Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κάλπη της οργής

Η κάλπη της οργής

Το άγχος της Δούρου διακατέχει πλέον και τον Τσίπρα - που έναν χρόνο νωρίτερα δεν υπολόγιζε ότι θα μπει μπροστά για να διασωθεί, ακόμη περισσότερο, να αντέξει, η Ρένα

Back to basics, που θα έλεγε και ο Ρικ Πιτίνο αν του ζητούσαν να σχολιάσει όσα διαδραματίζονται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. Και η επιστροφή στα βασικά περνάει από τον κανόνα ότι κρίνονται από την αριθμητική. Οι αριθμοί θα μιλήσουν το βράδυ της 26ης Μαΐου, οι αριθμοί που θα έχει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας στα χέρια του μέσα από τις δημοσκοπήσεις του Χριστόφορου Βερναρδάκη θα καθορίσουν και τις αποφάσεις. Ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός έχει αυτή την ώρα στραμμένο το βλέμμα στον εκλογικό ορίζοντα του φθινοπώρου, υπουργοί, σύμβουλοι και συνεργάτες γνωρίζουν καλά ότι μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου μεσολαβεί ο Ιούνιος.

Εστω κι αν εκκρεμούν τα τυπικά (ανακήρυξη συνδυασμών και υποψηφίων κ.λπ.) για το ραντεβού στις κάλπες του Μαΐου, η προεκλογική εκστρατεία έχει πλέον ξεκινήσει κι επισήμως. Το διαλαλούν οι αρχηγικές περιοδείες και οι πρώτες κομματικές συγκεντρώσεις. Στις συσκέψεις που έχουν προηγηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη καθοριστεί οι στόχοι – και τα οργανωτικά έχει αναλάβει να «τρέξει» ο Πάνος Σκουρλέτης με τη δική του ομάδα στην Κουμουνδούρου. Σχεδόν αναγκαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας τις προσεχείς 25 ημέρες θα γυρίσει όλη τη χώρα – και ό,τι προκύψει.

Ο πρώτος στόχος είναι να αυξηθεί η κομματική συσπείρωση, επιτρέποντας ένα αποτέλεσμα που θα κινηθεί στα όρια μιας διαχειρίσιμης ήττας. Η λέξη «ντέρμπι» που διαβλέπει δημόσια ο Πρωθυπουργός δεν ακούγεται στις κλειστές συσκέψεις. Ο δεύτερος στόχος της πρωθυπουργοκεντρικής προεκλογικής εκστρατείας είναι να μαζευτούν τα συντρίμμια στον Βορρά. Εάν επαληθευθούν οι φόβοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί σε κάποιους νομούς της Μακεδονίας να αγκομαχήσει για να καταγραφεί ως δεύτερο κόμμα, τότε σε πανελλαδικό επίπεδο η ψαλίδα θα κινηθεί όντως σε διψήφια επίπεδα και δεν αφήνει περιθώριο για ελιγμούς. Και ο τρίτος στόχος είναι η στήριξη της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής. Το άγχος της Δούρου διακατέχει πλέον και τον Τσίπρα – που έναν χρόνο νωρίτερα δεν υπολόγιζε ότι θα μπει μπροστά για να διασωθεί, ακόμη περισσότερο, να αντέξει, η Ρένα.

Για τους γνώστες των εσωκομματικών ισορροπιών, ο Τσίπρας θα πάρει στην πλάτη και τη Δούρου, αφού η δική της τύχη κρίνεται καθοριστική και για την τύχη του κόμματος και της κυβέρνησης. Ηταν το μήνυμα που διάβασαν τις προάλλες και πίσω από τις πρωθυπουργικές ενέσεις ηθικού στην εκδήλωση στο ΣΕΦ, που εγκαινίασε τη δική της καμπάνια.

Η Δούρου αποτελεί πλέον ένα στοίχημα για τον Τσίπρα, σχεδόν αναγκαστικά. Το περασμένο καλοκαίρι το Μαξίμου προετοιμαζόταν για αλλαγή φρουράς στην Περιφέρεια Αττικής με έναν νέο υποψήφιο – και η Δούρου ζύγιζε το κλίμα, εντός κι εκτός κόμματος, για μια μετακίνηση προς τον Δήμο Αθηναίων. Το κλίμα στην Περιφέρεια είχε αρχίσει να βαραίνει μετά και τη Μάνδρα και μια υποψηφιότητα στην Αθήνα θα μπορούσε να τονώσει τις πολιτικές και κομματικές μετοχές της. Το Μάτι κατέστρεψε κάθε σχεδιασμό και η Ρένα σχεδόν ξέμεινε στην Περιφέρεια – που, έτσι κι αλλιώς, δύσκολα θα εμφανιζόταν στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος πρόθυμος να διεκδικήσει και να απαλλάξει την περιφερειάρχη από το βάρος.

Αν η Δούρου καταρρεύσει σε μια περιφέρεια όπου ψηφίζουν σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα Ελληνες, στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το παιχνίδι θα έχει τελειώσει σε όλες τις κάλπες και δεν υπάρχει οδός διαφυγής. Η περιφερειάρχης, κατ’ ελάχιστον, πρέπει να βρίσκεται στον δεύτερο γύρο – ο αποκλεισμός από την πρώτη Κυριακή θα σηματοδοτήσει την απόλυτη καταστροφή.

Αν στις 26 Μαΐου οι ψηφοφόροι φτάσουν στις κάλπες με τιμωρητική διάθεση, περισσότερο από κάθε κάλπη η οργή μπορεί να καταγραφεί στην Περιφέρεια Αττικής. Εστω και με χρονοκαθυστέρηση, η Μάνδρα και το Μάτι θα παρασύρουν πρώτα τη Δούρου και ξωπίσω της υποψήφιους ευρωβουλευτές και δημάρχους του ΣΥΡΙΖΑ.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024