Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τιτανικός» οι εκλογές για την κυβέρνηση : Κάτω από 20% το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική

«Τιτανικός» οι εκλογές για την κυβέρνηση : Κάτω από 20% το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική

Έναν μήνα πριν από την κρίσιμη πολλαπλή αναμέτρηση στις κάλπες και η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έχει όλα τα χαρακτηριστικά συνολικής κατάρρευσης.

Έναν μήνα πριν από την κρίσιμη πολλαπλή αναμέτρηση στις κάλπες και η δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει όλα τα χαρακτηριστικά συνολικής κατάρρευσης.

Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει σαφές με κάθε τρόπο (διά ζώσης αλλα και μέσω των μετρήσεων) ότι από την κεντρική Ελλάδα και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει αντιμέτωπος με πανωλεθρία κυρίως εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής στο Μακεδονικό και του τρόπου που χειρίστηκε η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις λαϊκές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τώρα πλέον τα μηνύματα που φθάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Κουμουνδούρου ακόμη και για την πρωτεύουσα είναι πλήρως απογοητευτικά. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα τεσσάρων μετρήσεων που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από 13% έως 17% στην Α’ Αθηνών, στον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα.

Όμως, ακόμη πιο ενοχλητικό για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι το στοιχείο που γκρεμίζει το αφήγημα περί κοινωνικής ευαισθησίας της κυβέρνησης και των μέτρων για τη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων: οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταποντίζεται 21 ολόκληρες μονάδες στις λαϊκές περιοχές του Δυτικού Τομέα της Αττικής.

Από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων προκύπτει ότι η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριζόντια και ότι η ΝΔ όχι μόνο καλύπτει τη διαφορά από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και αποκτά ευρύ προβάδισμα που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φθάσει και σε διψήφιο ποσοστό -καταρρίπτοντας πλήρως τις ελπίδες του πρωθυπουργού για διαχειρίσιμη ήττα. Μάλιστα, σε δήμους όπως το Περιστέρι ή το Αιγάλεω ή η Αγία Βαρβάρα η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη για πρώτη φορά από το 1974!

Ειδικότερα, στην Α’ Αθηνών που ταυτίζεται με τα όρια του Δήμου Αθηναίων η κυβερνητική παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 18,2% από 31,55% που είχε πριν από τέσσερα χρόνια, κάτι που την φέρνει 19 μονάδες πίσω από τη ΝΔ. Αντίστοιχα στους τρεις τομείς που έσπασαν την Β΄Αθηνών, τον Βόρειο, Νότιο και Δυτικό Τομέα τα στοιχεία δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ χαμηλότερα από τις επιδόσεις του 2015 κατά 17,3%, 15,5% και 21,2% αντίστοιχα.

Αλλά και σε επίπεδο Επικράτειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα, από το 42,57% που είχε το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη μισή εκλογική του δύναμη υποχωρώντας στο 21,4%.

Αν τα στοιχεία ένα μήνα πριν από τις εκλογές δείχνουν την κυβερνητική παράταξη να χάνει 1 στους 2 ψηφοφόρους της στο σύνολο της Επικράτειας τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που από «ατού» μετατρέπεται σε «νεκροθάφτη» -με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στην εκλογοαπολογιστική συζήτηση που θα ανοίξει στο εσωτερικό του κόμματος…

Το σενάριο της «μικρής διαφοράς»

Είναι προφανές ότι οι μετρήσεις δίνουν μια άλλη εικόνα από εκείνη που επιχειρεί να διαμορφώσει το Μέγαρο Μαξίμου για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης κυρίως -τόσο εσωτερικής όσο είναι το κόμμα και τα στελέχη του.

Οι διαρροές για τα εκλογικά σχέδια του πρωθυπουργού ανέφεραν τα προηγούμενα 24ωρα ότι εάν η διαφορά με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι μικρή, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει με πρόωρες κάλπες τον Ιούνιο και έδιναν ως πιθανότερες ημερομηνίες την 16η ή την 23η του μηνός. Και με τον όρο «μικρή διαφορά», το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού αναφέρεται περίπου στις 4 μονάδες.

Συγκεκριμένα, επισήμαιναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντέξει πολιτικά μια διαφορά πάνω από 7 μονάδες, σε συνδυασμό και με τις επιδόσεις που θα καταγραφούν στους τρεις μεγάλους δήμους και περιφέρειες. Αλλά και ότι μια διαφορά κάτω από 6 μονάδες θα αποτελέσει ήττα για την ΝΔ, που έχει δώσει χαρακτηριστικά εθνικής αναμέτρησης και δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική στις ευρωεκλογές.

Έτσι, σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό, μια μικρή νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, με 4 μονάδες διαφορά, όχι απλώς είναι διαχειρίσιμη για τον Αλέξη Τσίπρα αλλά αποτελεί και το πιο θετικό σενάριο στο οποίο θα μπορούσε να ελπίσει. Η ψήφος διαμαρτυρίας θα έχει ήδη εκφραστεί, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να πει ότι «έλαβε το μήνυμα της κάλπης» και να προσφύγει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να ανατρέψει το αποτέλεσμα υπέρ του.

Κατά το ίδιο σενάριο, στην περίπτωση μεγαλύτερης διαφοράς, ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να εξαντλήσει την θητεία του, με ορίζοντα τον Οκτώβριο, ποντάροντας στο αποτέλεσμα που θα έχει η παροχολογία. Ήδη η κυβέρνηση έχει αρχίζει να τάζει επιδόματα, προσλήψεις, φοροελαφρύνσεις και σειρά κοινωνικών μέτρων, στοχεύοντας σε μια καλύτερη εκλογική επίδοση.

Αυτό που δείχνει να ξεχνάει η κυβέρνηση είναι ότι οι παροχές προέρχονται από το υπέρογκο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιούργησε με την αφαίμαξη -κυρίως της μεσαίας τάξης, την οποία έχει οριστικά χάσει. Και την ίδια ώρα, από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκύπτει το νέο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου: η επιδοματική πολιτική Τσίπρα – Τσακαλώτου δεν είναι αρκετή για να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε τα λαϊκά στρώματα.

Κοντολογίς, επίκειται εκλογική συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η οποία δεν μπορεί να ανατραπεί ούτε από τον «άχαστο» Τσίπρα, ούτε από την παροχολογία, ούτε από την σκανδαλολογία – λασπολογία.

Και αυτό που θα μείνει ως επίγευση, είναι ότι η πρώτη φορά Αριστερά με υποθέσεις όπως ο «Μανόλο του Παππά» και η επίθεση Πολάκη στον Κυμπουρόπουλο καταρράκωσε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς· με τον λαϊκισμό και τα ψέματα αυτο-υπονομεύτηκε και με επιλογές τύπου Συμφωνία των Πρεσπών οδηγήθηκε από μόνη της σε πολιτική παρένθεση.

Sports in

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος νικητής (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν κορυφαίος ως παίκτης. Και ήδη σε 1,5 χρόνο έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα ως προπονητής, καταρρίπτοντας έναν πολύ ιδιαίτερο... μύθο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024