Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωψηφοδέλτιο - «Βαβέλ»: «Άρωμα» lifestyle, λαϊκή Δεξιά και... επαγγελματίες αριστεροί

Ευρωψηφοδέλτιο – «Βαβέλ»: «Άρωμα» lifestyle, λαϊκή Δεξιά και… επαγγελματίες αριστεροί

Η περίφημη... πλατιά διεύρυνση του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να «περπάτησε» όπως θα ήθελε, καθώς ανάμεσα στα 42 ονόματα που είναι ήδη γνωστά και θα παρουσιαστούν επισήμως σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει κάποια εμβληματική προσωπικότητα η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της συντήρησης που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός

Η εικόνα μίας «Βαβέλ» στην οποία έχουν χωρέσει εκπρόσωποι της λαϊκής Δεξιάς, τραγουδιστές, ηθοποιοί, εκπρόσωποι της… επαράτου διαπλοκής της χώρας και συμπαθούντες προς τη «17Ν» αποτυπώνεται στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσιάζεται σήμερα, στις 7 το απόγευμα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η περίφημη… πλατιά διεύρυνση του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να «περπάτησε» όπως θα ήθελε, καθώς ανάμεσα στα 42 ονόματα που είναι ήδη γνωστά και θα παρουσιαστούν επισήμως σήμερα το απόγευμα δεν υπάρχει κάποια εμβληματική προσωπικότητα η οποία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της συντήρησης που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός.

Ούτε καν ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ή όμορου πολιτικού χώρου δεν είπε το «ναι» για να εκτεθεί σε ένα ψηφοδέλτιο που ενδεχομένως να καταγράψει μεγάλη ήττα.

Ο κ. Τσίπρας αφού απηύθυνε κάλεσμα προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις , ανταποκρίθηκαν σε αυτό μόνο μία σειρά στελεχών από την Κεντροαριστερά τα οποία βρισκόντουσαν εδώ και καιρό στο… πολιτικό περιθώριο, όπως οι Ραγκούσης, Μπίστης και Τζουμάκας. Ο κ. Τσίπρας, μετά και τις ευγενικές αρνήσεις από πρωτοκλασάτους υπουργούς να ενισχύσουν το ευρωψηφοδέλτιο, αναγκάστηκε να συμπεριλάβει σε αυτό πολιτικούς που στο πρόσφατο παρελθόν βρίσκονταν στην αντίπερα όχθη, όπως την Έλενα Κουντουρά αλλά και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος πρόσφατα φωτογραφήθηκε με τον μισαλλόδοξο μητροπολίτη Καλαβρύτων προκαλώντας σάλο ακόμη και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, συμπεριέλαβε αναγνωρίσιμες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο οι οποίες δεν είχαν κανένα απολύτως παρελθόν με το χώρο της Αριστεράς αλλά ενδεχομένως θα μπορούσαν να φέρουν ψήφους και να δώσουν ώθηση στο κυβερνών κόμμα το οποίο  – βάσει των δημοσκοπήσεων – βρίσκεται σε καθίζηση και κινδυνεύει με πανωλεθρία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ευρωψηφοδέλτιο «κοσμούν» τα ονόματα της Ραλλίας Χρηστίδου, του Αλέξη Γεωργούλη και του λυράρη Ρος Ντέιλι. Συμπαθείς όλοι τους αλλά ενταγμένοι σε μια γενικότερη στρατηγική προσέλκυσης ψηφοφόρων λόγω της λάμψης των υποψήφιων ή επειδή σε κάποια στιγμή της ζωής τους είπαν μια καλή κουβέτα για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την αριστερά.

Για να κρατηθούν όμως οι ισορροπίες και να μην είναι παραπονεμένοι και οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε θέση και ο δημοσιογράφος Πάνος Λάμπρου ο οποίος στο παρελθόν υπήρξε μάρτυρας υπεράσπισης του μέλους της 17Ν Ηρακλή Κωστάρη. Τότε μάλιστα, για να δικαιολογήσει αυτή την κίνηση είχε αναφερθεί στη γνωριμία του με τον Κωστάρη από το αριστερό κίνημα σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει αν ο κατηγορούμενος είχε ή όχι σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες της »17Ν», αλλά εκτίμησε πως η εμπλοκή Κωστάρη σχετιζόταν με την προσπάθεια εμπλοκής του Γιάννη Σερίφη.

Σεβαστό βεβαίως να υπερασπίζεται όποιον θέλει ή να συνομιλεί με όποιον φυλακισμένο επιθυμεί. Ομως, η επιλογή του για το ευρωψηφοδέλτιο είναι πράγματι ένα «βαράκι» στην αριστερή πλευρά της ζυγαριάς η οποία…. μπάταρε επικίνδυνα προς τα δεξιά.

Οι δημοσιογράφοι, οι πανεπιστημιακοί και οι ολυμπιονίκες

Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξασφάλισε μία θέση και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης, αριστερός γυρολόγος των καναλιών ο οποίος χαρακτήριζε εκβιαστές τεχνικούς ραδιοφωνικού σταθμού οι οποίοι ήθελαν να προχωρήσουν σε απεργία επειδή ήταν απλήρωτοι. Και που τώρα αναζητά «κομμουνιστικά» πιστοποιητικά για τα φρονήματά του.

Η ανθρωπογεωγραφία του ευρωψηφοδελτίου συμπληρώνεται ακόμη από τον ολυμπιονίκη Αλέξανδρο Νικολαϊδη, τον Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Σπουρδαλάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας και γιο του Νίκου Πλουμπίδη, Δημήτρη Πλουμπίδη, τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη και την ερευνήτρια της NASA από το Columbia, Νατάσα Ρωμανού.

Ξεχωριστή θέση στο ευρωψηφοδέλτιο έχει ο σκηνοθέτης – ακτιβιστής ΑΜΕΑ Αντώνης Ρέλλας, το στέλεχος του αναπηρικού κινήματος Γιώργος Χρηστάκης καθώς και η Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς η οποία απευθύνεται σε μια άλλη εποχή και σίγουρα δεν έχει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ πάντως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την υποψηφιότητα της Μυρσίνης Λοϊζου που εξελίχθηκε σε φιάσκο. Οι αποκαλύψεις ότι λάμβανε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της  επί 5,5 χρόνια, «πλήγωσαν» για μία ακόμη φορά το ηθικό προφίλ της πρώτης φοράς Αριστερά και ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να αποσύρει την υποψηφιότητα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, το ψηφοδέλτιο αποπνέει κλίμα ηττοπάθειας αλλά και μιας στρατηγικής ενδεχομένως από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Οσοι ακούστηκε ότι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον… ευρωπαϊκό αγώνα, έμειναν στον πάγκο ως «χρυσές» εφεδρείες για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ετσι, Αχτσιόγλου, Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, κ.λπ. που ακούστηκαν ότι θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο, τελικά καλούνται να πιουν το πικρό ποτήρι της προεκλογικής εκστρατείας για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Σήμερα είναι δεδομένο ότι ο Τσίπρας και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου έχουν ετοιμάσει μια ακόμη φιέστα. Θέλοντας να καλύψουν τις αστοχίες τους, το σκηνικό κατάρρευσης που βλέπουν να δημιουργείται και την αδυναμία να «γυρίσουν το παιχνίδι», δεν τους απομένει τίποτε άλλο παρά μόνον η λάσπη.

Ο διχαστικός λόγος, η πολιτική αήθεια και κυρίως η στοχοποίηση των αντιπάλων είναι το τελευταίο όπλο τους στο δρόμο προς τις κάλπες. Και αυτό το όπλο θα τραβήξει πάλι σήμερα ο πρωθυπουργός ως τελευταία ευκαιρία να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Δείτε τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

  1. Αγγέλη Ελευθερία, Συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
  2. Αγτζίδης Βλάσης, ιστορικός του Ποντιακού και μικρασιατικού  Ελληνισμού
  3. Αρβανίτης Κώστας, δημοσιογράφος
  4. Αρσένη Ευγενία (Τζένη), Σκηνοθέτις – Θεατρολόγος,  Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
  5. Βαλντέν Σωτήρης,  πανεπιστημιακός, τ. στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέλος της Κίνησης «Γέφυρα»
  6. Γεωργούλης Αλέξης, ηθοποιός
  7. Γραικός Νίκος, Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία
  8. Δανέλλης Σπύρος, Βουλευτής Ηρακλείου
  9. Δουλουμπέκης Θοδωρής, πολιτικός μηχανικός,επικεφαλής ακτιβιστικής κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών
  10. Θεοφιλάτος Μάριος, μουσικός, Γραμματεία Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
  11. Καλπάκης Στέργιος, Εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
  12. Καστελίνα Λουτσιάνα, ιστορικό στέλεχος της ευρωπαϊκής Αριστεράς
  13. Κόκκαλης Πέτρος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά
  14. Κονιόρδου Λυδία, ηθοποιός, πρώην Υπουργός Πολιτισμού
  15. Κοντούλη Ιωάννα, οικολογικό κίνημα
  16. Κούλογλου Στέλιος, ευρωβουλευτής
  17. Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής
  18. Κουντουρά Έλενα, Υπουργός, Βουλευτής Α’ Αθήνας
  19. Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτής
  20. Λαζαροπούλου Γιώτα, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata
  21. Λάμπρου Πάνος, δημοσιογράφος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ
  22. Μάλαμα Κυριακή, σκηνοθέτης
  23. Μουζάλας Γιάννης, πρώην υπουργός
  24. Μουσταφά Οφούκ, δικηγόρος, μέλος μουσουλμανικής μειονότητας
  25. Μουχαμέντι Γιόνους, Πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων
  26. Μπελιά Στέλλα, εκπαιδευτικός, πρόεδρος  ΜΚΟ «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο», ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος
  27. Νάσση Όλγα, Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας
  28. Νικολαΐδης Αλέξανδρος, Ολυμπιονίκης TAE KWON DO
  29. Ντέιλι Ρος, μουσικός
  30. Παπαδημούλης Δημήτρης, ευρωβουλευτής
  31. Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικός, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών
  32. Πελεγρίνης Θεοδόσης, πρώην υφυπουργός, πρώην Πρύτανης ΕΚΠΑ
  33. Πετρόπουλος Γιώργος, αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
  34. Πλουμπίδης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας
  35. Ρέλλας Αντώνης, σκηνοθέτης, ακτιβιστής ΑΜΕΑ
  36. Ρωμανού Νατάσα, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia & Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA
  37. Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός
  38. Σπουρδαλάκης Μιχάλης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
  39. Τζαμπάζη Μαρία, Μέλος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ
  40. Τσιόγκας Βλάσης, συνδικαλιστής αγροτικού κινήματος
  41. Χρηστάκης Γιώργος, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co
  42. Χρηστίδου Ραλλία, τραγουδίστρια

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024