Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές συνέδριο για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό

Διεθνές συνέδριο για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό

Οι εισηγήσεις των ομιλητών εστίασαν μεταξύ άλλων στις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού ο οποίος είναι υπαρκτός σε όλο το φάσμα της Ελληνικής κοινωνίας

Ο Απρίλιος έχει καθιερωθεί πλέον διεθνώς ως ο μήνας προώθησης του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού (HFLI-Hellenic Financial Literacy Institute) πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή χρονιά, το διεθνές συνέδριό του την Πέμπτη 18 Απριλίου, στο Χρηματιστήριο  Αθηνών, το οποίο και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου  Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών εστίασαν μεταξύ άλλων στις αναγκαίες δράσεις για την αντιμετώπιση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού ο οποίος είναι υπαρκτός σε όλο το φάσμα της Ελληνικής κοινωνίας όπως, στην υπερχρέωση των νοικοκυριών , στην μείωση του gender gap μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών  δράσεων, στον  αλφαβητισμό ασφάλισης υγείας, στον αναλφαβητισμό των εφήβων, στις εθνικές στρατηγικές για τη χρηματοοικονομική εκπαίδευση  καθώς και στις αναγκαίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), περιέγραψε με στοιχεία την επίδραση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού στην υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών και ανέπτυξε τις πολύπλευρες δράσεις της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που υλοποιεί σε ολόκληρη  την χώρα.

Ο κ. Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤERAMERICAN -η οποία ήταν και χορηγός του Συνεδρίου- ανέπτυξε με στοιχεία μελετών την σημαντικότητα του αλφαβητισμού ασφάλισης υγείας τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα περιέγραψε τις δράσεις που έχει αναλάβει η INTERAMERICAN για την καταπολέμηση του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού, τόσο στον τομέα της έρευνας με το Interamerican Research Center όσο και στον τομέα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης  των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού.

Η Βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, εστίασε στην χρησιμότητα του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού ως εργαλείου για την μείωση του gendergap όχι μόνο σε επίπεδο οικογένειας αλλά και στον επαγγελματικό και πολιτικό στίβο .  . Αναφέρθηκε στις συνέπειες του φαινομένου , ενώ  ανέπτυξε συγκεκριμένες προτάσεις στρατηγικής για την μείωση του gendergap.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Κύπρου κ. Ανδρέου, παρουσίασε την έρευνα που διεξήγαγε με στόχο τη μέτρηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων στην Κύπρο σε βασικές χρηματοοικονομικές έννοιεςαλλά και στην Ηλεκτρονική Τραπεζική.

Η Βάσια Τζώρα, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά και επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα  αποτελέσματα πρωτότυπης πανελλήνιας έρευνας του Ινστιτούτου  Αλφαβητισμού για τον Χρηματοοικονομικό Αναλφαβητισμό που αφορούν σε ένα εντυπωσιακό δείγμα 3000 μαθητών καθώς και προτάσεις εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμησή του.

Ο Γεώργιος Πάνος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στη Σχολή Διοίκησης Adam Smith του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, παρουσίασε τα ευρήματα της πρωτότυπης μελέτης του, σχετικά με την σχέση του Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού με τα  Κρυπτονομίσματα & την Χρηματοοικονομική Τεχνολογία.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νικόλαος Φίλιππας, παρουσίασε  τις δράσεις και τα επιτεύγματα του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού την τελευταία διετία. Συνολικά τις δράσεις του Ινστιτούτου παρακολούθησαν πάνω από 1000 μαθητές απόo 15 σχολεία και 1500 φοιτητές από 5 πανεπιστήμια, σε ολόκληρη τη χώρα. Τέλος, περιέγραψε τους στόχους του Ινστιτούτου για το 2019 με απώτερο σκοπό την δημιουργία μιας γενιάς χρηματοοικονομικά ενήμερων και υπεύθυνων πολιτών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Βασίλης Γκόβαρης Επιτελικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, Καθηγητής Άγγελος Κόττιος. Το συντονισμό του Συνεδρίου είχε η δημοσιογράφος Σοφία Ροδοπούλου.

Μετά το πέρας του συνεδρίου Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού Ν. Φίλιππας,χτύπησε το παραδοσιακό καμπανάκι λήξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024