Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας γι' αυτό και ανεβάζει τους τόνους. Νομίζει ότι απευθύνεται σε Λωτοφάγους επιτίθεται κατά πάντων, μη μπορώντας να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την αριστερή διαπλοκή και το τέλος του ηθικού πλεονεκτήματος

Σε περιδίνηση βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος ανέλαβε κι επίσημα επικεφαλής της επιχείρησης λάσπης κατά πάντων, σε μια προσπάθεια να φτιάξει ένα αφήγημα με το οποίο θα πάει στις εκλογές.

Ο άνθρωπος της διαπλοκής, που ο ίδιος και οι πιο στενοί του συνεργάτες, είχαν και έχουν μυστικά και φανερά «νταραβέρια» με επιχειρηματίες, προσπαθεί τώρα να μας κάνει να ξεχάσουμε όλη την προηγούμενη τετραετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι φανερό ότι χτίζει μια εικονική πραγματικότητα για να ξεγελάσει για άλλη μια φορά τους ψηφοφόρους. Λησμονεί ότι αυτός υπέγραψε το πιο σκληρό μνημόνιο που εφαρμόστηκε ποτέ, ότι ο ίδιος ήρθε συνομολόγησε την παράδοση άνευ όρων της χώρας στους δανειστές που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι να κάνουν.

Κάνει ότι δεν γνωρίζει για τα νταραβέρια του Νίκου Παππά, για τον Μανώλη Πετσίτη, για τις σχέσεις με τις off shore, αλλά και για τις χαριστικές ρυθμίσεις στον Λαυρεντιάδη, στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ, στις διαγραφές προστίμων εκατομμυρίων..

Ξεχνά ακόμη και την προσπάθεια άλωσης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, στις κρυφές συμφωνίες με παλαιούς και νεόκοπους εκδότες και καναλάρχες, στην κρυφή και φανερή οικονομική κι όχι μόνο βοήθεια από τα «τζάκια» που τώρα κατηγορεί.

Οι ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα είναι φανερό ότι γράφονται για να ακούγονται από… Λωτοφάγους, όπως θέλουν τα υπόγεια του Μαξίμου να πιστεύουν ότι είναι οι πολίτες. Ρίχνουν χολή σε όποιον τολμά να μην πάει με τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιούν όποιον έχει το θάρρος να ασκεί κριτική για το σκάνδαλο με τον Πετσίτη, για τα ταξιδάκια του Παππά στην Καραϊβική, για τις ύποπτες σχέσεις με το καθεστώς Μαδούρο, για το ξεπούλημα της Μακεδονίας.

Είναι φανερό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η ήττα που έρχεται είναι πολύ βαριά και το ξέρουν γι’ αυτό και βγάζουν στο τραπέζι τα… εξάσφαιρα.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η πίεση που δέχεται ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα έντονη. Αυτό αποτυπώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αρκετές από τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά και από τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπου η κυβέρνηση και κεντρικά της στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, πιέζονται και εγκαλούνται από την αντιπολίτευση, όπως στην υπόθεση Μανώλη Πετσίτη. Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη που παραμένουν αναπάντητες, κάνουν ακόμη πιο φορτική την κατάσταση, όπως αναγνωρίζουν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Αρνητικές μετρήσεις και βαρύ κλίμα

Οι δημοσκοπήσεις παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο να τις ξορκίζουν. Την ίδια στιγμή το κλίμα στην κυβέρνηση είναι εκρηκτικό και πολλοί υπουργοί και βουλευτές ακολουθούν το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», καθώς σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από τους σημερινούς βουλευτές οι μισοί δεν θα εκλεγούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος και από αυτούς ένα 50%-60% να χάσει την έδρα του είτε από τους νεοεισερχόμενους κεντροαριστερούς στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας που προχωρεί ο Τσίπρας είτε από πρόσωπα της νεότερης γενιάς που προωθεί ο ίδιος.

Μέχρι στιγμής όμως όλες οι κινήσεις που γίνονται για την κυβερνητική ανάκαμψη πέφτουν στη «μαύρη τρύπα» της επικοινωνίας, την οποία από την αρχή της θητείας της τον Ιανουάριο του 2015 είχε φέρει στο επίκεντρο της στρατηγικής της η κυβέρνηση. Τα όσα καταγράφονται όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης πλήττουν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές ή τα στελέχη που αποστασιοποιούνται από βασικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα. Τα απανωτά λάθη που γίνονται στη διαχείριση διαφόρων κρίσεων φέρνουν εσωτερική αναστάτωση στην κυβέρνηση και το κλίμα δεν αλλάζει εύκολα, παρά την προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου, αλλά και τη συνδρομή «ξένων παραγόντων» – ειδικών στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων για την αναζήτηση τρόπων προστασίας του Τσίπρα και οδού διαφυγής για την κυβέρνηση.

Αυτή την περίοδο στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ειδικά με την υπόθεση Πετσίτη, καταγράφονται σκηνές μεγάλης έντασης που συνοδεύονται από εσωτερικές αντεγκλήσεις, υπόγεια μαχαιρώματα και αιχμηρές διαρροές που είχαν να εμφανιστούν σε τέτοιο βαθμό από τον Ιούλιο του 2015 και την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Σε πολλές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν «ΤΑ ΝΕΑ» από καλά πληροφορημένες πηγές, το κλίμα ήταν αρκετά βαρύ. Κεντρικός στόχος των περισσοτέρων είναι να στηριχθεί πάση θυσία ο Αλέξης Τσίπρας και γι’ αυτό έχει υψωθεί τείχος προστασίας από πολλούς, αν και υπάρχουν στελέχη, κυρίως από τεχνοκρατικά υπουργεία, τα οποία σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους εξαπολύουν ευθείες βολές κατά του Πρωθυπουργού.

«Αστειότητες» λένε οι προεδρικοί για τα σενάρια περί αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού και, παρά τις όποιες διαφορές έχουν, υπερασπίζονται τον Τσίπρα που ελέγχει και το κόμμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επόμενη μέρα.

Σκανδαλολογία και παροχές

Εξάλλου, αυτή τη στιγμή ο Τσίπρας είναι εκτός από Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα και σε περίπτωση εκλογικής ήττας είναι δύσκολο να ανατραπεί, αφού έχει την πλειοψηφία στο κόμμα. Και όπως έλεγε πολύπειρος υπουργός, θυμίζοντας μια φράση του Αϊζενχάουερ, «υπάρχει ένα πράγμα όταν είσαι πρόεδρος: κανένας δεν μπορεί να σου πει να κάτσεις κάτω». Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον Τσίπρα στην παρούσα φάση, καθώς ουδείς είναι διατεθειμένος να του πει να κάτσει κάτω, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εσωκομματικό παιχνίδι των συσχετισμών.

Με όπλο τη σκανδαλολογία και την παροχολογία, ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να εμψυχώσει έναν κομματικό στρατό με πολύ χαμηλό ηθικό τουλάχιστον για την πρώτη μεγάλη εκλογική δοκιμασία έπειτα από τέσσερα χρόνια.

Η ένταση στις τάξεις της ΚΟ και της κυβέρνησης είναι εμφανής σε πολλές περιπτώσεις, αλλά το μόνο που έχει κάπως καθησυχάσει τους βουλευτές είναι η δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού στην προ ημερών συνέντευξή του ότι θα εξαντληθεί η τετραετία.

Εκ των πραγμάτων, η αναφορά του για εκλογές τον Οκτώβριο επιδρά θετικά στους βουλευτές, καθώς θα παραμείνουν για περίπου πέντε μήνες ακόμα στη Βουλή, διότι σε περίπτωση εκλογικής ήττας υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 60%-70% δεν θα επανεκλεγεί. Ομως ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος των εκλογών, καθώς θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα και το κλίμα που θα διαμορφώσουν οι κάλπες του Μαΐου για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εν μέσω της προσπάθειας ανάκαμψης δεν περνάει απαρατήρητη η διαχωριστική γραμμή που τραβάνε ουσιαστικά από τον Νίκο Παππά αρκετά κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση Πετσίτη, η οποία ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω από το κυβερνών κόμμα και πλήττει το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που και έχει τρωθεί, και αμφισβητείται στο σύνολό του εδώ και καιρό. Ενδεικτικές οι αναφορές από τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Σάκη Παπαδόπουλο κ.ά., αν και ο Πρωθυπουργός το πήρε πάνω του, λέγοντας πως δεν υπάρχει σκάνδαλο και «για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr