Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια - Η αποχή και η στάση των Αλβανών τα «κλειδιά» για τον β΄ γύρο

Προεδρικές εκλογές στα Σκόπια – Η αποχή και η στάση των Αλβανών τα «κλειδιά» για τον β΄ γύρο

Στο β΄ γύρο των εκλογών, στις 5 Μαϊου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ποιος θα είναι νέος Πρόεδρος στη Βόρεια Μακεδονία καθώς στη χθεσινή αναμέτρηση ισοψήφησαν ο «εκλεκτός» του Ζόραν Ζάεφ Στέβο Πεντάροφσκι με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα από το κόμμα του VMRO-DPMNE

Στο β΄ γύρο των εκλογών, στις 5 Μαϊου θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για το ποιος θα είναι νέος Πρόεδρος στη Βόρεια Μακεδονία καθώς στη χθεσινή αναμέτρηση των τριών υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών, ισοψήφησαν ο «εκλεκτός» του Ζόραν Ζάεφ Στέβο Πεντάροφσκι με την Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα από το κόμμα του VMRO-DPMNE.

Ωστόσο, ο μεγάλος πρωταγωνιστής των χθεσινών εκλογών δεν ήταν άλλος από την αποχή. Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων  γύρισαν την πλάτη στους υποψηφίους των Προεδρικών εκλογών, στέλνοντας έτσι τα δικά τους μηνύματα. Το ποσοστό της συμμετοχής μετά βίας έφτασε το 41,78% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του β΄ γύρου, προκειμένου αυτές να θεωρηθούν έγκυρες, θα πρέπει η συμμετοχή να ξεπεράσει το 40%, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα και την τακτική που μπορεί να ακολουθήσει το κόμμα του VMRO φαντάζει αμφίβολη.

Μάχη για δύο

Ο Στέβο Πεντάροφσκι στις χθεσινή εκλογική αναμέτρηση συγκέντρωσε ποσοστό 42,84% (323.333 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα απέσπασε το 42,24% (318.811 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») λαμβάνει ποσοστό 10,58% (79.812 ψήφους).

Το ποσοστό της συμμετοχής που καταγράφηκε χθες, ήταν το χαμηλότερο όλων των εποχών, εξέλιξη που προβληματίζει τους δύο υποψηφίους για την Προεδρία της χώρας. Ο Ζόραν Ζάεφ μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών είδε τον υποψήφιό του να παίρνει ισχνό προβάδισμα στη μάχη για την Προεδρία έναντι αυτής του VMRO και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στα δύο κόμματα των Αλβανών τα οποία θα είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων.

Τα «παιχνίδια» στον β΄ γύρο

Ουδείς στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι στις 5 Μαϊου θα υπάρξει νέος Πρόεδρος. Η απογοήτευση που υπάρχει από τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων η οποία αποτυπώθηκε στις χθεσινές εκλογές με το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής είναι πιθανό να μη «δώσει» αποτέλεσμα στις 5 Μαϊου. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO – DPMNE ίσως σταθμίσει τα δεδομένα και προχωρήσει σε μποϊκοτάζ του β΄ γύρου, ώστε να καταστούν οι εκλογές άκυρες.

Σε αυτή την περίπτωση  θα νέες εκλογές  σε έξι μήνες.

Ανησυχία  Ζάεφ για την επόμενη μέρα

Το πρώτο τεστ για την κυβέρνηση Ζάεφ και τον «εκλεκτό» της δεν ήταν θετικό στο βαθμό που θα το ήθελαν, καθώς η ισοψηφία με την υποψήφια του VMRO δείχνει αυτό που γνωρίζαμε από πριν. Ότι οι πολίτες της γειτονικής χώρας παραμένουν διχασμένοι με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ συνεχάρη τον Στέβο Πεντάροφσκι για την επικράτησή του, έστω με μικρή διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς – όπως υποστήριξε – ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.

Στον αντίποδα, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024