Ασκείται δίωξη για την απευθείας ανάθεση του συνεδρίου eHealth Forum 2014 και ορίστηκε -πρωτοφανώς- δίκη τον Ιούνιο προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά κίνητρα της κυβέρνησης

Νέο χτύπημα κατά του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, μέσω της συζύγου του, αλλά και του Κινήματος Αλλαγής, αποτελεί η άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Λίνα Νικολοπούλου. Η υπόθεση αφορά στο συνέδριο eHealth Forum 2014 που ανέλαβε να οργανώσει η εταιρεία της κ. Νικολοπούλου, MINDWORK. Παρά το γεγονός το συνέδριο εκτελέστηκε χωρίς το ελληνικό δημόσιο να βάλει ούτε ένα ευρώ, ούτε βεβαίως υπήρξαν κοινοτικοί πόροι, αλλά έγινε με χορηγίες ιδιωτών, ο εισαγγελέας είχε άλλη άποψη. Ασκησε δίωξη για ηθική αυτουργία στην κ. Νικολοπούλου και μάλιστα ορίστηκε σε χρόνο – ρεκόρ δικάσιμος για τον Ιούνιο, προφανώς γιατί κάτι τέτοιο εξυπηρετεί προεκλογικούς σκοπούς.

Στην σύζυγο του κ. Στουρνάρα χρεώνεται επί της ουσίας ότι έπεισε την τότε γενική γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία μόλις παρουσιάστηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, να δώσει το συγκεκριμένο συνέδριο στην εταιρεία της. Μάλιστα η κ. Νικολοπούλου ουσιαστικά κατηγορείται σύμφωνα με το δικόγραφο ότι με «πειθώ, προτροπές και φορτικότητα» έπεισε την κ. Παπανικολάου.

Χωρίς δηλαδή να υπάρχει άλλο στοιχείο σε βάρος της ασκείται ποινική δίωξη και ξεκινά δικαστήριο εξπρές, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση προκειμένου να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή βάζοντας στο στόχαστρο τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Χρεώνεται επίσης στην κ. Νικολοπούλου ότι πήρε με απευθείας ανάθεση το συγκεκριμένο συνέδριο, παραβλέποντας ωστόσο ο δικαστής ότι υπάρχει νόμος που προβλέπει τις κατ’ επείγουσες διαδικασίες όταν πρόκειται για διοργανώσεις κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

Στην ποινική δίωξη αναφέρεται ότι η αμοιβή για τις παρασχεθείσες συμβουλευτικές υπηρεσίες ήταν 315.609 ευρώ και τονίζεται: «προέβην δε στη συγκεκριμένη πράξη εμφορούμενη από τον ίδιο διαρκή σκοπό και ενιαίο δόλο τελέσεως (ήτοι γνώση και θέληση) να επιφέρει το επελθόν από την προπεριγεγραμμένη συμπεριφορά αξιόποινο αποτέλεσμα, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του δημοσίου λογιστικού και τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού».

Είναι προφανές ότι με αυτή τη δίωξη, που γίνεται αμέσως μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento, επιχειρείται να πληγεί ο αιώνιος «εχθρός» της κυβέρνησης, ο κεντρικός τραπεζίτης, αλλά και το Κίνημα Αλλαγής που δεν υπέκυψε στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην Προοδευτική Συμμαχία. Διότι μπαίνει στο κάδρο και η υποψήφια ευρωβουλευτής, κ. Χρ. Παπανικολάου.

Η απάντηση

Σε πρόσφατη απάντησή της σε δημοσιεύματα, ωστόσο, η κ. Νικολοπούλου είχε αναφέρει:

1. Στο Πόρισμα της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης για το συνέδριο eHealth Forum 2014 δεν μπορεί να αναφέρεται οποιαδήποτε παρανομία. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η εταιρεία μου έχει υποστεί εξονυχιστικούς ελέγχους τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από τα γνωστά γεγονότα του Σεπτεμβρίου 2016, και για το συγκεκριμένο έργο, και ουδέν προέκυψε. Απολύτως τίποτα!
2. Το συγκεκριμένο συνέδριο eHealth Forum 2014 ανατέθηκε στην εταιρεία μου κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2014. Με βάση το Ν. 4148/2013, άρθρο 5, μπορεί κατ’ εξαίρεση να γίνονται απευθείας αναθέσεις για λόγους κατεπείγοντος κατά τη διάρκεια της Προεδρίας. Το κατεπείγον στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ότι οι προδιαγραφές του έργου εγκρίθηκαν από το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 πολύ αργά, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την ανάθεση του συνεδρίου και τη διεξαγωγή του εντός του χρονικού πλαισίου της Ελληνικής Προεδρίας.
3. Η εταιρεία μου MINDWORK δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Αντίθετα έδωσε στο ελληνικό δημόσιο έσοδα από ΦΠΑ περίπου 130.000€ και δημιούργησε μεγάλο άυλο όφελος για τη χώρα. Το συνέδριο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου κυρίως από εγγραφές και ιδιωτικές χορηγίες (περίπου 400.000€) και το κοινοτικό πρόγραμμα HORIZON 2020 (300.000€). Οι χορηγίες εξασφαλίστηκαν αποκλειστικά από την εταιρεία μου, η οποία ανέλαβε σημαντικό οικονομικό ρίσκο με τη σύμβαση που υπέγραψε αν δεν εξασφάλιζε τις χορηγίες για την κάλυψη του προϋπολογισμού του συνεδρίου.
4. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αναγνωρίστηκε από την αρμόδια διεύθυνση DG CONNECT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συγχαρητήρια επιστολή που είναι διαθέσιμη και περιλαμβάνεται στον απολογισμό του έργου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr