παράλληλα, στη μάχη της κάλπης θα ριχτεί ένας μεγάλος αριθμός νέων στελεχών καθώς επιθυμία του Πρωθυπουργού είναι να ανανεωθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος θα δώσει τη μάχη των εκλογών από εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας ενώ υποψήφιοι στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Ν. Παππάς, ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Ζαχαριάδης, Σβίγκου και Κρέτσος στο βόρειο τομέα της Β΄ Αθήνας

Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας υποψηφιότητα θα θέσουν ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, πιθανότατα και ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιος οΓιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του Πρωθυπουργού.

Στην Ξάνθη θα δώσει τη μάχη ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Στην Αρκαδία ο Χρήστος Στάικος, στην Αιτωλοακαρνανία ο 40χρονος Σταύρος Καραγκούνης, διευθυντής του Χρήστου Σπίρτζη.

Στο Επικρατείας ο Δραγασάκης, τι θα γίνει με Κοτζιά

Στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ πιθανότατα και ο Νίκος Κοτζιάς. Στην Α’ Αθηνών θα είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, οι πολιτικές μετοχές του οποίου έχουν ανέβει με τη συνολική του παρουσία, και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης. Στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι η υφυπουργός Θεανώ Φωτίου και ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας. Στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Κυρίτσης κ.ά.

Στον Δυτικό Τομέα της Β’ Αθηνών θα είναι υποψήφιοι ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Πάνος Ρήγας, ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Νίκος Τόσκας κ.ά. Στην Ανατολική Αττική θα είναι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης δεν θα είναι υποψήφιος στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θα είναι ξανά υποψήφιος στο Ρέθυμνο, όπως και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά. Η Ολγα Γεροβασίλη θα δώσει τη μάχη στην Αρτα και στην Α’ Πειραιώς ο Θοδωρής Δρίτσας, ενώ υπάρχει ερωτηματικό με τον Κώστα Δουζίνα και τον Αριστείδη Μπαλτά (βουλευτής Αττικής).

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024