Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε μια νέα κρίση

Γιατί η Ελλάδα είναι ευάλωτη σε μια νέα κρίση

Ειδική μελέτη της UBS : Οι κίνδυνοι για τη ζώνη του ευρώ, η νέα γενιά ηγετών, ο λαϊκισμός και η ύφεση

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2018 το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα στην ΕΕ, το δημόσιο χρέος (181% του ΑΕΠ) και η ρηχή ανάπτυξη καθιστούν την οικονομία της ευάλωτη στον ορατό κίνδυνο επιβράδυνσης της ευρωζώνης, εκτιμά ειδική μελέτη της UBS.

Καθώς το ευρώ γιορτάζει την 20ή επέτειό του, το Brexit, οι αντιπαραθέσεις για το διεθνές εμπόριο και ο δασμολογικός προστατευτισμός, ο λαϊκισμός και η κούρσα διαδοχής εν όψει της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία της ΕΚΤ θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τη Γηραιά Ήπειρο, παρατηρεί έκθεση της ελβετικής τράπεζας.

Η αβεβαιότητα, ο λαϊκισμός και η ύφεση

«Υπάρχει ένα σύννεφο αβεβαιότητας που πλανάται πάνω από τη νομισματική ένωση. Το μέλλον της θα εξαρτηθεί από μια νέα γενιά ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του νέου προέδρου της ΕΚΤ», επισημαίνει ο Mark Haefele, Chief Investment Officer της UBS Global Wealth Management, στο ρεπορτάζ του Τάσου Μαντικίδη στο «Βήμα της Κυριακής».

Παράλληλα ο Ricardo Garcia, επικεφαλής της έρευνας της ελβετικής τράπεζας, εκτιμά ότι «μια περίοδος ύφεσης θα έθετε, δίχως άλλο, σε κίνδυνο τον συνεκτικό χαρακτήρα της ευρωζώνης».

«Ενώ έχουμε την πεποίθηση ότι το ευρώ θα ήταν ικανό να επιβιώσει ακόμα και σε ένα σενάριο δριμείας ύφεσης, οι επενδυτές οφείλουν να συνυπολογίσουν τα μέτρα λιτότητας και τον λαϊκισμό ως εξίσου σημαντικές απειλές» προσθέτει.

Η έξαρση του λαϊκισμού έχει οδηγήσει σε περιόδους ύφεσης κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κίνδυνοι συγκέντρωσης απαντώνται σε μέλη της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, όπου η πίεση της αγοράς και οι υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας πιθανώς να καταλήξουν αναγκαστικά σε άκρως μη δημοφιλείς οικονομικές ρυθμίσεις, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία πιθανόν να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση.

Σε γενικές γραμμές, μια μελλοντική ύφεση θα κατέληγε ενδεχομένως σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την ευρωζώνη, επηρεάζοντας ακόμα και τα πλέον ισχυρά μέλη της.

Οι ιδιαίτερα αρνητικές αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου (Bund) δύνανται να προκαλέσουν δυσκολίες στον γερμανικό τραπεζικό κλάδο, να ωθήσουν τις τιμές των λιανικών καταθέσεων σε αρνητικά πρόσημα, και να ενισχύσουν τη δημοτικότητα λαϊκιστικών κομμάτων, όπως το Alternative for Germany (AfD), δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο τον μελλοντικό σχηματισμό κυβέρνησης για την εξέχουσα οικονομία της Ευρώπης.

Τυχόν εκδήλωση της ύφεσης στην ευρωζώνη θα ενισχύσει πολιτικές προεκτάσεις, καθώς οι λαϊκιστές μπορεί να αποκτήσουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τις αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει η UBS.

Αν οι λαϊκιστές φτάσουν στο επίπεδο της καταστατικής μειοψηφίας του 35%, θα μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση σχετικά με το ευρώ, ενώ οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις θα χάσουν τον έλεγχό τους στο ενιαίο νόμισμα, ενώ σε επίπεδο ESM το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας πέφτει στο 15%.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024