Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας από Πεκίνο: Γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή η Ελλάδα

Τσίπρας από Πεκίνο: Γέφυρα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή η Ελλάδα

«Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα που θα αφορά το μέλλον, αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού.

Στον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης παγκόσμιας εμβέλειας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο του 2ου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός πήρε πρώτος τον λόγο στην Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο του φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο.

«Για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο, αλλά μια γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα και μία πρωτοβουλία με εξαιρετικά σημαντική στόχευση που θα αφορά το μέλλον αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν».

«Σήμερα, με σύγχρονους όρους πρέπει πάλι να δουλέψουμε για την ανάπτυξη του ειρηνικού νήματος, με σύγχρονους όρους, που σημαίνει με όρους παγκόσμιου διαδρόμου διασυνδεσιμότητας. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πρωτοβουλία οδηγεί σε ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, και στην αναβάθμιση των μεταφορών, της ενέργειας και της καινοτομίας.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και συνεχάρη την Κίνα, που γιορτάζει φέτος τα 70 της χρόνια και «τη συνέχιση του κινεζικού ονείρου».

O Aλέξης Τσίπρας είχε επαφές με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Σήμερα υπογράφηκε  και το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.  Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού υπερυπουργείου για την οικονομική ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024